Андриан Кърпаров и Николай Пожаров от Златица завършиха четвърти по маршрута „Ком – Емине”

• Да надминеш себе си

Живеем в свят, в който всекидневно ни заливат с лоши новини и негативна информация, затова реших да разкажа една история за добрия пример, за силата на духа, за мечтите и за това, колко важно е всекидневно да предизвикваш себе си. Става въпрос за две момчета, които са родени, израснали и продължават да живеят и да се развиват в Средногорието. Не, те не са професионални спортисти, но имат високи постижения в спорт, който започнали да практикуват просто като хоби.

През изминалата седмица, между 23 и 28 август 2021 г., Андриан Кърпаров и Николай Пожаров, и двамата на 27 г. от град Златица, завършиха на четвърто място в крайното класиране на Red Bull Bike the Balkan или отборното шест етапно състезание по маршрута „Ком-Емине” по двойки.

Златишката двойка мина по трасе с обща дължина 579 км., разделено на следните етапи:

Етап 1: Връх Ком – прохода Арабаконак – 115км; 3377м D+

Етап 2: Прохода Арабаконак – прохода Беклемето – 80km; 3500 D+

Етап 3: Прохода Беклемето – местност Узана – 77km; 3100 D+

Етап 4: Местност Узана – хижа Чумерна – 88km; 2600 D+

Етап 5: Хижа Чумерна – Върбишки проход – 79km; 2050D+

Етап 6: Върбишки проход – нос Емине – 140km 2900 D+

Важно е да се отбележи, че за участие в състезанието е трябвало да бъдат покрити определени критерии, като обиколката на Витоша 100 км под – 6 часа, триатлонът Лъвско сърце – колоездачния етап – под 6 часа, държавни първенства, многодневни състезания извън България, състезания над 100 км извън България и други дълги състезания.

Карането било планински тип, като се карало по пътеки, черни пътища и се катерели скали. 28-те състезателя, или 14-те отбора, имали на разположение 6 дни да прекосят България и да стигнат от връх Ком до финала на нос Емине. Всеки етап стартирал точно в 7:00 сутринта, като отборите имали време до полунощ да достигнат следващата спирка. Нощували в хижи или на палатков лагер.

С намигване, те бяха кръстили отбора си „The Stoppable”, но никой не успял да ги спре по пътя към финала – нито лошите метеорологични условия, нито умората. И така златишките момчета се справили с целия маршрут за точно 68 часа, 53 минути и 5 секунди, сумарно време от 6-те етапа.

В крайното класиране от състезанието, в което има и отказали се отбори, и професионални колоездачи, момчетата от Златица се представиха изключително достойно, като останаха на 4-та позиция, точно под почетната стълбичка. Освен положителната денивелация и положителните емоции, момчетата дават пример затова, как трябва да превръщаме мечтите си в реалност и да се борим за постигане на целите си, побеждавайки умората и намирайки успеха във волята и умствената си настройка. Да предизвикваш себе си е едно от най-трудните неща, но и от най-интересните, защото битката в самите нас е най-тежка. Най-големите битки водим със самите себе си. Когато тялото, мозъкът и сърцето се борят се случва онова уникално израстване на едно друго, различно ниво – личното, това, което човек гради цял живот. Само, когато надминеш себе си, можеш да започнеш да се състезаваш и с другите.

Пламена Питекова