Удари школският звънец!

Удари школският звънец! 

 

 

15 септември – първият учебен ден! От всички страни към родното школо прииждат ученици с големи букети в ръка, техните родители, близки и познати и много гости. За нашия народ тази дата придобива значение на национален празник, какъвто е 24 май. Защото вековен е стремежът на нашия народ към знание и светлина, както и съкровеното желание да изучиш детето си и човек да го направиш. Учителките не успяваха да обгърната с двете си ръце цветята, с които техните питомци ги отрупваха. Празничната атмосфера, грейналите лица на хората, които се поздравяваха с „Честит празник!“ е нещо оптимистично сред безбройните проблеми на нелекия ни делник.

СОУ „С.  Савов“ Пирдоп

   

В двора на СОУ „С. Савов“ Пирдоп, както винаги на този ден е оживено. Ученици, учители, родители и гости. Тук са и възрастните учители, за които всеки 15 септември ги връща назад в годините, припомняйки им десетки първи учебни дни, стотици ученици, някои от които днес са учители в същото това училище. Хубави момичета в народни носии държат питка в ръце, с която ще посрещнат новите ученици в гимназията. Химнът на България. Тържествено посрещане на училищното знаме. Директорът на гимназията Цонка Чилова чете приветствие от министър-председателя Сергей Станишев, след което отправя своите пожелания към учениците и педагогическия колектив за успехи през следващата година. През тази година в гимназията ще се учат 520 ученика. Ще има 3 паралелки 5-ти клас, в които ще учат 80 ученика. С приема след 7-ми клас са се оформили две нови паралелки – „Информационни технологии“ и паралелка с чуждоезиков профил. Гордостта на педагогическия колектив е че вече 90 % от тазгодишните зрелостници са студенти.
Гости на празника са кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева и Диана Петрова – директор на „Специализирана администрация“ в общината. Кметът прочете поздравителен адрес и подари кошница с цветя.
Колективът на гимназията получи кошница цветя и от изп. директор на Кумерио мед Никола Треан. След прекрасните изпълнения на момичетата от вокалната група на Мариана Върбанова, кметът Антоанета Илиева удари школския звънец.

НУ „Т. Г. Влайков“ Пирдоп

  

Като че за най-малките, вълнението от първия учебен ден е най-голямо. Защото всичко е ново и непознато – училището, класната стая, другарчетата, госпожата…
Тържественото откриване на новата учебна година започна точно в 9 часа под звуците на националния химн. Приветствени слова към своите ученици, към учителите и родителите отправи Трънка Николова – директор на НУ „Т. Г. Влайков“. През тази учебна година в повереното й училище ще се учат и възпитават 360 деца в 16 паралелки и една подготвителна детска група. От тях 97 са първокласници. Гост на най-малките ученици от общината бе кметът Антоанета Илиева, придружена от Диана Петрова – директор „Специализирана администрация“. Кметът прочете Поздравителе адрес и поднесе кошница цветя за целия колектив. След първия школски звънец, най-напред към своите класни стаи се отправиха първокласниците и техните родители. Един незабравим ден, който всеки помни за цял живот!

СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ Златица 

Най-младата гимназия в страната – с увереност към бъдещето

   

 

На 15 септември детски глъч и патриотични песни огласиха двора на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Златица.
През настоящата учебна година в училището ще се подготвят 570 ученика в 26 паралелки. Първокласниците са 58, разпределени в 3 паралелки. За трета поредна година гимназията прие деветокласници, които ще се обучават по профилирана технологична програма „Предприемачество и бизнес“. За първи път училищният праг прекрачва 11 клас. Осмокласниците са изправени пред голямо предизвикателство – за тях е разкрита технологична паралелка по информационни технологии с английски език.
Ръководствата на училището, учителският и административният персонал положиха много труд, за да бъде всичко готово за първия учебен ден. Със средства на училището, в размер на 20 хил.лв. бяха извършени много ремонтни и опреснителни работи.
Тържеството започна с издигане на националния флаг, под звуците на химна на републиката, след което учителят по физкултура Райко Георгиев рапортува на директора на гимназията Нели Стефанова за готовността за откриване на първия учебен ден. Знаменосците дефилираха бодро пред строените ученици.
В словото си директорът на училището Нели Стефанова поздрави присъстващите с тази тържествена дата. Специално внимание бе отделено на най-развълнуваните ученици – първокласниците. Тя прочете поздравителен адрес от името на министър-председателя Сергей Станишев до всички ученици и учители от страната. Нели Стефанова изрази увереност, че тази година няма да бъде забравена, не само заради 100-годишнината от обявяване на независимостта на България, а и с това, което всички заедно ще правят. Тя пожела на добър час на всички.
На 15 септември депутати, министри, областни управители, кметове и председатели на ОбС бяха в училищата из страната. Може би единственият кмет в България, този на община Златица, Нонка Каменова не пожела да присъства на празника на златишкото общинско училище и си остана в кабинета. Вместо да поднесе лично своето приветствие като към учители и ученици, тя бе възложила това на служителка от данъчната служба. Няма съмнение, че Нонка Каменова „удържа на думата си“, да не се интересува от образованието, да замрази строителството на новата училищна сграда, отказвайки да изразходва за тази цел гласуваните от ОбС 64 хил.лв.
Председателят на ОбС Сашка Кърпарова прочете поздравителен адрес от името на общинските съветници. Тя недвусмислено заяви, че образованието ще бъде приоритет в работата на ОбС.
Директорът на училището съобщи, че е получена поздравителна телеграма от ПК „Златица 91″, след което отец Йордан Георгиев извърши тържествен водосвет. Всички запяха „Многая лета“ и бяха поръсени със светена вода за здраве и успехи по трудния път на знанието.
След кратка музикална програма, първи пристъпиха прага на родното училище първокласниците, последвани от останалите ученици.
На фона на затворените в страната над 300 училища, нека да пожелаем на най-младата гимназия в България много успех!

ОУ „Георги Бенковски“ с. Мирково

   

На 15 септември 22-ма първокласника прекрачиха за пръв път прага на Основно училище „Георги Бенковски“ в с. Мирково. Техен класен ръководител ще бъде Дора Попова, която е дългогодишен учител в Мирково. Първокласникът Марио Мазников поздрави съучениците си, гостите и учителите със стихотворението „Ученик съм вече“. Поздравителни адреси към присъстващите мирковчани отправиха директорът Ецо Ецов и кметът на общината Цветанка Йотина. След това, по традиция, петокласниците въведоха по-малките в класните стаи, където започна техният пръв и вълнуващ учебен ден.

 

ОДЗ „Вяра, Надежда, Любов“ Златица чества три празника

На 17 септември в ОДЗ „Вяра, Надежда, любов“ – Златица се проведе вълнуващо тържество, посветено на 20-годишния юбилей на откриването на детското заведение, именния ден на градината и началото на новата учебна година.
Директорът на ОДЗ Мария Джамярова сподели, че благодарение на изпълнение на съвместната програма с „Кумерио мед“ – АД и средствата, отпуснати с решение на ОбС са извършени значителни ремонти на сградата и помещенията. Предстои доставяне на нови легла, матраци, масички и столчета. ОДЗ се посещава от около 110 деца. В него се занимава и една от трите подготвителни групи за 1 клас. За малките граждани на общината се грижат 27 учители, медицински сестри и помощен персонал.
На тържеството присъстваха много родители, баби и дядовци на децата Кметът на общината Нонка Каменова не уважи с присъствието си празника.
Тържеството бе открито с кратко слово от Боряна Николова. От името на изпълнителния директор на „Кумерио мед“ – АД Никола Треан, Цветелина Пашова връчи поздравителен адрес. В него се казва: „Уважаеми педагози, поздравявам ви със започването на новата учебна година. Желая много творчески успехи, спорна работа с малките ви възпитаници. Нека бодрият дух който носите, се предава у подрастващото поколение, което израства с вашите топли грижи и любов. Като кръстници на „Вяра, Надежда и Любов“ на днешния празник с огромно удоволствие ви честитя именния ден. Нека магията на името ви, поддържа вашия стремеж към нови постижения“!
Децата изнесоха богат концерт от песнички, стихотворения и игри, за което получиха много аплодисменти. За тях Лиляна и Петър Захариеви бяха осигурили голяма торта, а Стоянка и Цветан Филипови – сокчета.

ОДЗ „Пека и Карло Чоконяни“ Пирдоп

С тържество на децата от предучилищната група посрещна 15 септември и ОДЗ „Чоконяни“ Пирдоп. Малките ученици изпълниха няколко песнички и стихчета, с които зарадваха присъстващите свои родители и учители. Директорът Дамянка Алипиева прочете приветствено слово, в което им пожела здраве и успехи, като подчерта, че тази година предучилищната група е освободена от заплащане на месечна такса. Поздравителен адрес поднесе и кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева и подари голяма палма за допълнение на цветния интериор на градината. Тя беше придружавана от Диана Петрова, директор „Специализирана администрация“ и Катерина Илиева, Връзки с обществеността.
След официалната част, директорката Д. Алипиева символично удари първия училищен звънец, плисна менче с вода и децата минаха под арка от цветни балони. От учителките си – Йорданка Петрова и Нина Терзова, получиха по парче питка с шарена сол за сполука в учението.

Материалите изготвиха Ренета Атанасова, Тодор Чомпалов и Александра Тодорова

Добави коментар