Аурубис ни подари едно незабравимо преживяване

От 2 до 16 август Ния Ганчева от X клас в ЧПГЧО – Челопеч, и Алекс Антонов – X клас в СОУ „С. Савов“ – Пирдоп, бяха на летен лагер в Саутхемптън, Великобритания. Както вече писахме, те имаха този шанс, благодарение на най-доброто си представяне на финалния тест в летния езиков курс, организиран от Аурубис България през м. юли.

На 19 август в Информационния център на компанията се проведе среща с Ния и Алекс с представители на в. Камбана и в. Регион.

 

Aleks_&_Nia

• Ния Ганчева и Алекс Антонов пред в. Камбана и в. Регион

 

В. Регион:

– Кое е най-силното и приятно впечатление, което ви донесе пътуването до Англия?

Ния:

– Най-силно впечатление ми направи държанието на хората. Очаквах те да са по-хладни и да водим по-формални разговори. За щастие, попаднах в много приятна и приятелска среда.

Алекс:

–  Най-запомнящото се преживяване бе през последния ден, когато бе завършването на курса и след това се състоя изпращане. За мен това бе много емоционален момент, тъй като хората ме изпратиха много топло, приятно, показаха уважение към мен. Дори ме поканиха да отида до тяхната държава, подариха ми и подаръци.

В. Регион:

– Някъде другаде ходихте ли освен в лагера?

Алекс:

– Да, имахме няколко екскурзии. Посетихме Саутхамптън, където разгледахме къщата на Тюдорите. Имахме няколко екскурзии до Лондон, където посетихме Биг Бенд и Бъкингамския дворец. Веднъж ходихме до Портсмут, където посетихме кулата „Спинакер”. Имахме и доста свободно време да се разходим из града.

В. Регион:

– Има ли нещо, което не ви хареса от посещението ви в Англия?

Алекс:

– Втората екскурзия до Лондон, която бе в един дъждовен четвъртък. Дъждът бе много силен и се намокрихме и после през целия ден бе не комфортно за пътуване. Разбира се, това не е нещо, което може да се контролира, просто не бяхме подготвени.

Ния:

– Мен времето също доста ме изненада, въпреки че се мислех за подготвена. Но кой ли е подготвен за английското време!..

– Надявахте ли се че точно вие ще бъдете избрани да заминете за Великобритания?

Алекс:

– Не дойдох в летния езиковия курс с нагласата, че ще спечеля, а за да покажа какво знам. Дори имах притеснения по-време на курса, тъй като пропуснах една седмица. Сестра ми, която преди е била на този курс, ми обясни, че ако пропусна няколко часа, това може да окаже влияние върху финалния тест.

Ния:

– През цялото време си мислих, че ще замине един човек. През целия курс бях спокойна за това как се справям с усвояването на знанията. Не се надявах и не съм вярвала обаче, че аз ще бъда тази, която ще има най-високите резултати и ще имам възможност да замина за Англия.

– Разкажете ни за пътуването ви към Англия.

Алекс:

– Това бе първото ми пътуване и бях притеснен как ще се оправя с документите. За щастие, всичко мина добре и полетът бе добър и нямаше проблеми. Имахме първоначални инструкции какво да правим, когато пристигнем на английското летище. В тях ни беше написано при пристигането ни да намерим човек със жълта тениска, който ни изпрати на такси, което ни закара до Саутхамптън.

През първия ден бях малко притеснен, защото денят бе доста натоварен – имахме 3 часа полет, а след него 2 часа пътувахме с кола до Саутхамптън. На другия ден мениджърът на лагера ни заведе да направим входящ тест и ни сложиха във временна група. Курсът мина по една и съща програма – в 8 часа ни беше закуската, а от 9 часа започваха часовете. Заниманията бяха 4 часа по 50 мин., като след всеки един от тях имахме по 10 мин. почивка. От 13 до 14 ч. имахме обяд, а след това имахме избор между спорт или приложни изкуства, като правене на тениски или рисуване. После имахме свободно време, което прекарвахме в града или в общежитието, в което бяхме настанени. В 18 ч. имахме вечеря, а в 19 ч. се събирахме в една голяма зала, в която провеждахме състезания помежду си.

Вторник, четвъртък и неделя имахме екскурзии. Последният ден станахме по-рано, защото трябваше да се подготвим за завършването и имахме свободно време, което аз използвах, за да отида до стадиона на ФК „Саутхамптън”. Вечерта пропуснахме вечерята и отидохме направо на завършването, на което имахме церемония, а след нея имахме малко събиране. Накрая се прибрахме в общежитието, където се сбогувахме с другите участници в курса.

Ния:

– За разлика от Алекс, на мен това пътуване със самолет не ми бе за първи път, но бе доста отдавна и не си спомнях много от нещата. Поради това имах големи притеснения и то как ще се оправим на българското летище. След като минахме всичките процедури се успокоих и не съм се притеснявала по време на полета или след това.

С Алекс бяхме посрещнати, закараха ни до Саутхамптън. Там бяхме с човек от екипа през цялото време. Обясняваха ни всичко и можехме да получим отговор на всеки въпрос. През цялото време след излитането бях спокойна за всичко.

– Завързахте ли приятелства по време на курса в Англия?

Ния:

– Пътуването до Англия бе страхотно приключение и бе абсолютно различно от моите представи. Страшно много се наслаждавах на времето си там, имах възможност да срещна хора с различни култури и традиции. Завързах доста нови приятелства, както и с децата, които бяха там, така и с нашите преподаватели. Те бяха много дружелюбни, мили и винаги бяха готови да ни помогнат. Те направиха моето пътуване до Англия едно незабравимо преживяване.

Алекс:

– Не очаквах, че ще срещна толкова интересни хора сред учителите и учениците. Особено ми бяха интересни учениците. Специално с хора от Обединените Арабски Емирства /ОАЕ/ завързахме сериозни приятелства.

– Хората питат ли за България, интересуват ли се от нашата страна?

Ния:

– Мен лично много хора ме питаха за България. Учителите се интересуваха каква точно е страната ни. Опитах се да кажа всичко позитивно за нашата култура и традиция, и да ги запозная с това малко кътче от света.

Имахме интернационален ден, в който всички присъстващи деца можеха да покажат нещо от своята родина. За съжаление ние не се бяхме подготвили преди това, но успяхме обаче да разкажем много за България.

Алекс:

– За България като страна повече се интересуваха учителите. През последния ден разговарях с директорката на езиковото училище, което организираше лагера.  Разказах й за България, а тя каза, че е чувала много хубави неща за страната ни. Поиска да й препоръчам, какво да посети и кога да отиде.

С учениците говорихме повече за културата, защото стана въпрос за религиите. Съпоставихме нашата религия с тази на хората от ОАЕ. Това бе много полезно за мен, защото опознах мисленето им, разбрах какви са им ограниченията от страна на религията.

– Стана ли дума, че сте се преборили, за да бъдете част от летния езиков курс?

Алекс:

– Мениджърите и учителите ни питаха каква е причината ние да участваме в езиковия курс в Англия. Направих всичко възможно за да им обясня по-подробно, че сме минали курс в Пирдоп и сме били най-добри.

– Промени ли нещо у вас тази възможност, която ви бе дадена?

Алекс:

– Запознах се с културата на страни като Великобритания, Русия, Полша, ОАЕ, Кувейт, опознах много хора от тези държави. Всичко това промени начина ми на виждане и разсъждаване спрямо хората от другите държави.

Ния:

– Най-много се промени начинът ми на мислене. Езиковият курс в Аурубис бе доста голяма изненадата за мен. След него вече мисля по-позитивно за бъдещето и го очаквам с голямо нетърпение.

Добави коментар