Франция не е Париж

Че Франция е красива, елегантна и с многолетна история го знаят всички. Ние имахме възможност да се запознаем с по-непопулярната част на страната.

Първо посетихме Авиньон – градът, известен с моста си и песента „Sur la Pont d’Avignon“. Оказа се, че мостът над река Рона, всъщност не свързва двата бряга, тъй като някогашните жители на града не са имали пари да го довършат, а сегашните – не желаят да се разделят с неговата уникалност. И както ни обясниха самите французи, върху този мост никога не се е танцувало. Но легендата си е легенда…
Градът е известен и с Двореца на папите. От ХІІІ век Авиньон е бил столица на католицизма и доста по-късно папската резиденция се премества в Рим. Усещане за вечност и величие… Всичко това струи от Авиньон!
Втората ни спирка бе Вальонс. Модерен град с характерна архитектура, множество търговски центрове, зимна пързалка.
В град Бург дьо Пейаж също имаше какво да се види. Градът е известен със своя хлебен деликатес – Понь. С историята и начина на приготвяне се запознахме в музея на Понь, а любезните домакини дори ни почерпиха с него. Асоциацията ни бе с българския козунак, но този деликатес има различен външен вид и начин на направа. Видяхме и опитахме и други сладкиши – пайове, галета и специалния традиционен кейк със захаросани бадеми.
В съседното градче Роман (разстоянието между двата града е един мост) посетихме международния музей на обувката. Тук видяхме не само най-новите модерни и екстравагантни колекции, но и обувки от дълбока древност. Най-много бяхме впечатлени от изключително миниатюрните японски обувки и мумифицирания египетски крак.

Добави коментар