Веселие, настроение и много емоции на празника на Пирдоп

praznikPirdop1

На 6 август, по традиция край Еленската базилика бе честван Празникът на Пирдоп. Гости на празника бяха Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавраил, народният представител от ПП БСП Георги Свиленски, областният управител на София област Росица Иванова, кметовете на общините Чавдар, Антон и Златица – Пенчо Геров, инж. Стоян Гарчев и инж. Магдалена Иванова, инж. София Торолова  административен директор в „Елаците-Мед” АД, общински съветници, ръководители на държавни институции, директори на учебни заведения, представители на бизнеса.

На този ден по традиция Пирдоп посреща делегация от побратимения руски град Егоревск. Тази година тя бе от трима души – Генадий Савин – член на Съвета на депутатите на Егоревска област, Татяна Шаврак – завеждащ Родилното отделение в централната районна болница в Егоревск и Наталия Чеботарева – директор на Средно училище №4 в руския град.

Празникът на Пирдоп започна още в 9.00 часа, с тържествена света литургия сред руините на Еленската базилика. Тя бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавраил и помощниците му отец Недко Бръмбаров и отец Вениамин. Подобна литургия се случва за първи път от 1700 г.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров отправи приветствени слова към своите съграждани за здраве, благополучие, щастие, повече доброта и успехи. С приветствени думи към жителите и гости на Пирдоп се обърна и областният управител Росица Иванова, която честити празника на присъстващите жители и гости на града. В словото си тя подчерта, че на този ден пирдопчани съвместяват три празника в едно – празника на община Пирдоп, празника “Св. Преображение Господне” и празника “Св. Пророк Илия”. Областният управител изрази възхищението си от присъствието на много деца и млади хора. На общинското ръководство Росица Иванова пожела заедно с гражданите да преобразят общината в едно привлекателно европейско място за живеене.

Специални поздравления към пирдопчани на български език отправи и гостът от Егоревск Генадий Савин. На кмета на община Пирдоп той подари голям руски самовар и знамето на Егоревск, на което е изобразен Св. Георги Победоносец. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавраил благослови присъстващите.

По случай празника общината е получила поздравителни адреси от името на Министър-председателя на Република България Бойко Борисов, Националния съвет на БСП, кметове на съседни общини, ръководители на предприятия от региона, председателя на Съюза на българските учители, управителя на Института за управление на програми и проекти.

praznikPirdop

За всички гости се грижеха служителите от общинската администрация, които бяха облечени в зелени тениски с герба и името на общината. На жителите и гости на общината те раздаваха от вкусния курбан.

За всички деца се погрижиха младежите от Сдружение “Утро за мечтатели”, които осигуриха приятни занимания с боички и позабравени игри на открито.

Празникът на Пирдоп започна с изпълненията на детските танцови състави към читалище „Напредък” – Пирдоп и читалище „Светлина” – с. Душанци. Танцьорите показаха завидно майсторство в изпълнението на народни хора.

След официалната част, започна веселата част от празника, която продължи няколко часа. В програмата участие взеха народната певица Гуна Иванова и оркестър “Феникс” – Пловдив. Те изпълниха любими народни песни, които провокираха хората да се хванат на хорото. То бе извито най-напред от най-малките жители на града, а в впоследствие към тях се присъединиха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, председателят на ОбС – Пирдоп Мария Шентова, общински съветници и гостите от Егоревск.

Празникът продължи до късния следобед с много музика, песни, танци и кръшни хора и ще остави незабравими спомени в съзнанието на пирдопчани и гостите от Русия.

Добави коментар