Тресавище от лъжи и манипулации

Власт и медии

 

Ренета Атанасова

Вече осем месеца, кметът на община Златица Нонка Каменова, бавно, но сигурно като пате в кълчища се заплете в тресавището, в което тя вкара Златица. Изпаднала в паника, че държавните проверки, съдебните дела и финансовите санкции ще се стоварят върху общината и собствената й глава, тя предприе скъпо платена медийна атака на национално ниво, без да й пука, че злепоставя Златица и нейните граждани. Ана Заркова от „Труд“, Националното радио, Канал 3, електронното издание Медиапуул, Бизнесвестник,
Маргарита Михнева – това са „оръжията“ на привидно хрисимата и както иска да се представи кристално чистата Нонка, медии и журналисти, на които тя добре плати, за да преповтарят лъжите й. Лъжите на Нонка, които вече осем месеца заливат обществото с помия.
Последното помиярско медийно изстъпление бе в предаването на Михнева на 2 юли. По изричните инструкции на Нонка, камерите бяха заснели част от пътя към сметището и вида на замразения строеж по нейна вина. Умишлено в кадрите липсваха и построената сграда на кантара, 4 км нов асфалтирания път с бетонни канавки и новият трафопост.

Лицата на конфликта бяха представени в черно-бял вариант.

От групата на „добрите“ се изявиха самата Нонка, приятелката й от Финландия Лучия Остерлуунд, която твърди че представлява Хелзинкския комитет, но ние разполагаме с документ, че това не е така, новоназначеният служител в ОбА Росен Георгиев, уволнен от община Мирково и представящ се за юрисконсулт, представилият се като трудолюбив работохолик ром Ангел Христов, на фона на неговия палат с кулите, но изглежда позабравил, че дъщеря му беше доказана джебчийка, както и че преди 7 – 8 години полицията откри в дома му 6 милиарда деноминирани лв. /днешни 6 милиона лв./и 6 кг злато, навярно придобити с „честен“ труд. В групата на „добрите“ естествено бе включен и ромският лидер Цветелин Кънчев, който използва ефира на Канал 3, за да спомене за собствената си присъда преди години, да благодари на Михнева за подкрепата й тогава и да спомене между другото, че ако строежът на сметището е бил поверен на местни фирми /разбирай него/, нямало да има далавери.
Според Михнева – Нонка, г-жа Остерлуунд и Ангел Христов са честните хора в Златица. Те са гражданското общество, което се бори срещу корупцията и най-вече за социални правдини.

В групата на „черните“, или по-скоро очернените от Нонка Каменова са бившият кмет Атанас Петров, за когото журналистката си позволи да отправи гадни думи и да използва непристойни квалификации, строителят на сметището инж. Лъчезар Цветков, министър Чакъров, зам.министър Чавдар Георгиев, общинските съветници и в. Камбана. За информация на читателите ще поясня, че по време на т.н. „пресконференция“, състояла се в Златица на 17 юни, предоставих на Михнева броевете на вестника, в които са публикувани материали и мнения на жители от Златица, хронологично отразяващи тъпоумните действия на Нонка и затъването на общината. Смятах, че ако Михнева има намерение да прави обективно предаване по проблемите на Златица, би трябвало да се запознае и с обратните на тиражираните от Нонка мнения и становища по въпроса. Какъв наивник на средна възраст съм била!..Та нали музиката вече е била поръчана от този, който добре си е платил!
Без да прочете какво пише в предоставените й броеве, без да вземе предвид, че там са си казали думата общинските съветници от Златица, кметовете и общинските съветници от Пирдоп и Челопеч, областният управител, министърът на околната среда, Георги Бояджиев – бивш председател на ОбС, Цветанка Гъркова – гл. счетоводител, Теодора Евтимова – юрисконсулт, Гражданският инициативен комитет, който снема доверието си от Нонка Каменова и е събрал повече от 1400 подписа, Михнева разигра едно недостойно шоу, след като се свърза с мен по телефона, в качеството ми на гл. редактора на в. Камбана. Уж за да ми зададе въпроси, разстлала броевете на вестника пред себе си, тя не допусна да кажа каквото и да било по темата, „не чу“ опитите ми да изясня, че сметището е общинско, че общините Пирдоп и Челопеч са равностойни партньори на Златица, а Нонка Каменова се е разпоредила еднолично за преустановяването на строителството и връщането на парите, както и че този неин акт не е единствената й и основна нейна вина. Михнева, която нямаше за цел да чуе каквото и да е от мен, истерично заповтаря: „Кой плаща на този вестник, за да атакува Нонка, кой го финансира, Атанас Петров ли?!“ , както и че трябвало Нонка да ни прати в съда, за да ни дойдел умът в главата.
Удовлетворението ми е голямо. Щом като Камбана е успяла да предизвика такава злостна реакция, значи е нужна, защото добре сме си свършили работата.
Оставям настрана абсолютната неподготвеност на Михнева, която сто пъти повтори че Златица има 6 000 жители, после каза, че е село, по-късно я нарече Мездра, че в града има 35 партии, а те всъщност са 16 /което нито е незаконно, нито срамно/, че хората в града били стресирани и се страхували да си кажат мнението.
Сред тези досадно повтарящи се съждения, Михнева, информирана и подкована от Нонка, вменяваше на зрителите нейните лъжи:

– Атаката срещу Нонка била само заради факта, че тя като едничка лястовичка бяла, се е опълчила срещу корупцията в страната и е върнала на държавата четвърт милион лева, за което, видите ли, премиерът трябвало с орден да я закичи.
Истината е, че Нонка Каменова, обладана от фикс идеята да отмъсти на Атанас Петров е прекратила взаимоотношенията си с всички фирми и лица, работили през неговия мандат. А и още, че върнатите от нея пари е само една от безбройните глупости, които тя сътвори през последните осем месеца и срещу които обществото негодува.

– Атанас Петров бил избрал строителя, с който заедно правили далаверите.
Истината е, че Фирма „Валмекс“ надлежно се е явила на конкурс, спечелила го е по време на предишния на Атанас Петров мандат.

– Най-голямата манипулация бе, че са откраднати 6 млн. лв., а сметище няма.
Истината е, че при прогнозните данни преди 10 години, по тогавашни цени /строителни материали, горива, заплати/, прогнозираната стойност на депото е възлизала на малко над 3 млн. лв. В процеса на строителството се е наложило допълнително проектиране за изграждане на 3-та клетка, заедно с първата и втората, изграждане на бетонови канавки отстрани на шосето и изграждане на бетонен път между стопанството и мястото за изхвърляне на боклука, който единствено бе заснет от камерите на Михнева. След всичките тези години и това допълнително строителство, цената на обекта достигна до 6 млн. лв. По данни, изготвени от МОСВ, стойността на новото сметище при завършването му ще бъде над 10 млн. лв.
В момента компетентните органи извършват проверка, относно извършените работи и актуваните средства, резултатите от която ще излязат до две седмици.

– Михнева оповести споделеното й от Нонка, че ОбС й оказва системен психически тормоз и я е дал на съд, задето е върнала парите на държавата, както и че тя е спечелила делото. И лишено от каквато и да е логика направи коментар, че навярно общинските съветници предварително са си били поделили този четвърт милион и затова ги било яд, задето Нонка ги връща на държавата /?!../
Истината е, че ОбС взе решение, с което задължи Нонка Каменова да сключи анекс с фирма „Валмекс“, с цел по-бързото завършване изграждането на сметището. Тя не изпълни решението и го отнесе към Административния съд.

– Строителят инж. Лъчезар Цветков се криел и не искал да даде обяснения.
Истината е, че инж. Лъчезар Цветков никога на се е крил, даде своите обяснения пред гражданството на извънредната открита сесия на ОбС на 6 февруари, на която присъстваха кметовете и общинските съвети от Пирдоп и Челопеч и много граждани. По-късно инж. Цветков даде свои изявления и на страниците на в.“Труд“.

– Михнева досаден брой пъти повтори, че Атанас Петров се крие, а зад пътната врата на дома му в Златица са пуснали насреща й лаещи кучета.
Истината е, че в онзи ден Атанас Петров е отсъствал от страната, кучето е едно, а г-жа Петрова не е врачка, за да отгатне, че ще има височайшо посещение от Михнева, за да го върже.

– Лучия Остерлуунд, на която бе отредено специално място в предаването, била представлявала България в Хелзинкския комитет.
Истината е, че г-жа Остерлуунд е българска емигрантка, лична приятелка на Нонка, симпатизантка на Хелзинкския комитет, но не и негов член, още по-малко ръководен фактор в него.

– Нонка Каменова не била и не искала да се обвързва с никакви партии.
Истината е, че в началото на предизборната кампания се знаеше, че тя ще бъде кандидатката на „Атака“, но някои разправии в ръководството и обидни реплики по неин адрес я накараха да се яви като независима. В момента топлата й връзка с централата на „Герб“ е публична тайна.

– Що се отнася до това кой финансира в. Камбана и обвинението на Михнева, че това е бившият кмет Атанас Петров:
Истината е, че в. Камбана се финансира от реклама, продажба и абонамент и всеки, който пожелае, може да се запознае с финансовите документи на „Камбана-прес“ ЕООД.

Тресавището от лъжи и манипулации, сътворено от Нонка Каменова от ден на ден става все по дълбоко. Очакваме, след като обходи националните медии и скъпо заплати появяването си там, да даде пресконференция в Светия синод, в Брюксел, Хамбург, а защо не и при папата, след което навярно Златица и златичани окончателно ще бъдат анатемосани, а Нонка ще бъде канонизирана като мъченица и светица.

Добави коментар