Влайкови дни 2016

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА ВЛАЙКОВИ ДНИ 2016

OtkrivaneVlaikoviDni2016

Тържественото откриване на XXIV Влайкови дни, по традиция, се състоя на 11 май – денят, в който православната църква почита паметта на светите братя Кирил и Методий.

Площадът пред читалището бе изпълнен с жители и гости на община Пирдоп.

Церемонията започна с химна на Република България. На импровизираната сцена пред читалището се качиха самодейците от смесения битов хор, с ръководител Кузман Кузманов. Те изпълниха няколко български народни песни, като към тях се включиха с танц и клуб „Шарено хоро”.

Водещите Кристина Петкова и Валентин Миладинов отправиха приветствия към присъстващите. Те припомниха исторически факти от живота и делото на Тодор Генчев Влайков. Гости бяха кметът на община Чавдар Пенчо Геров, кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, кметът на община Антон инж. Стоян Гарчев, народните представители Юлиан Ангелов и доц. Милен Михов от ВМРО.

В знак на признателност, пред паметника на Влайков бяха поднесени цветя и венци от общинското ръководство – кметът на общината Ангел Геров и председателят на ОбС – Пирдоп Мария Шентова, общинските организации на БСП и ПП ГЕРБ.

Слово по повод откриването на Влайконите дни произнесе кметът Ангел Геров. „За 24-ти път се събираме в деня на славянските първоучители светите Кирил и Методий, за да открием празниците на духа, посветени на символа на града – писателя, политика и общественика Влайков. 151 години след неговото рождение, ние отново засвидетелстваме дълбоката си почит и уважение към човека, за когото честността и достойнството, истината и добротворството бяха най-святи ценности. В тези празнични дни с особена признателност и благодарност си припомняме и имената на онези пирдопчани, записани със златни букви в летописа на България – даскал Тодор Пирдопски, учителят Лука х. Павлов, Златан Груев Кинов, иконом поп Тодор Митов, генерал-лейтенант Стефан Паприков, Алипия Влайков, поетът Веселин Андреев, академиците Манол Лесев, Цветан Кръстанов, Иван Кръстанов и още десетки други известни личности.” – каза още Ангел Геров. Той пожела на изпълнителите пълни зали и възторжени аплодисменти на публиката, приятни мигове и много настроение на всички.

Народният представител от ВМРО Юлиан Ангелов каза, че за него и неговия колега е чест да могат да почетат паметта на един велик българин, политик и писател. „С тези дни, които са дни на култура, наистина се показва, че българската традиция и култура ще продължават да съществуват. Важно е да продължим делото на всички онези българи, които са работили и са дали живота си за една развита и духовна България. Пожелавам успех на културните празници на община Пирдоп.”

Тазгодишните номинирани за лицето на Влайкови дни – Райка – са ученичките от X клас в СОУ „С. Савов” Никол Господинова и Василена Петканска.

Получени са поздравителни адреси от Областния управител на Софийска област Росица Иванова, от ръководството на „Асарел Медет” АД, от община Сопот.

Невероятен спектакъл направи фолклорен ансамбъл „Пирин”, с художествен ръководител Денислав Кехайов. Повече от час и половина пред публиката се преплитаха красивите и професионални танци с музикалните песенни изпълнения на ансамбъла и оркестъра.

На финала на концерта, кметът Ангел Геров поднесе кошница с цветя и подаръци в знак на благодарност за всеотдайността на това участие.

ТЪРЖЕСТВЕНО ОСВЕЩАВАНЕ НА УЧИЛИЩНИТЕ ЗНАМЕНА

Osveshtavane_na_uchilishtni_znamena

На 11 май в двора на църквата „Свето Успение Богородично” – Пирдоп, се състоя тържествено честване на църковния празник на Светите братя Кирил и Методий. Присъстваха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, зам.-кметът на общината Вера Бойчева, секретаря на общината Николина Божкова, директорите на четирите училища в Пирдоп, много ученици.

Учениците пристигнаха в двора на църквата на няколко лъча, които преминаха през града, водени от знаменосците на училищата. Отец х. Недко Бръмбаров благослови децата и освети училищните знамена. Той произнесе и слово в чест на Св. Св. Кирил и Методий, в което изтъкна важността на делото на славянските братя.

Отбелязването на църковния празник на Светите братя Кирил и Методий в България започва от Найден Геров през 1856 г. в Пловдив, а три години по-рано през 1853 г. в Челопеч първи започват да славят паметта на братята Кирил и Методий. За това свидетелства бележка в богослужебната книга на челопешкия поп Харитон. Тогава той пред събралите се жители на селото прочита своето слово в прослава на солунските братя.

От 1857 г. празникът се чества редовно. По време на Възраждането той се превръща в тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане. Похвално е, че ръководството на община Пирдоп отдава значимото на тази традиция, с която всяка година започват Влайковите дни.

Ротари клуб Пирдоп

РОТАРИ КЛУБ ЛОВЕЧ ГОСТУВА С ИЗЛОЖБА ЗА КАН ТЕРВЕЛ

IzlojbaRotariLovech

На 12 май във фоайето на читалище „Напредък” – Пирдоп, бе открита фотоизложба, озаглавена „Кан Тервел – Свети крал Тривелий, дипломатът, светецът войн, спасителят на Европа”. На откриването присъстваха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, председателят на ОбС – Пирдоп Мария Шентова, президентът на Ротари клуб Пирдоп Дамян Ненов, президентът на Ротари клуб – Ловеч Любомир Банчев, електпрезидентът на ловешкия клуб Борислав Пилевски, както и пастпрезидентът Радослав Райков, общински съветници от ОбС – Пирдоп, членове на Ротари клуб Пирдоп и Инер Уил клуб Пирдоп.

Изложбата бе открита от Дамян Ненов, който изтъкна, че тя е дело на Ротари клуб Ловеч и е подкрепена от Националния исторически музей и фондациите „Българска памет” и „Бъднини”. В нея чрез деветнадесет пана се разказва за живота и делото на кан Тервел. Дамян Ненов изрази своята благодарност към кмета на община Пирдоп за възможността да бъде показана фотоизложбата. Чрез нея по време на „Влайкови дни 2016” жителите на общината ще могат да се запознаят с историята на втория владетел на Дунавска България.

Ангел Геров заяви, че с подкрепата на Ротари клуб Ловеч в четирите училища в Пирдоп и в СОУ „Св. П. Хилендарски” – Златица ще бъдат проведени отрити уроци, посветени на кан Тервел.

Борислав Пилевски представи пред присъстващите исторически данни за управлението на кан Тервел и обясни защо той е един от най-известните владетели на България извън границите на държавата ни.

Фотоизложбата на Ротари клуб Ловеч ще бъде открита до 23 май.

Освен нея, до края на „Влайкови дни 2016” жителите и гостите на община Пирдоп могат да се насладят и на изложбата от графики, с автор Чавдар Алков, която също е разположена във фоайето на читалище „Напредък” – Пирдоп.

55 години ПГМЕ – Пирдоп

УЧИЛИЩЕ С ТРАДИЦИИ

KoncertPGME2016

На 12 май в читалище „Напредък” Пирдоп се състоя тържествен концерт на ПГМЕ – Пирдоп, с който училището отбеляза своя 55 годишен юбилей. Събитието бе уважено от кмета на община Пирдоп Ангел Геров, зам.-кмета Вера Бойчева, Вергиния Йорданова – ст. експерт професионално образование към РИО – София област, директори на детски градини и училища от района.

Представянето на учениците в културните празници на община Пирдоп „Влайкови дни 2016“ включваше и изложба на снимки от историята на училището. Във фоайето на читалището бяха изложени различни изделия, които учениците изработват по специалните предмети. Подготвени бяха и презентации на профилираните предмети, предлагани от училището, които бяха представени от ученици в X клас.

Концертът беше открит от директора на ПГМЕ – Пирдоп инж. Ненка Рашева, която приветства присъстващите. Чрез мултимедийна презентация тя разказа историята на учебното заведение и представи последните успехите на училището. С гордост директорът Ненка Рашева съобщи, че училището реализира проект по програма „Еразъм +”. Повод за радост е и спечелването на още един проект по същата програма, който е свързан с дуалното обучение. Инж. Ненка Рашева съобщи, че по повод годишнината ръководство, преподаватели и ученици са получили поздравителни адреси от училищата и детските градини в Средногорието. Поздравителен адрес от името на началника на РИО – София област Христо Андреев прочете Вергиния Йорданова.

В концертната програма взеха участие много от възпитаници на професионалната гимназия, които показаха пред публиката различни танци – хора, модерен балет, джаз танци. Хореограф на танцовия състав на училището е Събина Илиева. По време на концерта публиката имаше възможност да се наслади и на музикалните изпълнения на учениците.

В края на концерта Ангел Геров поздрави учениците за тяхното участието в концерта и им пожела здраве и успехи. Той връчи на инж. Ненка Рашева поздравителен адрес и кошница с цветя.

Концертът, посветен на 55-годишнината от основаването на училището завърши с коктейл.

СОУ „С. Савов“ Пирдоп

ДА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ

KoncertSOUPp2016

Под надслов „Да бъдем по-добри” протече тазгодишният концерт на СОУ „Саво Савов” Пирдоп, който бе част от програмата на Влайкови дни 2016. Концертът започна при препълнена зала в читалище „Напредък”, като сред присъстващите бяха кметът на общината Ангел Геров, зам. кметът Вера Бойчева, бивши и настоящи учители, ученици, жители и гости на града.

В знак на почит и преклонение пред подвига на загиналите в Априлската епопея, на сцената бяха пресътворени моменти от паметната дата 20 април – денят, в който се ражда нова България. Момчетата от VІІІ и ІХ клас представиха обявяването на въстанието в Панагюрище през 1876 г.

Във встъпителните си думи, двамата водещи казаха, че изпълненията бяха обединени около идеята хората да бъдат по-добри и че именно такава е мисията на изкуството. „Хилядолетната история на нашия народ, въпреки многобройните си възходи и падения е доказала, че словото, танцът, музиката са спомогнали духът ни да преодолява всякакви трудности.” Прекрасно съчетание на музика и танц представиха Кармелита Лунгарова и сборна формация момичета от VІІ до ХІ клас, които представиха песента „Самодива”, музика проф. Илия Илиев и текст Ивайло Вълчев от „Шоуто на Слави”.

Учениците от VІІ клас успяха да разсмеят публиката с талантливото сценично изпълнение на сценката по Алековата творба „Бай Ганьо у Иречека”.

Настроението бе повишено още повече с народната песен „Пойдох, поведох”, която звуча в изпълнение на група „Шарени мъниста”, с ръководител Марияна Върбанова.

Емоции и смях предизвика скечът за Пройчо, който не може да реши с какво да се занимава.

Доказателство за големия музикален талант на децата от група „Фантазия” към СОУ „Саво Савов” бяха прекрасните песни „Ангел си ти” на Миро, Without you на Давид Гета, „Котешка ария” от Джоакино Росини, „Трябва да знам” на Маги Джанаварова.

Гергана и Моника от V б клас изпълниха сценка за една пиперка, в която успяха да осмеят негативните качества у хората.

Шестокласниците пък разказаха на публиката в рими за учебните предмети, които са им най-интересни и за това какво точно се случва в училището по време на час.

С пожелания да бъдем по-добри завърши официалната програма на концерта.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров отправи своите поздравления към учителския колектив на пирдопската гимназия и към учениците. „Аз съм много приятно изненадан от това, което видях – имаме готови артисти за Народния театър, имаме изпълнители, за които вече дори Мюзик Айдъл е ниска летва. Очаквам с нетърпение вашата изненада за Влайкови дни 2017, когато ще се проведе 25-тото им издание. Пожелавам ви здраве и много успехи и на добър час във всяко едно начинание, което ще предприеме училището в бъдеще.” – завърши кметът Геров и поднесе огромна кошница с цветя.

ПГТХТ „Н. Димов“ Пирдоп

ВЕЧЕР НА ТАЛАНТИТЕ

KoncertPGHTHT2016

На 16 май, като част от „Влайкови дни 2016”, се състоя концерт-спектакъл на учениците от ПГТХТ „Н. Димов” Пирдоп, под надслов „Талантите на ПГТХТ”. Присъстваха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, председателят на училищното настоятелство Дамян Ненов, общински съветници, преподаватели, ученици.

В началото на тържеството учителите Диана Петрова,  Евгений Димитров, Петя Данева и Пепа Анигностова чрез поетична композиция, в която бе вмъкната и притча от Библията, разказаха за професията учител. Учениците от VIII клас изпяха химна на българската просвета „Върви, народе възродени“. След тях на сцената техните по-големи съученици показаха своя талант в пеенето, театралното изкуство и танците.

Впечатляващи бяха двете демонстрации, представени от сомелиерите на училището, които показаха пред публиката как се декантира вино. Учениците, които учат барманство, заедно със своята преподавателка Гергана Дойчева, показаха своите умения в приготвянето на ефектни коктейли.

В края на спектакъла всички участници излязоха на сцената, а Евгений Димитров изпя песента „Страхотен ден”.

Кметът Ангел Геров поздрави учениците и техните преподаватели, като им пожела много успехи в бъдеще. Той подари на директора на учебното заведение Павлинка Ценова кошница с цветя.

Читалище „Напредък 1869“ Пирдоп

БУКЕТ ОТ ПЕСНИ, МУЗИКА И ТАНЦИ

vd10

Слово, музика и танц се свързаха като своеобразен символ на просвещението и българщината в концерта на самодейците от НЧ „Напредък 1869” – Пирдоп, който се състоя на 16 май. „Читалището е духовен център, в който всеки може да реализира собствената си дарба и нашите самодейци имат сили и вдъхновение да ви покорят и завладеят, защото могат да го направят. Те вървят към нови творчески хоризонти, печелят много награди, те са незаменима част от визитната картичка на Пирдоп” – се казва още в приветствието, което поднесе водещата Галяна Ивтиминова към самодейците и публиката.

Програмата бе открита от изпълненията на смесен битов хор, с ръководител Кузман Кузманов. Те изпълниха песните „Либе ле”, „Невено моме” и „Ерген деда, червен деда”, които присъстващите аплодираха бурно. Вокалната група за стари градски песни „Средногорски славеи” също се представи с три изпълнения.

Сладкогласните деца от вокална група „Шарени мъниста”, с ръководител Марияна Върбанова, изпълниха песните „Момиче, малък дяволо”, „Пойдох, поведох” и „Либе, ако дойдеш”.

Солистът на вокална група „Контраст” Димитър Стоянов и китаристите Петър Лалов, Димитър Велин и Коста Борисов получиха големи овации за песента „Позови меня” на група „Любе”. Звучаха и италианският евъргрийн Liberta на Албано и Ромина Пауър, както и аранжименти на български популярни естрадни песни.

Успешен дебют на голямата сцена на читалището направи дует „Алтина” – Марияна Върбанова и Евдокия Богданова, които изпяха руска, френска и румънска песен и предизвикаха бурни аплаузи.

Децата от танцов състав „Средногорска младост”, с ръководител Евгения Ралчева и възпитаниците на Стойчо Соколов от клуба по спортни танци „Средногорие данс” с голяма грациозност и виртуозност изиграха ръченица, копаница, дайчово хоро, танго, ча-ча, самба. Красив финал на концерта направиха дамите от танцов клуб „Шарено хоро”, с ръководител Евгения Ралчева.

Пред всички самодейци, които излязоха на сцената, кметът на община Пирдоп Ангел Геров призна, че след такива красиви и стойностни изпълнения няма човек, който да не е развълнуван, благодари им за емоциите и направи дълбок поклон пред таланта им. На всеки един от ръководителите на съставите той лично поднесе букет цветя, и им пожела да бъдат живи и здрави и все така вдъхновени.

18 май – Ден на музеите

180 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПОП ТОДОР МИТОВ

vd6

18 май – Международният ден на музеите, в Пирдоп бе посветен на 180 години от рождението на изповедника на Левски поп иконом Тодор Митов. Събитието се състоя в  музей „Луканова къща”, на което присъстваха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, председателят на ОбС – Пирдоп Мария Шентова, зам.-кметът Вера Бойчева, общински съветници, граждани.

Ученици от клуб „Съхрани българското” към СОУ „С. Савов” – Пирдоп откриха честването и разказаха за историята на международния ден на музеите. За първи път той се отбелязва на 18 май 1978 г., а решението за празничната дата е взето през 1977 г. в Москва на XI генерална конференция на Международния съвет на музеите. Учениците запознаха присъстващите с експонатите, които се намират в музей „Луканова къща”.

Поздравление по случай международния ден на музеите отправи Ангел Геров. Той пожела на уредника на музея Иван Иванов да се увеличават експонатите, за да може повече млади хора да се запознават с историята на Пирдоп.

Ангел Геров връчи почетни грамоти на хората, които са дарили на музея различни исторически артефакти и писмени източници. Грамоти получиха семейство Сашка и Николай Нешкови, Веселин Георгиев, Тодор Дичев, Христо Кюркчиев, Ренета Атанасова.

По повод 180 години от рождението на изповедника на Левски поп иконом Тодор Митов, бе подготвена театрална сценка за живота на свещеника. Най-интригуващ момент от нея бе най-известното дело на поп иконом Тодор Митов – изповядването на Апостола на свободата Васил Левски.

25 години група за стари градски песни „Средногорски славеи“

КОГАТО ПЕСЕНТА ИДЕ ОТ СЪРЦЕТО
vd11

На 18 май, групата за стари градски песни „Средногорски славеи”, с ръководител Кузман Кузманов, отбеляза своя 25-годишен юбилей с тържествен концерт. Специален гост-водещ бе добре познатият Тодор Върбанов. Представена бе кратка история на състава, който в дългогодишната си история има десетки медали и грамоти за отлично представяне от различни фестивали, държавни и международни шампионати. Репертоарът на групата се обогатява непрекъснато с нови песни, а най-вярното мерило за техния талант е многобройната публика, която ги подкрепя и аплодира при изявите им.

В програмата на юбилейния концерт се включиха групите за стари градски песни от района на Средногорието – „Златолира” – Златица, „Росен здравец” – с. Мирково, „Спомени” – с. Чавдар.

Тодор Върбанов, заедно със своята малка дъщеря Полина Петрова, отправиха своите най-сърдечни музикални поздрави към колегите си от Пирдоп. В залата звучаха шлагерите „Миг като вечност”, „Акордеон”, както и няколко авторски песни на изпълнителя.

След емоционалните изпълнения на групите, водещите поканиха на сцената всички участници и юбилярите, заедно да изпеят песента „Ако можех да избирам”.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров каза, че благодарение на групи като „Средногорски славеи” винаги ще звучи старата градска песен и ще подарява вълнуващи моменти на публиката. Той връчи на маестро Кузман Кузманов специален плакет на община Пирдоп по повод юбилея, както и китка здравец, с пожелание да посрещнат заедно и 125-годишния юбилей. Ангел Геров пожела много здраве и още много успехи.

Цветя и поздравителни адреси бяха поднесени от ръководствата на читалищата в Пирдоп, Душанци, Мирково, Златица, Чавдар, както и от Пенсионерски клуб – Пирдоп.

ТРИНАДЕСЕТО ИЗДАНИЕ НА СПЕКТАКЪЛА „БАЙКОВЦИ“

vd7

На 19 май в двора на музей „Луканова къща” – Пирдоп, бе представена книгата на Павлина Ботева „Байковци“. Присъстваха зам.-кметът на община Пирдоп Вера Бойчева, секретарят на общината Николина Божкова, както и много граждани.

Членовете на клуб „Съхрани българското” към СОУ „С. Савов” – Пирдоп представиха книгата на Павлина Ботева и кратък анализ на нейното творчество. Те прочетоха и кратки откъси от книгата й. В нея читателят открива разкази, стихове, басни и легенди за Пирдоп. В книгата има и богат снимков материал, разказващ за миналото на града ни.

Няколко момичета от СОУ „С. Савов” направиха кратка театрална сценка по текстове от книгата „Байковци“.

В програмата бяха включени и народни песни, изпълнени от вокална група „Шарени мъниста“, с ръководител Марияна Върбанова. Изненадата на вечерта беше песен за Пирдоп, текст и музика Марияна Върбанова, изпълнена от авторката и Евдокия Богданова.

Павлина Ботева не присъстваше на събитието и беше представлявана от дъщеря си, която от нейно име благодари на присъстващите за уважението.

В края на ХІІІ издание на „Байковци” Вера Бойчева изрази своята благодарност към всички, включили се в изявата.

„ДЕТСТВО МОЕ, БЕЗКРАЙНО“ – КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ НА ОДЗ-ПИРДОП

vd9

На 20 май, в препълнения салон на читалище „Напредък”, ОДЗ „Пека и Карло Чоконяни” – Пирдоп, за поредна година поднесе най-пъстрия концерт-спектакъл в програмата на Влайковите дни, който премина под мотото „Детство мое, безкрайно”.

Тържеството започна с изпълнението на песента „Една българска роза”. Със свои виртуозни танцови изпълнения се включиха децата от трите детски заведения – централна сграда, филиал „Снежанка” и филиал „Невена Генчева”. На сцената, едни след други запърхаха пъстри цветенца, пеперудки, калинки, щурчета.

Бурните аплодисменти на публиката бяха предизвикани от емоцията на огнените ритми на латинотанците, от жизнените звуци на българските народни танци, от модерната популярна музика и мажоретките.

Под вещото ръководство на своите учители, които влагат своя професионализъм, всеотдайност и търпение, малчуганите отново показаха, че са блестящи артисти и вдигнаха още по-високо летвата с изпълненията си.

Под звуците на вечната песен „Детство мое”, сцената бе изпълнена с усмивки, балони, искрящи очички, а аплодисментите не стихваха, „Те са вашата гордост, радост, вяра и надежда – децата на Пирдоп” – завършиха водещите на концерта. С нескрито вълнение, кметът Ангел Геров обяви, че това е най-добрият концерт в програмата на Влайкови дни. „Не, защото това са най-малките жители на общината, а защото са много талантливи, много красиви, много умни и благодарение на техните учители, те показаха своя талант пред нас”.

Ангел Геров поднесе цветя на директорката Дамянка Алипиева и на учителките, а за малките сладури бяха осигурени лакомства.

НЕСТИНАРСКА МАГИЯ

vd1

В дъждовната вечер на 21 май, в центъра на Пирдоп, пред старото кино се състоя спектакъл на танцовите състави при читалище „Светлина 1910” – Душанци. В деня на пресветите равноапостолни Константин и Елена, „Нестинарска магия” бе подарък за всички желаещи да се докоснат до този древен обичай.

В краткото си слово при откриването на вечерта, водещите запознаха публиката с традициите и ритуалите на този ден. Всички самодейци към читалището в Душанци възпроизведоха нестинарски танц, като след това на импровизираната сцена се изявиха и поотделно детският танцов състав, юношите и ветераните. Женската група за автентичен фолклор също се включи с изпълнение на песен, в съпровод на гайдаря Богдан Стефанов.

С огромно нетърпение и вълнение, през цялото време публиката следеше действията по подготовката на жаравата за изпълнението на нестинарския танц на гостите от с. Българе. Тримата нестинари – Николинка Тодорова, баща и син Иван и Михаил Георгиеви – бяха съпроводени от звуците на тъпан и гайда. Те носеха икони на Св. Св. Константин и Елена, с които играха върху парещите въглени. От публиката бяха избрани и две деца, които бяха пренесени над жаравата за здраве.

От името на община Пирдоп кметът Ангел Геров поднесе цветя на ръководството на читалището и на ръководителя на танцовите състави Камелия Иванова, с пожелание за здраве и успехи.

Накрая, под дъжда, около тлеещите въглени, се изви дълго и кръшно хоро, на което се наловиха всички желаещи.

94 години Туристическо дружество „Паскал“

ПЛАНИНАРСКАТА ТРАДИЦИЯ Е ЖИВА

vd8

На 22 май в м. „Борова гора“ бе отбелязана 94-годишнина от създаване на туристическо дружество „Паскал“. Присъстваха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, председателят на ТД „Паскал“ Ваня Сараджова, любители на туризма.

Ваня Сараджова, поздрави присъстващите туристи. Иван Иванов – уредник на музей „Луканова къща“ разказа част от историята на туристическото дружество, както и за създаването на пътя в местността, в което активно участие взема туристическото дружество.

Мъжете и жените от смесения битов хор към читалище „Напредък“ Пирдоп поздравиха присъстващите с няколко песни. Поднесени бяха цветя на паметната плоча, която е построена на мястото, където преди 94 г. се основава туристическо дружество в Пирдоп. Празненството продължи до късно вечерта с много радост и емоция.

Театрален афиш

БЕЗ ДОКАЧЕНИЕ, МОЛЯ

vd4

На 17 май драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора гостува в Пирдоп с постановката „Без докачение, моля…” по Чудомир. Колумнистът Веселин Стоянов е автор на сценичния вариант, режисурата е дело на Ивелин Димитров. Залата беше препълнена с желаещи да се насладят на Чудомировото творчество. На сцената оживяха най-колоритните образи – бай Миле, кръчмарят Ламби, депутатът Двегушев, Кекердекът и много други.

Веселие, смях и аплодисменти изпълваха салона. Изключително раздвижена бе актьорската игра, придружена с танци и песни.

В пиесата присъства доста силно политическият момент. Чудомир е актуален и сега, тъй като нещата, за които говори, са абсолютно съпоставими и адекватни на днешното ни време – борбата за власт, алчността, интригите, ненаситността на политиците. „То беше някога… Нямаше партии тогава, нямаше партизани, нямаше закони за задължително гласуване – кой за когото си искаше, за него си спускаше бюлетина. Комуто пък не дохождаше и на ум даже за избори, стоеше си горе в планината при козите, свирукаше си с тънка свирка кокаляна, дялкаше си с тънко ножче шарени хурки, живееше си на свобода и чист въздух н никой не го диреше, никой го не търсеше. А сега…”

На финала, от името на общинското ръководство на Пирдоп, Василена Петканска, поднесе благодарности за разкошния спектакъл и кошница с цветя.

 

ЛЕЛЯТА НА ЧАРЛИ

vd3

Известният мюзикъл на Оскар Фелцман „Лелята на Чарли” направи своят дебют на пирдопската сцена в рамките на Влайкови дни 2016. Артистите от Държавна опера – Бургас, заедно с обичаният комик Мариан Бачев, под режисурата на Николай Априлов, предизвикаха бурния смях и много емоции в публиката.

Умелата актьорска игра на Мариан Бачев и неговите колеги показаха на пирдопската публика как една оперета може да бъде и забавна. Действието, в което се развива комичната ситуация, събира в себе си английски хумор, руска музика и много танци – джаз, латино и класика. През цялото време, в постановката се улавяше щастливо чувство за безпорядък и веселие – мъж в женски дрехи, когото полицията издирва, интриги с роднини, комични и инфарктни ситуации, обяснения в любов. Фразата „Аз съм лелята на Чарли от Бразилия, където има много ананаси, банани, лагуни и маймуни” се оказа първоизточникът на популярната фраза, която използваме в различни варианти – „Аз съм ваш`та леля”. Въпреки заплетената история, която беше сътворена, все пак финалът бе удовлетворителен за всички.

Под бурните аплодисменти на публиката, актьорите получиха кошница цветя от името на общинското ръководство, а диригентът Красимир Къшев получи поздравления и песен по случай своя рожден ден, който съвпадна с гастрола в Пирдоп.

 

РАПУНЦЕЛ

vd2

На 20 май, Държавен куклен театър – Варна гостува в Пирдоп с постановката за деца „Рапунцел”. В непристъпна кула без врата, далече от хорските очи, живее дългокосата красавица Рапунцел. Затворена там от магьосницата баба Готел, напълно откъсната от света, девойката копнее да бъде свободна. Неочаквано се появява принц на бял кон. Ще успее ли Рапунцел да се спаси?

Спектакълът е създаден по едноименната приказка на братя Грим, любима на поколения деца, израснали с нейните послания за правото на свободен избор и силата на любовта.

В драматизацията са вплетени елементи от оригиналната приказка на Джамбатиста Базиле и варианта на Шарлот-Роз дьо ла Форс – писатели, творили през 17 век.

АЛИСА В СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА

vd5

Мюзикълът за деца от Александър Йосифов „Алиса в страната на чудесата” представиха на пирдопска сцена екипът на Държавна опера – Бургас. На 19 май пред децата от детските градини и Начално училище „Т. Влайков”, героите Алиса, Червеният котарак, Царица Купа, Принц Купа, Шапкарят и Заекът от едноименната творба, се развихриха в приказна история. Там главен персонаж е малко момиченце на име Алиса, което, следвайки говорещ заек, попада в непознат и напълно объркан свят, пълен с причудливи и фантастични персонажи.

Добави коментар