Визита на холандски ученици в СОУ „Св. П. Хилендарски“ Златица

poseshtenieholandciSOUZl

На 13 юни в СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица,  стартира изпълнението на дейностите по проект „Възможности за реализация на младежи, след завършване на училище“ – двустранен обмен с Холандия по програма Еразъм+. В проекта ще участват 50 ученици от СОУ „Св. Паисий Хилендарски и Penta college CSG Ротердам, като се предвижда да разменят десетдневни визити.

Групата от ученици и учители от Penta college CSG бе посрещната в двора на училището от директора Нели Стефанова, под звуците на изпълненията на Марчинг бенд Марчинг старс.

След това, по стар български обичай, гостите бяха посрещнати с питка и сол в новия корпус, където се състоя и кратка пресконференция, на която холандските ученици бяха запознати с историята и живота в СОУ „Св. Паисий Хилендарски”. Взаимното опознаване на участниците в проекта стана възможно благодарение на последвалата среща, която бе водена от психолога Донка Славчева.

По време на престоя си тук, холандските участници ще се запознаят как функционира социалната система в България. Ще посетят Дома за хора със сетивни увреждания в град Пирдоп, Дома за деца в село Доганово и МБАЛ „Събо Николов“ – Панагюрище. Ще се запознаят с образователната система в България и развитието на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“. Ще участват в дискусия на тема „Как си представяш своето бъдеще?“.  Специално внимание е отделено за посещение на емблематични за българската история и култура обекти – Античен театър в Пловдив,  Бачковски манастир, Исторически музей в град Панагюрище. Ще се включат в уъркшоп в „Живия музей“ в град Копривщица.

 

Добави коментар