Тревога

 БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН СЛУЧАЙ 

Проблемът със спиране изграждането на регионалното депо за битови отпадъци вълнува не само жителите, общинските ръководства и Общинските съвети на Пирдоп, Златица и Челопеч, но така също и Областната управа. Изключение прави единствено Нонка Каменова – кмет на община Златица.
На 11 февруари, областният управител на София област Емил Иванов проведе среща в София, на която присъстваха кметовете на трите общини, председателите на ОбС на Пирдоп и Челопеч, зам. областният управител Цанко Маринов, секретарят на Областната администрация Софрониев и др. Целта на срещата е била да се намери решение на създадения казус. Областният управител е апелирал за пълно разбирателство между трите съседни общини, настоявал е да се намери общо решение, така, както преди 10 години Пирдоп, Златица и Челопеч са се обединили за съвместно изграждане на модерно европейско депо за ТБО.
Предвид обстоятелството, че проектът е регионален, областният управител е уверил присъстващите, че е готов да поеме ангажимент за отстраняване на пречките. На кметовете е било заявено категорично, че в областта на никой няма да му бъде разрешено изграждане на самостоятелно сметище, а трябва да се изпълнява европейската директива за обединяване на общините. На срещата е било решено на 13 февруари среща в същия формат да се състои в Златица. В последния момент, по неразбираеми причини кметът Нонка Каменова е отменила срещата, предизвиквайки с това възмущението на колегите си и областния управител.
Кметът Нонка Каменова отсъстваше и от сесията на ОбС, където лично трябваше да представи наредбите за данъците и таксите.
Очудващ е фактът, че кметът Нонка Каменова не иска, или не желае да разбере, че по силата на обстоятелствата, тя може да продължи подписаният преди 4 години от кмета Атанас Петров договор с фирма „Валмекс”. Стигне ли се обаче до нова процедура, ще се загубят години, но тогава решаваща дума вече ще имат и кметовете на Пирдоп и Челопеч. Разходите за акт 10, който се прави при спиране на строителство ще възлизат на над 250 хил.лв и тези пари ще се плащат от джоба на златишките данъкоплатци, както и сумите, които ще трябва да се изплатят на фирма „Валмекс”, след съдебните дела.
Отговорни фактори от трите общини са единодушни, че с Нонка Каменова е невъзможно да се води сериозен, конструктивен разговор. Тя или е недоволна, или не е помислила, или не е готова с отговора, или не се е консултирала и т.н. Освен това до момента тя не е заявила ясно, че носи лична отговорност за последиците от сегашните си действия.
Кметовете и председателите на ОбС на съседните общини са викани в Областна дирекция полиция да дават обяснения по преписка № 340, във връзка с жалба на кмета на Златица Нонка Каменова, свързана със сметището. Дала е на прокуратурата и целия Общински съвет – Златица.
Това е безпрецедентен случай не само за България, но и в целия Европейски съюз. А за Златица ще става все по-страшно, че е управлявана от такъв кмет.

Добави коментар