Фотоизложба разказва за рударските умения на древните траки

В Националния археологически музей в София бе открита фотоизложба, която представя проекта за проучване на древен златодобивен рудник Ада тепе. Спасителните археологически дейности на Ада тепе са финансирани от „Болкан Минерал енд Майнинг“ ЕАД /БММ/ – компания, която има концесия за добив и планира да построи на Ада тепе модерен златодобивен рудник.

Само през последните две години от БММ са осигурили над 2.5 милиона лева по различните дейности, свързани с археологическите изследвания. Научен ръководител на проекта за проучване на древния златодобивен рудник е гл. ас. д-р Христо Попов, носител на наградата „Археолог на годината“ за работата си на Ада тепе.
Археологическият обект на Ада тепе е първият целенасочено проучван стар рудник в България и неговото изследване и популяризиране е от голяма важност за международната археологическа наука. Археологическото изследване изисква използването на много интердисциплинарни методи, някои от които се прилагат за пръв път в България. По проекта работят както чуждестранни консултанти, така и много млади български специалисти, амбицирани да развиват новото за страната ни направление в археологическата наука – монтанархеология.
На Ада тепа се намира най-ранният известен златодобивен рудник в Европа. На този връх е имало златодобив още в средата на II хил. пр. Хр. – времето на Микена и на Троя. В хода на археологическите работи на Ада тепе са събрани ценни сведения за рударските умения на древните траки. През изминалата година беше проведен интересен археологически експеримент – с помощта на копия на древни инструменти се доби злато по начина, по който са го правили траките преди векове.
Компанията инвеститор има идея в бъдеще да финансира и създаване на музей за древното рударство на открито.

Агенция Булфото

Добави коментар