Харалампи Харалампиев и неговата нова книга „И ще бъда…“

На 19 октомври ръководството на община Челопеч организира премиера на новата поетична книга на родения в с. Челопеч талантлив поет Харалампи Харалампиев „И ще бъда…“. Тя се състоя в Спортния център „Хармония“. Сред почитателите на словесната изящност бяха кметът на община Челопеч инж. Алекси кесяков, председателят на ОбС Наско Фотев, директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий Весислава Панджерова, директорът на ОДЗ Лушка Бързакова, поетесата Пенка Минева, писателката Виолета Овчарова.

Премиерата на книгата бе открита от секретаря на общината Нина Калоянова. Кратък рецитал от стиховете от новата стихосбирка поднесоха Никола Берберов, учителят Димитър Петров и Християн Вътев – ученик в ЧПГЧО.

Представянето на поета и новата му книга направи Ренета Атанасова.

Харалампи Харалампиев е работил като учител, като журналист, но е известен като един от талантливите писатели на България. Член е на СБП и на СБЖ, автор е на 14 книги, сред които са стихосбирките му „Признание“, „Отглеждане на зърното“, „Оковани думи“, „Сталактити“, „Небе за камбани“. Написал е и книги за деца, либрета за детски мюзикъли, стихове за детски песнички, автор е на многосериен ТВ филм. Той е носител на приза „Златна лира“ за поезия, „Златно перо“ за журналистика, бронзов приз от „Златния Орфей“, носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ ІІ степен. Негови творби са преведени на руски и английски. Името му е в Международната поетична библиотека на САЩ, където е избран за поет на 2002 г.

Въпреки различните поприща, на които Х. Харалампиев се е изявявал през годините, неговото име винаги и предимно е било свързано с една вълнуваща поезия. Тази поезия се харесва на хора от различни възрасти, защото цялата е една вселена от размисъл и чувства, от прозрения за човека, любовта и света. Дори изборът на заглавието „И ще бъда!..“ на тази негова последна поетична книга е изключително точно, защото лирическият герой, зареден и окрилен от всепоглъщаща любов е изпълнен с безрезервен оптимизъм и непоколебима вяра, че една любов – тъй красива, нежна и дълбока не би могла да бъде преходна!

Стихове на Х. Харалампиев привличат с искреност. От тях струи неутолима жажда за обич и онзи луд оптимизъм, който се подхранва от великото щастие да обичаш и да бъдеш обичан. Стиховете му грабват читателя с неповторимата си поетичност, оригинална метафора и ритъм, изпълнени са с музика, цветове и рисунък.

Това е книга, към която почитателите на изящната словесност, ще посягат отново и отново, защото поезията на Харалампи Харалампиев е способна да те направи по-чувствен, по-възвишен и по-добър.

Ренета Атанасова пожела на поета присъствието му на в нашия литературен и духовен живот бъде все така осезателно. И нека неговият сърцат и топъл глас ни изтръгва от делничната сивота, за да ни въвежда в селенията на красотата и доброто.

Дълбоко развълнуван, поетът прочете най-новото си стихотворение, написано през последната нощ. Пенка Минева му подари свое стихотворение, посветено на него, а след нея топли приветствени думи отправи и Виолета Овчарова.

Вокална група от клуба на пенсионера изпълни две песни по негов текст, с които го поздрави по случай утрешния му рожден ден.

Приветствени думи отправи и кметът на общината инж. Алекси Кесяков, поднасяйки му цветя и картина от Пламен Панчев с емблематичен за Созополския цикъл в книгата морски сюжет.

В чест на новата книга „И ще бъда…“ и рождения ден на поета, община Челопеч даде коктейл.

 

Добави коментар