Ще бъде ли закрит центърът за обществена подкрепа в Пирдоп?

 

 

 

На 2 декември, по инициатива на родители, ползващи Цетъра за обществена подкрепа в Пирдоп, се състоя среща със служителите от центъра.
Родителите са притеснени от факта, че от няколко месеца се говори, че центърът ще бъде затворен, че фондация „Толеранс“, която управлява Центъра се изтегля заради не превеждането на средства от община Пирдоп и че от 1 декември е пуснала предизвестие на община Пирдоп за прекратяване на договора.
На срещата присъстваха много родители, баби и дядовци, чиито децата и внуци посещават редовно центъра и ползват неговите услуги.
От техните изказвания стана ясно, че закриването на една толкова ефективна структура, която е създадена да помага на деца и семейства и която успешно работи вече три години, е същинско безумие.
Хората до един заявиха колко много са доволни от работата на екипа в центъра и че за тях е невъзможно съществуването им без такава помощ. Споделиха също, че не могат да си позволят четири пъти в месеца да посещават такъв център, или специалисти в София.
Хората бяха единодушни: „Настояваме Центърът за социална подкрепа в Пирдоп да продължи да функционира! Други градове откриват такива центрове, а ние при работещ център ще го закриваме!“
Нели Доминова:
– Ползвам услугите на центъра от две години. Дъщеря ми Ивелина Хаинова посещава логопед и психолог и много сме доволни. Детето ми в момента има много голям напредък – започна да говори и стана много общителна, благодарение на специалистите в центъра.
Иванка Димитрова от с. Антон, баба на две внучета, останали без майка:
– Посещаваме центъра от една година и половина и не намирам думи, с които да изкажа своята благодарност на екипа му, за техния професионализъм, за тяхната обич, когато работят с децата. Срамота е нещо, което е създадено с любов за децата, и то за деца в нужда, сега да се намерят хора, които искат да затворят тази институция. Срамота е! Този център не трябва да се затваря.
Дочка Илиева от Златица:
– Имах много проблеми с моето дете. От две години идваме тук и съм много доволна, детето ми има напредък. Специалистите полагат много грижи.
Мария Славова от Пирдоп:
– Освен че децата ми посещават специалистите в центъра, посещавам го и аз. Трябва да ви кажа, че и аз и децата ми вече се чувстваме много добре. Наскоро детето ми претърпя инцидент и пъвия човек, когото то само потърси беше психологът на центъра. Този център не бива да се затваря. Ние сме свикнали и с екипа и при една негова смяна би ни се отразило зле – и на децата ни и на нас.
Надежда Георгиева:
– Живея в много тежка среда, с много тежки преживявания и отрицателни емоции. От м. април посещавам центъра и благодарение на него, аз съществувам. Възприемам го като че получавам родителски грижи. Не бива да се затваря центърът ние се нуждаем от него, той ни дава сили и надежда да оцелеем.
Таня Георгиева:
– Свикнали сме с този екип, моето дете е болно и благодарение на специалистите, с които то е свикнало, вече има голямо подобрение. Водила съм я и на други места, но то си търси психолога и останалите от екипа на центъра, които познава и на които вярва. Не бих си представила как детето ще възприеме т.е как ще му се отрази една смяна на специалисти. Центърът работи много добре и има много пациенти, а сега да се затвори – това е недопустимо.

Присъстващите клиенти на Центъра се обединиха около идеята да изразят своето несъгласие относно неговото закриване, или подмяна на екипа. Те ще отправят своята жалба до ОбС – Пирдоп, който е принципал на тази структура, както и до министъра на социалната политика Тотьо Младенов.

Добави коментар