Тържествен старт на Влайкови дни 2008

На 12 май за шестнайсети път в Пирдоп бяха открити майските културни празници на града Влайкови дни. Пирдопчани, изпълнили площада пред читалището, така са свикнали с това най-крупно културно събитие в празничния календар, че се поздравяват с „Честити ни празници!“ От градинката се отправиха към импровизираната сцена три лъча от младежи, облечени в бели, зелени и червени блузи, които носеха ленти с трите цвята на националния ни флаг. Под звуците на барабана те и знаменосците на средните училища в града се отправиха към импровизираната сцена – стълбите пред читалище „Напредък“. Хорът към читалището, с ръководител Кузман Кузманов изпя химна на републиката.
Специални гости на тържественото откриване на Влайкови дни 2008 бяха Радко Влайков – внук на Тодор Влайков, зам. областният управител Цанко Маринов, Румяна Пенчева – гл. уредник на отдел „Фондове и библиотека“ към Национален литературен музей, кметове на общини и кметства, Робърт Хауи и Марияна Томчева от „Челопеч Майнинг“ ЕАД.
Кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева отправи приветствени слова към своите съграждани и откри официално Влайкови дни 2008. Сърдечни думи към присъстващите отправи и Радко Влайков, който изрази удовлетворението си, че традицията на тези прекрасни културни празници, които носят името на патрона на града, продължава.
Девойки от ПМГЕ се изявиха с мажоретни изпълнения, а техните съученички Станислава и Ивелина изпълниха Песента за Пирдоп, която преди две години специално е съчинена за Влайковите дни и е подарена на общината.
Бяха представени номинираните за титлата Дядовата Славчова унука за 2008 г. – Борислава Бодурова от СОУ „С. Савов“ и Диана Димитрова от ПГТХТ.
Гвоздеят на вечерта бяха изпълненията на известния духов оркестър „Берковската музика“, които повдигнаха градуса и накараха и млади и стари да се хванат на хорото. Тон даде кметът Антоанета Илиева, която майсторски го поведе.
На добър час на Влайкови дни 2008!

  

Добре дошли!

• Слово на Антоанета Илиева, кмет на община Пирдоп

За шестнадесети път „Влайкови дни“ ни събират заедно, защото нашият суров балканджийски нрав таи в себе си дълбока преданост към миналото. Пирдоп е родно място на родолюбиви българи. Не толкова бунтари, колкото добротворци и дарители. И ние, техните потомци, всяка година през най-многоцветния й месец, отдаваме почит на предците си и заявяваме, че следваме заветите им.
Нашите майски празници, които носят името на съгражданина ни, общественик, писател и политик Тодор Влайков, на фона на едно време, позабравило духовните ценности, символизират, че ние, пирдопчани, не само съхраняваме българската културна традиция, но и я обогатяваме.
Бъдете живи и здрави! Нека не загасва просветната искра в душите ни!

 

Поздравителен адрес

До Кмета на община Пирдоп,
Председателя на Общинския съвет
и всички жители на Община Пирдоп

Приемете поздравленията ми, по повод откриването на ежегодната културна традиция на град Пирдоп Влайковите дни на културата. Желая успехи u високи творчески резултати на този празник на българския дух. Изразявам изключителното си уважение към факта, че успявате да го поддържате, че загърбвате трудностите на ежедневието и полагате пред олтара на културата и изкуството своя труд, време, вдъхновение и средства. Бих сравнил тази ваша дейност с възрожденския пламък на предците, заложили в историята на Пирдоп обичта към творчеството, преклонението пред красивото, възторга пред творческия продукт. Това са ваши ценности, които пазите и пренасяте през времето, пред които се прекланяте и с цената на всичко отстоявате и развивате – факт, който предизвиква уважение, възхищение и адмирации.
Моля да предадете искрените ми поздрави на най-важния участник в културните ви празници обществеността на град Пирдоп и общината, хората, които с интереса и обичта си на вярна, вдъхновена публика, всъщност са най-сериозния двигател на културната ви традиция.
Уважаеми пирдопчани,
Приемете още веднъж пожеланията ми за вдъхновени, трепетни, прекрасни мигове в света на изкуството. Споделям вярата си, че ще ги преживеете, защото Влайковите празници на културата са израз на виталната творческа традиция на родния ви край, те вървят към бъдещето с полета на красотата и изкуството.
На добър час!

Емил Иванов,
Областен управител на Софийска област

Изложба на детски рисунки

На 13 май, вторият ден от по Влайковите дни, във фоайето на Читалище „Напредък“ бе открита изложба на детски рисунки на малчуганите от детските заведения в гр. Пирдоп.
С весели и грейнали личица, децата с много настроение изпълниха песнички, стихотворения и тропнаха весело хорце.
Мария Шентова – зам.кмет на общината поздрави децата за таланта им, а техните учителки за всеотдайността им и любовта им към децата. Всяка детска градина получи грамота и саксии с цветя, а децата се зарадваха на новите си пъстроцветни детски книжки.

 

Вечер на старата градска песен

На 13 май, на сцената на читалище „Напредък“ се състоя вечер на старата градска песен, в която взеха участие певческите групи от Пирдоп, с ръководител Кузман Кузманов и от Мирково, с ръководител Росен Илиев. Специални гости на вечерта бяха популярните и обичани от многобройната публика на телевизия „Скат“ Бони Милчева и Тодор Върбанов.
След чудесните изпълнения на самодейците от Пирдоп и Златица, Бони плени женската половина от публиката с песните си за всички момичета от 9 до 90 години. Тошко събра бурни аплодисменти с хитовото изпълнение „Аз съм Гошо хубавеца, вечният ерген!“ Любителите на този музикален жанр изпратиха с бурни овации изпълнителите, които ги зарадваха с така обичаните „песни за душата“!

 

Изложба живопис

На 14 май във фоайето на читалище „Напредък“ бе открита изложба на художника Пламен Панчев. Събитието започна със стихове от Пеньо Пенев и Димчо Дебелянов, изпълнени от Диана Петрова и Веселин Рогачев.
Гергана Радунчева от Пирдоп изпълни народната песен „Излел е Дельо хайдутин“, под бурните аплодисментите на публиката.
Антоанета Илиева – кмет на община Пирдоп връчи грамота на художника Пламен Панчев и му подари един от стативите, като каза, че това е символичен подарък, защото „изкуството е неизмеримо“.
Присъстващите разгледаха платната на художника с голям интерес. Изложбата ще продължи до 19 май, понеделник, и всички, които искат да я видят, могат да я посетят.

Прекрасен концерт
на съставите на читалище „Напредък“

На 14 май, на сцената на читалище „Напредък“ се състоя концерт-спектакъл на съставите на читалището. Това бе една продукция на Събина Илиева, която не веднъж е удивлявала публиката с умението си да представя пред публиката най-доброто, което нейните самодейци са научили. На сцената се завъртя една феерия от цветове, звуци и ритми. Най-прекрасното от всичко бе ентусиазмът, който бе обзел и най-малките и по-големите изпълнители. Този хъс, с който самодейците играха е доказателство, че духът на читалището е жив и ще се предава на деца и внуци. След концерта кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева връчи грамота на Събина Илиева, за успешното представяне на нейните танцьори на Влайкови дни 2008.

Добави коментар