Турнир по класическа борба в памет на Стоян Николов

    

Изминаха 10 години от смъртта на легендарния състезател по класическа борба Стоян Николов. Роденият в Златица борец прослави България като европейски и световен шампион и олимпийски вицешампион. За него олимпийският шампион Боян Радев бе казал: „Голям борец, голям човек“! За увековечаване на неговата памет, с решение на бившето общинско ръководство, една от улиците в града носни неговото име, а на читалищната сграда бе поставен барелеф. През 2004 г. по случай 55-та годишнина на Стоян Николов в Златица бяха организирани борби, а през 2007 г. се проведе първият турнир по класическа борба.
На 14 юни в спортната зала на СОУ „Св. Пайсий Хилендарски“ се проведе поредният турнир по класическа борба за деца и момчета в памет на Стоян Николов. В залата присъстваха много жители и гости на града, любители на този популярен български спорт. Той все още е мъжки. Свободната борба вече е превзета от жените.
За авторитета, който има Стоян Николов говори присъствието на многократния световен шампион Александър Томов, световните шампиони Емил Иванов и Стоян Балов, Любомир Цеков – кмет на община Копривщица бивш вице световен шампион, медалиста от европейски първенства Нено Ненчев от БФБ, Бобе Доросиев – треньор на Стоян Николов и на националния отбор, Петко Толев – съотборник на Стоян и др. В залата бяха председателят на ОбС Сашка Кърпарова, общински съветници, членове на семейството и близки на Стоян Николов.
След тържественото влизане на отборите в залата, председателят на бюджетната комисия към ОбС Диляна Дилова приветства с „Добре дошли“ състезателите, гостите и съгражданите и представи накратко биографията на Стоян Николов. В днешно време именитият борец има много последователи. Водени от треньорите Иван Иванов и Иван Минкин, младите златишки състезатели прославят родния град. Най-изявените от тях са Йото Христов – завоювал 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала, Станислав Луков и Ганчо Атанасов – сребро и бронз, Николай Иванов – сребро и Борис Кюркчиев – бронз.
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на Стоян Николов. Кметът на общината Нонка Каменова откри турнира, след което започнаха схватките. В надпреварата взеха участие младите състезатели от СК „Стоян Николов“ – Златица, СК „Етрополе“, СК „ЦСКА“ – София и СК „Олимпийски надежди“ – София. Насърчавани бурно от своите привърженици, бъдещите европейски, световни и олимпийски шампиони показаха завидна техника.
След състезанието бяха официално връчени специално изработени за турнира медали.
Класирането в отделните категории е както следва:
до 30 кг. – 1. – ЦСКА, 2-3. – Златица;
до 32 кг. – 1. Златица, 2.- Ол. надежди; 3. – ЦСКА;
до 35 кг. деца – 1.- ЦСКА, 2. – Златица;
до 35 кг. момчета – 1. – Ол. надежди, 2. – Етрополе;
до 42 кг. – 1. – Йото Христов от Златица, 2. – Етрополе, 3. – ЦСКА;
до 47 кг. – 1. – Ганчо Атанасов от Златица, 2. – ЦСКА, 3. – ЦСКА;
до 53 кг. – 1. – Ол. надежди, 2. – Златица;
до 59 кг. – 1. – ЦСКА, 2. – Етрополе;
до 66 кг. – 1. – Златица – Васил Георгиев, 2. – ЦСКА, 3. – Ол. надежди;
до 73 кг. – 1. – ЦСКА, 2. – Златица, 3. – Ол. надежди;
кат. „тежка“ – 1. – ЦСКА, 2. – Златица – Николай Христов, 3. – Златица – Ив. Ушанов.
След награждаването всички се насочиха към центъра на града и преминаха по ул. „Стоян Николов“. Пред барелефа на бореца бяха положени венци и цветя, а в читалището бе прожектиран документален филм за него.
За най-техничен състезател бе обявен Йото Христов, на когото Бобе Доросиев връчи наградата. Александър Томов връчи награда на Димитър Сандев от ЦСКА за най-резултатен състезател.
Турнирът показа, че класическата борба е в ръцете на опитни треньори и младите състезатели ги очаква добро спортно бъдеще. Изключително важна е ролята на общинските ръководства за развитието на този спорт.
Провеждането на турнира бе спонсорирано от Българската федерация по борба, общината, „Кумерио мед“ – АД; „Трансминерал“, с управител Иван Велин, ЕТ „Медет – Мария Николова“, ЕТ „Водолей – Ив. Иванов“, „Златанови – Златица“ – ООД, „Копиекспрес“ – Георги Кърпаров, Иван Негойков и Георги Бояджиев.

 

 Стоян Николов заслужава този турнир!

Александър Томов – многократен световен шампион

Приветствам идеята за провеждане на този турнир в памет на Стоян Николов и бих искал той да не бъде епизодичен, а ежегоден. Стоян заслужава това, което е по силите на общината, спортния клуб и гражданите.
Животът на моя голям приятел Стоян Николов премина в борбата. За съжаление съдбата бе жестока към него и смъртта го отне от нас твърде рано. Той беше изключително трудолюбив и съзнателен състезател. Със своите спортни постижения прослави България по света. Бяхме заедно, познавахме се от юноши. Ние сме набори, родени в една и съща година, в един и същи месец. Той е с един ден по-голям от мене.
Пожелавам този турнир да се разраства по-мащабно във времето. В тези млади състезатели виждам негови достойни последователи – бъдещи европейски, световни и олимпийски шампиони по класическа борба.

Добави коментар