Честита Баба Марта и Ден на самодееца!

Община Челопеч

И тази година челопечани посрещнаха Баба Марта окичени с бяло-червени мартеници – за здраве, за радост и в очакване края на зимата и настъпването на пролетта.

Баба Марта и нейните помощници от НЧ „Труд и постоянство – 1901″ – с. Челопеч, водени от усещането за настъпващата пролет и традицията на първи март да се закичваме с мартеници, усукаха бели и червени конци и изработиха около 500 мартеници. От тях подариха на възпитаници на ОДЗ „Х. Кр. Андерсен, с посланието отправено към най- малките, че червеният цвят може да прогонва болестите, а бялото носи чистота и дълъг живот.

Баба Марта занесе и пълна кошничка с мартенички в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч, с пожелание към учениците и техните учители да са весели и засмени. 

Не пропусна да закичи със символа на пролетта и служителите от Общинската администрация. Пенсионерите също получиха мартенички с пожелание за здраве и спокойни старини . 

Всички самодейци към Читалището – малки и големи, бяха закичени с мартенички, а Баба Марта им отправи пожелание да са все така весели и игриви в танците, както досега.

Направих ти мартеничка

и я нарекох за здраве,

за живот и добрина!

Честита баба Марта!

НЧ „Труд и постоянство 1901″- Челопеч

СОУ „С. Савов“

Всяка година по традиция по случай Баба Марта учениците от СОУ „С. Савов“ раздават мартенички. И тази година на 28 февруари всеки един ученик от училището бе закичен с бял и червен пискюл.

Децата от V а, б и в клас от учебното заведение обиколиха града със същата мисия. Една от визитите им бе в редакцията на в. Камбана, а след това се отправиха към НУ „Т. Влайков“, където зарадваха малките ученици с мартенички и стихове.

Заедно с директора на СОУ „С. Савов“ Пирдоп Цвятко Четьов, учениците посетиха кмета на общината инж. Цанко Цанов. По време на срещата те го закичиха с мартеничка с пожелание за здраве и рецитираха стихотворение по случай този самобитен български празник. Инж. Цанов благодари за хубавата мартеничка и им подари кутия с бонбони. След това бяха раздадени мартеници и на служителите от ОбА – Пирдоп.

По-рано през деня учениците от НУ „Т. Влайков“ също закичиха с мартеничка кмета на Пирдоп. Те му подариха и ръчно изработена картичка и също получиха кутия с бонбони.

Читалище „Напредък 1869“ Пирдоп

На 28 февруари, по случай 1 март – Ден на самодееца, УС на читалище „Напредък 1869″ Пирдоп организира празник в ресторант „Паскал“ за всички състави от читалището. 

Вечерта бе открита от секретаря на читалището Татяна Крънева, която поздрави самодейците. Тя изрази признателността си към хората, които отделят от времето си, за да съхранят традициите на песните, танците и театралното изкуство. Председателят на читалищното настоятелство Милена Мачканова също отправи приветствени слова. Тя пожела на всички да са живи и здрави, все така всеотдайни в творческите си изяви и нови успехи. Поздравителни слова към самодейците отправи и режисьорът на театър „Христо Бамбеков“ Ренета Атанасова. 

Тъй като празникът на самодееца съвпада с баба Марта, за всички гости имаше мартеничка. Всички присъстващи имаха възможността да се насладят на изпълнението на новосформираната група към читалището – естрадният състав, с ръководител Пенка Тодорова. Изпълнението на песните „За кой ли път“, „Мария“, „Дулсинея“ приповдигнаха общото настроение.

Ръководителят на школата по спортни танци Стойчо Соколов заедно с две от възпитаничките си показаха уменията си в областта на класическия танц. Извиха се дълги хора на които освен танцьорките от „Шарено хоро“, се хванаха и останалите самодейци.

Читалище „Христо Ботев 1884“ Мирково

На 1 март в големия салон на читалище „Христо Ботев“ с. Мирково се състоя поздравителен концерт по повод Деня на самодееца. В началото на концерта, поздравления по случай празника поднесоха кметът на община Мирково Цветанка Йотина и председателят на Общински съвет Мирково Петър Мутафов. Пред присъстващите в салона те обявиха решение на ОбС-Мирково, с което е прието да се дадат награди на изявени млади спортисти от общината. Знакът на община Мирково, икона на Света Богородица и по 500 лв. получиха близнаците Марио и Цветан Димитрови, Гергана Вацова, Надежда Ангелова, Диляна Минкина, Венцислав Коленцов. Те получиха овациите на публиката и пожелания за още по-високи успехи в спортните си кариери. 

С прекрасни музикални изпълнения се изявиха Надка Стефанова, Анна Илинова, Мария Текерлекова, Светла Филипова, Добринка Илиева, Габриела Юрукова, Васил Василев, Добри Козаров. Със своята артистичност и колоритност в смешните скечове се представиха Николинка Александрова, Николинка Мутафова, Цветанка Данкина, Веска Петрова, Петър Пенчев и Галин Мирчев.

Удовлетворената публика аплодираше силно всеотдайността на мирковските самодейци, които след представлението отпразнуваха своя ден в Дома на миньора.

Добави коментар