Ще удовлетвори ли дядо владика исканията на над 2 200 енориаши!?

Назрял е дълбок конфликт между пирдопчани и отец Антоний, който е назначен от Н. в. пр. митрополит Гавриил, като втори свещеник в Пирдопския храм. Хората не го одобряват като свещеник, не го искат и правят подписка срещу служенето му в църквата в Пирдоп. Група от църковни настоятели и членове на инициативния комитет за подписката посещават дядо владика, но до момента той все още не се е произнесъл показуса. На 24 януари хората не допуснаха отец Антоний в храма, след което той извика полиция.
На следващия ден отново не бе допуснат и нарече енориашите „лумпени“.

 

 

• Отец Недко Бръмбаров:

– Аз нямам конфликт с отец Антоний. Още когато бе представянето му в нашата църква, в своето слово казах: „Приемете го, както и мен сте ме приели като млад свещеник!“ Той е назначен тук от дядо владика като мой помощник и в седмицата, през която служи, аз посещавам и обслужвам другите селища. По-рано е идвал понякога на Задушница, в неделен ден, но рядко.
Много ми е неприятна създалата се ситуация. Не съм имал конфликт с него, но идват енориарши, които настояват аз да поема даден ритуал. Като откажа на някой ми се отговаря – тогава без свещеник ще го направим, но не и с него. Аз, дето се казва, се крия по селата, за да избегна тези неща, но животът ми е много неспокоен.
В този конфликт аз умишлено не искам да взимам страна, защото от една страна са хората, които искат да си изберат кой да им извършва ритуалите, а от другата страна е дядо владика, който административно трябва да реши нещата. Но не съм човекът, който иска да изгони отец Антоний, нито пък е верен слухът, че някой иска мен да сменя.

 

• Отец Антоний Марчев:

– На 24 януари /понеделник/ към 9.00 часа не бях допуснат да изпълня служебните си задължения в храм „Успение Богородично“ – Пирдоп, където съм втори свещеник. Пред храма имаше тълпа протестиращи – около 30 души, повечето роми, които никога не съм виждал в храма. Имаше и членове на църковното настоятелство. Същите започнаха да крещят, че няма да ме допуснат в църквата, че трябва да напусна Пирдоп и да си отида в Челопеч, защото отец Недко им бил достатъчен като свещеник.
На моя въпрос какво нередно съм сторил, протестиращите не дадоха смислен отговор. Наложи се да извикам полиция. Тълпата продължи да ме хули – имаше заплахи за физическа разправа, говореха, че съм пиян и т.н. Една жена постоянно настояваше да покажа заповед за назначение от Негово Високо преосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Наложи се да се свържем с него, който обясни, че група хора са ходили при него преди няколко дни да говорят срещу мен. Протестиращите заплашиха, че ако владиката не ме махне от Пирдоп ще минат към Софийска, или Пловдивска епархия и че всеки ден ще протестират, докато не ме прогонят.
Убеден съм, че зад всичкото това стои дългата ръка на презвитерата Надка Бръмбарова, която еднолично ръководи църковния живот в Пирдоп. Тя не желае да има втори свещеник в църквата и е успяла да прогони не един и двама свещеници, назначени в центъра на духовната околия. Причините за това са твърде тривиални – става дума за пари – когато са двама свещеници, полагащите им се приходи се делят на две.

• Димитър Андреев – църковен настоятел
към църквата „Успение Богородично“ – Пирдоп:

– Присъствах в църквата по време на създалия се конфликт и се чувствам длъжен пред обществото да дам известни обяснения за онова, което се случва в града, според онова, което знам от енориарши, от църковните служители и от презвитера Надка.
Преди няколко години, отец Антоний е назначен тук като втори свещеник. Аз присъствах на неговото ръкополагане тогава. Разговарях и с владиката Гавриил и той потвърди, че има заповед за назначението му, като втори свещеник в Пирдоп. В Прирдопска околия имаме 12 енории, а само четири свещеника. Свещениците са разпределени да служат и по селата, както и отец Антоний е разпределен в Челопеч и Пирдоп. Повече от три години, откакто е ръкоположен, той не е идвал в нашия храм и сега изведнъж се явява, за да служи като втори свещеник в пирдопската църква. Ние, като църковни настоятели, не сме против да има втори свещеник. Проблемът обаче е в това, че мнението на хората за него не е добро, не го одобряват като свещеник по отношение на воденете от него църковни служби и церемонии, по отношение на сумите, които взема, заради закъсняванията му сутрин, и въобще заради държането му. С една дума хората не са доволни от него като свещеник, което подбуди недоволство и те го не искат той да служи тук. Хората не са против втори свещеник, а против точно тази личност. Хората не са доволни, заради това, че по време на служба той мрънка и не го искат нито за сватби и кръщенета, нито за погребения, а си искат отец Недко и това е повод между тях двамата да се получават недоразумения. Хората започнаха да събират подписи срещу отец Антоний.
Като разбрахме какъв конфликт назрява, като църковни настоятели на заседание на църковното настоятелство решихме, написахме и излязохме с изяснителна подписка и на 19 януари я занесохме на Н. в. пр. Гавриил. В групата бяхме трима църковни настоятели и общественици, които са събирали подписите, за да изясним положението пред владиката и да го помолим или да му даде друго населено място, или да го спре от Пирдоп, след като го не желаят хората. Владиката ни каза, че ще проучи и ще вземе под внимание, ако има наистина правоти в оплакванията и ще ни съобщи допълнително какво ще направи. Хората и представителите на общността не останаха доволни от отговорите на владиката и искаха от него да им даде отговор веднага. Владиката каза: „Не ме натискайте, не мога да ви дам отговор веднага, ще се събере епархийският съвет, ще решим каквото трябва да се реши и ще ви изпратя отговор“. Казахме на владиката, че е възможно отец Антоний да не бъде допуснат до храма, тъй като вече са събрани над 2 000 подписа срещу него.
Направихме всичко възможно пред владиката, за да се предотврати този конфликт в църквата и града и да не се носят какви ли не неверни слухове. Що се отнася до обвиненията, които отец Антоний отправя към презвитера Надка, те са напълно неоснователни. Тя е изключително честна жена, освен това църковната каса се отваря само в присъствието на трима църковни настоятели.
Още веднъж подчертавам – ние не сме за раздори в енорията в Пирдоп, ние искаме единност, ние сме избрани от всички граждани и искаме такова нещо да не се получава.

 

• Иван Глухкин – член на Инициативния граждански комитет за отзоваването на отец Антоний:

 

– От няколко месеца слушам от хората, че има недоволство от отец Антоний, който дойде тук през м. август миналата година. През последните седмици напрежението нарастна и се създаде Инициативен граждански комитет, в подкрепа на църковното настоятелство, който реши да бъде пусната подписка сред населението. Отгоре на подписката е записано: „Ние сме против отец Антоний да служи в нашата църква!“ Всеки, който подкрепя това е написал името си и се е подписал. Освен в църквата, подписката бе предоставена и на различни на пунктове и който желае, може да се подпише. Само за 4 – 5 дни се събраха 2 120 подписа срещу служенето на отец Антоний в Пирдоп.
Аз присъствах на срещата с владиката Гавриил и не останах доволен от отговора, който той ни даде. В наше присъствие той разговаря с отец Йордан от Златица и прие за вярно всичко, което отец Йордан му каза по телефона. Опитахме се да възразим, но ни бе казано, че отец Йордан е старши архиерейски наместник. Останахме с убеждението, че тук има някаква интрига.
Взехме решение, докато не се произнесе владиката да не допускаме отец Антоний в храма. Вчера, 24 януари, понеделник, 60-70 граждани чакаха отец Антоний да дойде. Той дойде чак в 9 часа и ние го уведомихме за нашето решение. След като не го допуснахме, той се върна с полиция. Обяснихме на полицаите, че гражданите не желаят свещеника и че не е тяхна работа да въвеждат отец Антоний в църквата.
Днес, вторник, отец Антоний пристигна в 10.30 часа и като му казахме, че няма да го допуснем до църквата, той ни нарече „лумпени“, че ще съжаляваме за това и си замина.
Мисля, че ние представляваме желанието на всички тези подписали се 2 120 души и че не сме направили никакво престъпление.
Очаква се в близко време Н. в. преосвещенство Гавриил, да посети храма. Дано това да бъде предварително известено, за да дойдат повече хора, които да изложат своите аргументи.

8 thoughts on “Ще удовлетвори ли дядо владика исканията на над 2 200 енориаши!?

  1. мирянин

    Cui bono?(Кому е изгодно?)Отговорете си на този въпрос сами.

  2. преподобна Стойна

    То пак добре че е един поп,ами ако назначат още двама както е било преди?

  3. poznavam sinovete na pop nedko tolkova gordelivi ne vaspitani i grubi osobeno malkia Nikolai koito e alchen i aroganten tip dori v fakulteta pravi intrigi no spokoino niama da stane pop zashtoto niama koi da go vzeme za maj kato govori plue abe prostak kazvam tova zashtoto e istina dori brat mu se opita da izgoni sofiiski sveshtenik no slava bogu izgoniha ivan ot klira na sofiiskata carcva arogantni i alchni hora….

Добави коментар