Човекът, който даде фаталния знак

От 20 до 22 септември възрожденска Копривщица отбеляза 170 години от рождението на Георги Бенковски. Три дни градът живя под знака на Националните тържества, посветени на един от най-смелите и обаятелни български герои.

Тържествата започнаха с Национална научна конференция на тема: „Мястото на Бенковски в историята на българското революционно движение и Освобождението“, с научен ръководител проф. Пламен Митев. Свои доклади представиха проф. Дойно Дойнов – Председател на Общобългарски комитет Васил Левски, Иван Иванов – уредник на музей „Луканова къща“ – Пирдоп, Милена Андреева – уредник в къща музей „Панайот Волов“, Шумен, Христо Танев – скулптор на паметника на Георги Бенковски, извисяващ ръст над Копривщица, уредниците при Дирекция на музеите в Копривщица – Светлана Мухова, Дойчо Иванов и Кунка Неделева.

На 21 септември – рожденият ден на войводата, честванията продължиха от 14.30 в сградата на Старото училище, с провеждането на Младежка дискусия на тема: „Моето училище – моят патрон“, с представители на училища, носещи името на Георги Бенковски от цялата страна. Водещият на дискусията проф. Андрей Пантев откри форума с интересно резюме за личността на Бенковски по неподражаем начин, характерен единствено за него. Ученици от Плевен, с. Беломорци, общ Омуртаг, Тетевен, Копривщица, София, Пазарджик, с. Мирково, представиха мултимедийни презентации на учебните заведения. Във втората част на дискусията те прочетоха свои есета и направиха изказвания за своя патрон. 

В 18.30 часа родният дом на легендарния априлски апостол бе посетен от Председателя на Народното събрание Михаил Миков, зам. министъра на културата Васил Василев, народни представители, кметове от Средногорския район, видни културни и просветни дейци, многобройни гости от цялата страна. Председателят на НС връчи почетни плакети на личности, популяризирали делото на Георги Бенковски:

Димитър Пиронков – дългогодишен директор на Дирекция на музеите – Копривщица и автор на тематичния план на експозицията в къщата музей, в периода 1976 – 2003 г.;

Христо Танев – скулпторът, изваял един от символите на Копривщица – паметникът на Георги Бенковски;

Иван Дяков – за популяризиране делото на Бенковски в музикалния жанр с песента „Потомци на Бенковски“, реализирана от телевизия Планета;

Георги Доросиев – копривщенски учител, който повече от 30 години на 2 май се превъплъщава в ролята на смелия народен син, при пресъздаване на епизоди от Априлското въстание в Копривщица.

Посмъртно почетен плакет бе присъден на Нончо Воденичаров за изключителния му принос в популяризиране личността и делото на Георги Бенковски. Почетният плакет беше връчен на неговия син – Петър Воденичаров.

След разглеждане на обновената експозиция, официалните лица, заедно с многобройните гости се отправиха към Монументалния комплекс „Човекът, що даде фаталния знак“, където се проведе Тържествена проверка-заря. Зарята започна с изпълнението на песента „Потомци на Бенковски“от Иван Дяков, чийто мек и топъл глас се понесе над нощна Копривщица. След края на тържествената проверка-заря, за удовлетворяване на огромния интерес на гостите, певецът отново изпълни песента на фона на монолитния паметник с изваян каменен конник, който предвождаше Хвърковатата чета в устрема си към българската свобода.

На следващия ден в Галерия „Палавееви къщи“, по повод Националните тържества, посветени на 170 години от рождението на Георги Бенковски и Деня на българската независимост беше открита Юбилейна изложба „Родът на Бенковски в спомени, картини и снимки“.

Кунка Неделева

В Копривщица, пред Мемориален комплекс „Човекът който даде фаталния знак“, на 21 септември 2013 г. се проведе тържествена Заря-проверка в чест на 170 години от рождението на Георги Бенковски. Честването беше открито от председателят на Народното събрание Михаил Миков. Бяха поднесени цветя и венци от името на Президента, Министър председателя, Министерство на отбраната, Министерство на културата, Областният управител на Софийска област, Кмета и Общинския съвет на Копривщица и много граждани.

По-рано през деня Михаил Миков откри обновена експозиция в къщата музей „Георги Бенковски“, където е родния дом на войводата, и бяха връчени почетни плакети на личности, популяризирали делото на Георги Бенковски.

В състава на делегацията от областната администрация на Софийска област се включиха зам.областните управители Красимир Кунчев, Даниела Бакърджиева и София Торолова.

Добави коментар