Борецът Йото Христов със световен успех

Borba_Ioto_Hristov

Дата 12 август ще остане паметна за златишката спортна общественост, а и надяваме се и за много златичани, които следят по-конкретно спорта борба. От далечния град Салвадор, Бразилия, дойде радостната новина, че един възпитаник на СК „Ст. Николов” от школата по класическа борба ще спори за титлата в категория до 55 кг., на провеждащото се Световно първенство по борба за юноши и девойки. При днешните високи технологии в областта на комуникациите, имахме възможността да проследим схватката за златния медал директно по интернет през нощта, заради голямата часова разлика. За да стигне до тази схватка, златичанинът Йото Христов трябваше да победи последователно турски и италиански борци. На полуфинала с технически туш победи силния представител на Унгария. На финала го чакаше един от най-титулуваните борци за възраст кадети и юноши – представителят на Азербайджан Мурад Мамадов. Йото загуби схватката за златото, но сребърният медал е много високо отличие от такова силно Световно състезание. През тази 2015 г. Йото завоюва също и бронзов медал от Европейското първенство по борба за юноши, което се проведе в Истанбул на 28 май тази година. На национално ниво Йото завоюва 2 златни медала на Държавните първенства за юноши и 1 сребърен медал от Държавното първенство за мъже. Безспорно най-високото отличие за неговата 10 годишна кариера като борец е сребърният му медал от Бразилия. Зад тези 10 години се крие много упорит труд, себеотдаване, постоянна битка с противниците и още по-тежката битка с килограмите. Има случаи, когато е свалял 10 кг. от личното си тегло, което е нормално е 60 кг., само за да може да участва на Световни и Европейски първенства. През неговата спортна дейност е ставал шампион на България първо за деца в СК „Ст. Николов”, след това на момчета за СК „Рилски спортист” – Самоков. Като кадет пак за Самоков и като юноша за Левски София и Локомотив Пловдив.

Тези 2 медала, които Йото спечели от Европейското и Световно първенство са достоен завършек на неговата спортна дейност като национален състезател за кадети и юноши, като се има предвид, че е национален състезател от VIII клас и е участвал на 4 Европейски и 3 Световни първенства.

От 2016 г. Йото ще премине във възрастова група мъже, където му пожелаваме да има още по-добри резултати и да прославя името на Златица и на България по световния и европейски тепих.

Иван Нешков – треньор

Добави коментар