Удари школският звънец

С много цветя, усмивки и празнично настроение бе преизпълнен първият учебен ден. Още от сутринта деца и родители с вълнение се отправиха към родните училища. Защото за българина винаги е било важно детето му да се учи, да бъде образовано, да се развива и просперира. 

И всяко начало на новата учебна година се превръща в истински празник, изпълнен с вярата и надеждата, че ако децата ни сполучат в учението и постигнат онова, което и ние мечтаем за тях, то един ден животът ни ще бъде по-добър в една по-различна България.

Тази година силен дъжд се изсипа на много места и попречи първият учебен ден да протече по предварително подготвените сценарии. Но дано пък това да е хубав знак и на всички през тази година да им върви като по вода!

 

Ето как протече празникът в училищата и детските градини в района:

СОУ С. Савов“ – Пирдоп

По традиция в най-старото учебно заведение в района този ден се възприема като особен празник, на който неотменно присъстват учителите доайени, чиято младост и живот са преминели тук, бивши възпитаници на гимназията, вече родители, баби и дядовци на настоящи ученици. На тържеството присъства кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов и членът на Училищното настоятелство Ивайло Джуров. 

След тържественото издигане на националния флаг, химна и посрещането на училищното знаме, просторът бе превзет от свежите изпълнения на вокална група „Фантазия“, с ръководител Мариана Върбанова. 

Прозвучаха и познати стихове за родното школо.

Директорът на СОУ „С. Савов“ Цвятко Четьов приветства гостите, колегите си и всички ученици по случай началото на учебната година. В краткото си слово той изтъкна приоритета на знанието и образоваността, давайки пример с великия цар Симеон, който освен превъзходен държавник и воин е създал и прочутата си книжовна школа. На всички ученици директорът пожела да следват мечтите си. 

От името на общинското ръководство кметът инж. Цанов приветства учениците, които са избрали именно това престижно учебно заведение, което е гордост за Пирдоп. На всички той пожела здраве и много успехи в овладяване на знанията.

Бе прочетен поздравителният адрес, от министъра на образованието доц. Румяна Коларова. 

Кметът инж. Цанов удари първия звънец, а класните ръководители на V клас поведоха новите си ученици към класните стаи.

НУ „Т. Влайков“ – Пирдоп

Още преди началния час на тържественото откриване на учебната година, дворът на Началното училище в Пирдоп бе изпълнен с деца, родители и много цветя за учителите. Плахи и развълнувани бяха първокласниците, които за първи път се представяха пред своята учителка, която през следващите четири години, стъпка по стъпка ще им разкрива необятната планета на знанието.

След издигането на националния флаг, химна на Републиката и посрещане на училищното знаме, започна официалното откриване на новата учебна година. 

Гост на тържеството бе Пламен Господинов – зам. кмет на община Пирдоп, който отправи поздравителен адрес към учениците, учителите и родителите от името на кмета на общината инж. Цанко Цанов. Той пожела здраве и много успехи на всички.

По вина на непрекъснато усилващият се дъжд, тържествената церемония бе съкратена. Директорът Трънка Николова също пожела спорна работа на своите колеги и на учениците, удари първият звънец и плисна менче с вода. Нетърпеливи, 63-мата първокласника, водени от техните класни ръководители Галя Николова, Неца Иванова и Илияна Христова, бяха поведени към класните стаи, където на първия учебен час присъстваха и техните родители.

ОДЗ „Чоконяни“ Пирдоп

С много песнички и стихчета, с посрещане на знамето и много вълнение започна учебната година и в ОДЗ „Чоконяни“. Децата от предучилищната група бяха подготвили специална програма и бяха аплодирани бурно от своите родители. Приветствия и пожелания за успешна учебна година бяха отправени от директорът Дамянка Алипиева и секретарят на общината Николина Божкова.

СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ Златица

На 15 септември дворът на СОУ „Св. П. Хилендарски“ – Златица, се изпълни отново с ученици, очакващи първия школски звънец. Гости на тържеството по случай началото на новата учебна 2014/ 2015 г. бяха кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, инж. Георги Бояджиев – общински съветник и кандидат за народен представител, много родители и граждани.

След издигане на националния флаг и посрещане на училищното знаме, бендът „Маршируващи звезди“ и мажоретният състав изпълниха най-новото си съчетание. Приветственото слово произнесе директорът на гимназията Нели Стефанова, пожелавайки на първокласниците, на всички ученици и на своите колеги една успешна и ползотворна година. Тя каза, че съвсем скоро ще бъде открито дълго очакваното разширение на училището. Благодарение на него, училището ще се сдобие с нови модерни кабинети, актова зала и столова. Инж. Магдалена Иванова поздрави учениците по случай първия учебен ден и им пожела да следват своите учители, защото те ще ги изведат до много високи нива. Тя каза, че откриването на разширението на училището ще бъде на 2 октомври.

По традиция архиерейският свещеник Йордан Георгиев отслужи празничен водосвет и поръси всички ученици и учители за здраве и благополучие.

Най-напред под цветната арка влязоха в клас първокласниците, водени от своите учителки.

ЧПГЧО – Челопеч

В салона на читалище „Напредък“ Пирдоп, на 15 септември, се състоя тържественото откриване на новата учебна година в ЧПГЧО Челопеч. 

Церемонията започна с посрещането на училищното знаме и химна на гимназията.

На сцената първа се изяви училищната рок група „Анестезия“, чиито членове изпълниха няколко популярни метал и рок-парчета. Публиката бурно аплодира музикалните поздрави, които получи от момчетата.

Учениците представиха сценка, в която бяха възпроизведени случки на взаимоотношения между учителите и учениците в училище.

ЦДГ “ Слънце“ Златица

Тържеството, по случай началото на учебната година в ЦДГ „Слънце“ – Златица бе с подготвителната група на детското заведение. На него присъстваха секретарят на община Златица Теодора Петрова, учители, родители и близки. 

Директорът на детското заведение Красимира Монова поздрави децата и техните родители, пожелавайки здраве и успехи в обучението. Тя съобщи, че с финансовата подкрепа на общината съвсем скоро в детската градина предстои откриването на интерактивен кабинет, който е оборудван с мултимедия, лаптоп и интерактивна дъска. 

Теодора Петрова поднесе поздравителен адрес и букет цветя от името на кмета на общината.

Децата от подготвителната група изнесоха кратка празнична програма. По традиция в края на тържеството домакините почерпиха с питка и мед.

„Елаците мед“ стартира програма „Спорт и здраве в училище“ в началните училища от региона

По повод 15 септември – най-вълнуващия ден за българското училище, изп. директор на „Елаците Мед“АД инж. Добри Цветков изпрати Поздравителни адреси до директорите, учителските колективи и учениците от района. 

„ С чувство на особено вълнение поднасям моите и на мениджърския екип на „Елаците мед“ АД сърдечни поздрави и пожелания по случай новата учебна година!“

Топли думи са отправени специално към първокласниците, които за първи път прекрачват свещения праг на родното училище и ще се потопят в прекрасното приключение на буквите, на цифрите, на знанието и най-вече на откривателството.

За всички останали ученици пожеланията са да бъдат амбициозни и да следват мечтите си!

„Пожелавам на всички вас спорен труд през учебната година, който да ви донесе радост и удовлетворение. Знайте, че упоритият труд накрая неизбежно се увенчава с прекрасен резултат!

На всички учители пожелавам да съхранят енергията и вдъхновението на професионалисти, осъзнаващи обществената значимост на своята мисия.“

Наред със знанията и умения, които учениците ще придобият в училище, не бива да се подценява необходимостта от тяхната физическа активност. Грижата за здравето започва от най-ранна възраст. Ето защо „Елаците Мед“АД са включили тази година в своята „Корпоративна социална отговорност“ програмата „Спорт и здраве в училище“ и по случай първия учебен ден зарадваха със спортни принадлежности учениците от началните училища в региона и Етрополе. Дарения получиха: ОУ „Г. Бенковски“ – с. Мирково, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Челопеч, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Чавдар, СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица, ОУ „Хр.Ботев“ и СОУ „Хр. Ясенов“ – Етрополе, за да растат здрави и изпълнени с енергия и успешно да преодолявате огромното море от знания.

Инер Уил Клуб дари книжки на първокласниците 

За трета поредна година, на 15 септември Инер Уил клуб Пирдоп подарява книжки на първокласници от района. Тази година, децата от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Антон и от ОУ „Г. Бенковски“ – с. Мирково, които за първи път прекрачиха училищния праг, освен учебниците и помагалата, получиха и книжка, подарък от дамите от клуба, с пожелание „На добър път в родното школо!“

Добави коментар