Тефтерчета

• Тодор Чомпалов

В рецитала си в златишкото читалище по повод 136 години от гибелта на Апостола, актьорът Иван Налбантов припомни с каква педантичност великият българин е записвал в своето историческо тефтерче колко гроша за какво е похарчил – за риза, за копчета, за баня, за гребен…
Вечерта пред стария метох, кметът на община Златица Нонка Каменова препоръча на събралите се хора да препрочетат тефтерчето на Левски. Да го беше казал някои друг – добре, но не и човек, който без срам и задръжки харчи общинските пари.
Твърде дебело се оказва Нонкиното тефтерче. За последния месец и половина на 2007 г. за кафе, минерална вода, ядки, бонбони, чай, обеди, вечери, коктейли и цветя са изхарчени 3 946 лв. За януари 2008 г. на приближената й фирма ЕТ „Девон стил“ са изплатени 495 лв. пак за ядки, бонбони, чай, кафе… Командировъчните й за първите осем месеца на миналата година са 1 339 лв., от които 725 лв. за тайното й посещение в Италия. В заповед № 20/11.01.2008 г. се чете, че кметът си е определила месечен лимит на мобилния телефон от 1000 лв.
За да не се знаят цифрите в тефтерчето на Нонка Каменова, тя създаде такава организация в ОбА, че никой по никакъв начин не може да получи сведения, колко се харчи за обеди и вечери в срещуположния ресторант, където на общинската ясла са вързани нейните приближени, колко хиляди левове се дават за съдебни дела и за хонорари на варненските и търновските адвокати, колко лева се дават за изяви по националните медии, колко левова за бензин на сестринско-братската общинска служебна кола.
Скоро тефтерчето ще надебелее с още една тлъста цифра от 3 850 лв.Това, според добре запознати, са парите които Нонка Каменова, без решение на ОбС си е определила за себе си като коледна премия и две тринадесети заплати.
Апостоле, къде си ти, с твоето тефтерче?!..

Добави коментар