Чартърна церемония по повод учредяването на Инер Уил клуб Пирдоп

 

 

 

 

 

На 2 април в комплекс Борова гора се състоя чартърната церемония на Инер Уил клуб Пирдоп – най-младият клуб, седемнадести по ред в Дистрикт 248 България. На това грандиозно по рода си събитие, присъства президентът на Инер клуб Дистрикт 248 България Милена Александрова, електпрезидентът Янислава Илиева, паст президентът Лиляна Панайотова, президентът на Инер Уил клуб – Варна Нели Братоева, които са кръстници на пирдопския клуб, президенти и представители на Инел Уил клубовете от Варна, Видин, Ловеч, Димитровград, Нова Загора, Плевен, Пловдив, Ямбол, Ботевград, Валери Александров – асисетнт Дистрикт гуверньор на Дистрикт 2482 България, Любен Белперчинов – президент на Ротари клуб Карлово, Радомир Георгиев – президент на Ротари клуб Нова Загора, Васил Кафеджиев – президент на Ротари клуб Пирдоп, членовете на Ротари клуб Пирдоп, интерактори от Интеракт клубовете в Пирдоп и Златица, приятели на Инер Уил клуб Пирдоп.

Ролята на водещ бе поверена на актьора Христо Чешмеджиев, който припочни историята Инер Уил – една от най-големите доброволчески женски организации в света, създадена да допълва и подкрепя Ротари клубовете и да предлага приятелството по целия свят. Името Инер Уил, което означава вътрешен кръг е избрано да обозначи връзката с Ротари уил – кръгът ротари, с по-малък кръг, съдържащ се в него. Началото е поставено в Манчестър, Англия, на 10 януари 1924 г., когато Маргарет Голдинг председателства клуб, формиран от съпругите на ротарианци и когато се ражда името Инер Уил. Тази дата се чества всяка година като Световен ден на организацията. Към 1967 г. се формират Инер Уил клубове във всички части на света и се взима решение за сформиране на Интернешънъл Инер Уил. Днес Инер Уил се простира на всички континенти в 103 страни.

Антоанета Кафеджиева, чиято е идеята за създаване на Инер Уил клуб Пирдоп и е първи негов президент аргументира по оригинален начин потребността от такъв клуб, чрез цитат от книжата на Керана Ангелова „Вътрешната стая“:

„…Всичко си има време, време има за всяка работа под небето. Време да се родиш и време да умреш! Време да плачеш и време да се смееш. Време да намираш и време да губиш! Време да събаряш и време да изграждаш! Време да виждаш замъглено и време да прогледнеш!“ Тя благодари на останалите 16 дами, които са подкрепили предложението й за създаване на клуба и за готовността им да работят на нивата на благотворителността.

Президентът на Инер Уил България Милена Александрова тържествено връчи официалния документ, чрез който пирдопският клуб става част от голямото световно семейство на Инер Уил и отправи топли приветствени думи към пирдопските дами. Тя поднесе приветствени слова и от името на президента на Интернешънъл Инер Уил – Палави Шах.

Президентът на варненския Инер Уил Нели Братоева, кръстници на пирдопския клуб, връчи на Антоанета Кафеджиева президентската огърлица, поздрави всички и им пожела ползотворна работа, която да им носи удовлетворение. Тя поднесе и специалните поздрави от името на Даниела Неделчева – секретар на варненския клуб.

Васил Кафеджиев – президент на Ротари клуб Пирдоп поднесе подаръците от името на клуба – камбаната, с чийто ритуален звън се слага началото на всяка проява на клуба и парична сума, която да подпомогне началото на тяхната благотворителна дейност. Той с гордост оповести, че тази вечер се създава четвъртият клуб в района, свързан с Ротари идеята, което е безспорен успех. На всяка една от седемнадесетте дами бе закачена значката на Инер Уил и всяка получи по една червена роза.

Отец Недко Бръмбаров отслужи празничен водосвет за здраве и успехи на всички в тяхното ново поприще.

Представителки на гостуващите клубове поднесоха приветствени слова, подаръци и цветя за новосъздадения дамски благотворителн клуб.

От името на домакините, на Милена Александрова и Нели Братоева бяха връчени оригинални подаръци – пластика, изобразяваща женски ръце, които държат дете.

Антоанета Кафеджиева бе приготвила още една изненада. Бе представена нейната първа поетична книга „Непознатата в мен“, излязла от печат през януари, но чието оповестяване авторката нарочно бе „отложила“ именно за тази тържествена вечер. Присъстващите имаха възможността да купят стихосбирката, да получат автограф, а събраната сума от 600 лв. Антоанета дари на новоучередения клуб и стана първата му дарителка.

Всички дами и техните гостенки се събраха около голямата торта с логото на Инер Уил и красивите ефекти на фойерверките и си направиха снимки за спомен от тази незабравима вечер, слагаща началото на нещо ново и много стойностно. Цялостната перфектна организация, която домакините бяха създали, проявеният естетически вкус и към обстановката и към най-малките подробности – покани, украси и т.н., са безспорни знаци, че амбицията на ръководството на клуба е нещата да се случват както трябва. Ето защо и програмата, в която взеха участие народната певица Вероника Начева и танцьорите от „София денс“ беше стойностна, така както и организираната томбола, средствата от която са предназначени за подпомагане инициативите на клуба.

Добави коментар