Алпинистът Атанас Скатов гостува в Пирдоп по покана на Ротари клуб

 

 

 

На 9 октомври, по покана на Ротари Клуб Пирдоп, известният алпинист Атанас Скатов гостува в Пирдоп.

Пред пълната зала Лектория в читалище „Напредък” Атанас Скатов представи своята биография и постижения. Скатов е алпинист, веган, агроном по растителна защита, ентомолог и еколог. Завършил Аграрния университет в Пловдив като първенец на випуска. Защитил е докторат по растителна защита в университета Хумболт в Берлин. Бил е университетски преподавател в София и мениджър на компании в България и Германия. От 12 г. е вегетарианец, от 6 години – веган. Занимава се активно с алпинизъм, плуване, йога, ски, танци. Първият веган, изкачил Еверест, 8848 м, при това два пъти – по южния и северния му ръб. Алпинистът има син на 9 години, за когото казва, че е най-големият му „спонсор”.

През 2017 г. стана първият българин, завършил проекта „Седемте континентални първенеца“. Провежда научен експеримент с изкачване на 14-те най-високи върха на Земята – т. нар. Хималайска корона, без консумация на животинска храна. Досега е изкачил 6 върха над 8000 метра: Еверест, Манаслу, Анапурна, Макалу, Лхотце и Чо Ою, който изкачи в средата на май.

С голям интерес пирдопската публика слушаше разказите на 40-годишния смел мъж. Той говори за трудностите в планината, и особено на такива екстремни височини, за издръжливостта на човешкото тяло и дух, за опасностите, които дебнат там – лавините, цепки, отвесни ледени стени, много силен вятър, за добрата екипировка, която е много важна. Атанас Скатов се е посветил на каузата да докаже, че ако човек намали с 50 процента консумацията на животинска храна, това ще се отрази много добре както на здравето му, така и на опазването на планетата. Атанас изследва този начин на хранене, като решава да изкачи най-високите върхове на света и на всички континенти за тестване върху физическите и психическите показатели, защото височинния алпинизъм е заниманието, което на много висока степен натоварва тялото и психиката.

Алпинистът вярва в максимата, че няма невъзможни неща.

В края на срещата, присъстващите зададоха своите въпроси, а от името на Ротари клуб Пирдоп президентът Петър Чобанов поднесе на интересния гост подаръци за спомен.

Добави коментар