Язък за барута!

• Росен Илиев 

 

Вече повече от месец наблюдавам затихващия гняв на народа и израждането му в еднолични конфликти между „водачите“ на основата на принципа: „всеки срещу всеки“.

И се питам:

Защо през този един месец печатните и електронните медии отразяваха с мазохистично задоволство намаляващия брой на протестиращите и с фалшиво съжаление брояха самозапалванията?

Защо нито една медия вместо да ни запознава подробно с колко грама силикон е увеличила бюста си еди-коя си чалгаджийка и каква е новата татуировка на дупето на Азис, не намери място и време за отпечатване или прочитане на части от Конституцията на РБ по-точно ГЛАВА ТРЕТА „Народно събрание“ и ГЛАВА ДЕВЕТА „Изменение и допълнение на Конституцията. Приемане на нова Конституция“.

Ако това бе направено на протестиращите щяха да им станат ясни няколко фундаментални въпроса, които ги вълнуваха, а именно:

1.Че освен протеста против ЕРП и високите сметки за тока основно искане следваше да бъде изменението на избирателния кодекс в посока въвеждане на преференциално гласуване без праг т.е. избирателите да могат да пренареждат кандидат-депутатските листи по своя преценка.

Възмутен съм, но не съм учуден от поразителното единодушие, с което ГЕРБ, БСП и други партии се мотивираха, че за изменение на Избирателния кодекс няма „технологично“ време.И като гледам тези дни как се редят листите разбирам, че партийните лидери не искат народът да им попречи да вредят за депутати най-верните си хора.

2.Че съгласно чл.153 от Конституцията Народното събрание може ДА ИЗМЕНЯ И ДОПЪЛВА ВСИЧКИТЕ Й РАЗПОРЕДБИ, с изключение на тези предоставени на Великото НС чл.5 ал.2 и 4 и чл.57 ал.1 и 3. Така че и броят на депутатите, и тяхното отзоваване и свикването на Велико НС и т.н. и т.н. могат да се решават от обикновено Народно събрание, НО С МНОЗИНСТВО ОТ 3/4 /181/ ИЛИ 2/3 /161 депутати.

А сега да помечтаем:

На 13 май ще имаме ново 42 НС от 240 народни представители.

И пак се питам: как 181 от тях ще гласуват броят им да бъде намален на 120 или 100 /според Яне Янев/. И как ще се реши кои от тях ще останат и кои ще си ходят с жребий? Не с нови избори.

Как 161 от тези депутати ще решат да се свика Велико НС от 400 души, които да приемат нова Конституция и които единствени са овластени да решат да няма вече Велико НС? И пак тези 240, които ще изберем на 12 май ще трябва да си ходят и да има нови избори. Но съм 100% сигурен, че ще предпочетат 4 години да разхождат костюмите си по червения мокет на НС.

Затова : ЯЗЪК ЗА БАРУТА, който похабиха за халосни патрони и снаряди протестиращите.

И дано онези, които не излязоха на улицата намерят сили и нови запаси от барут да излязат на протест, но след като добре разберат как се сменя политическата система в една демократична европейска държава, каквато България има претенции да е!

Добави коментар