Училището „Ле Марист“ в Бург дьо Пейаж – Франция

При посещението си в Бург дьо Пейаж българската група се запозна с френската образователна система.
„Ле Марист“ е частно училище, в което се учат около 400 деца от 3 до 18 години. Директорка на основното е Мадам Натали Фор. При посрещането всички деца от училището приветстваха гостите, размахвайки знаменца на всяка една държава, участничка в проекта и ги поздравиха с местни песни и танци.
Училището ни впечатли с многоцветни стени, тишина и спокойствие. Никой не вика, учениците не се гонят по коридорите. Учи се от сутрин до вечер, без сряда. Съотношението между хуманитарните, природните дисциплини и изкуствата е като в българското училище. На обед френските ученици имат час и половина почивка, която се прекарва навън, независимо от времето. Много се залага на спорта и децата играят футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, тенис на маса, ходят на ски, или кънки в близките градове, където има условия за това. В това училище също има деца със специални образователни потребности, с тях се занимава специален учител два пъти в седмицата, а децата посещават занимания в зависимост от заболяването и възможностите си.
Училището разполага и с училищен стол, който представлява един средно голям ресторант, с възможност да се избира от 3-4 вида ястия.
Надяваме се, че контактите, опитът и впечатленията, които натрупахме, ще можем да пренесем, осмислим и приложим в български условия.

 

Добави коментар