С № 10 за Нова Силна и Демократична България

Нужни са радикални промени

• Институциите няма да се променят, ако в политиката не влязат хора с идеи и лична отговорност

Д-р Георги Малинов Бориков е лекар, акушер-гинеколог.
Средното си образование завършва през 1977 г. в ПГ „С. Савов“ – Пирдоп, математическа паралелка. Висшето си образование получава в Медицинска Академия – София, през 1985 г. След завършването му е разпределен на работа в Района Болница гр. Разлог, гинекологично отделение и работи там до 1989 г.
След изтичане на разпределението му, постъпва в Областен Онкологичен Диспансер – София, където продължава да работя и до момента. Специалността по акушерство и гинекология придобива през 1992 г.
Водач на листата от политическа партия Общество за нова България за Софийска област.

– Д-р Бориков, от кога се занимавате с политика ?
– Винаги съм следил и съм се интересувал от политика, но активното ми включване беше преди няколко месеца, през март, когато ме поканиха в комитета за издигане кандидатурата на Алекс Алексиев, /син на видния български художник, карикатурист и публицист Райко Алексиев/, за евродепутат. Познавам Алекс от две-три години, главно от медийните му изяви и съм присъствал на няколко сбирки на съмишленици, пред които той говори. На тези сбирки получавах отговори на въпроси, които често си задавах, но никой до сега не беше си направил труда да отговори вярно и изчерпателно, поне според мен. От друга страна виждах, че последните години нещата буксуват икономически и политически у нас и в Европа, а украинската криза дойде като капак на всичко. Както мнозина си спомнят, Алекс Алексиев го отстраниха от евроизборите, според мен защото мисли и говори неудобни неща. Неговото отстраняване даде основание на група съмишленици да решим да създадем партия. След което нещата се развиха бързо, правителството падна и дойдоха извънредните избори. В края на юни имахме инициативно събрание за създаване на „Движение Независима България“, но не ни стигна времето да се учредим официално.
– Разкажете малко за партията, чийто представител сте на тези парламентарни избори – кога е създадена, идейна платформа, място в политическия спектър.
– Както вече казах, около 80 души инициатори решихме да създадем партия „Движение Независима България“, но бързото развитие на политическата криза у нас не ни даде възможност официално да се учредим, което бе предвидено за началото на месец септември. Така възникна спонтанната идея да участваме в предсрочните избори с партия, която вече е регистрирана, като „Общество за нова България“. Това е малка партия, регистрирана преди няколко години от млади хора, с които имаме много сходни идеи и които също искат промяна. Междувременно кризата и вътре в страната и в международен план продължи да се развива бурно. Затова решихме, че тези избори са подходящо място да изразим идеите си. Ние искаме радикална промяна на много неща у нас. Като се започне от това да има мажоритарни избори, през радикални реформи в съдебната система, здравеопазването, енергетиката и т.н. Не виждам сектор от обществото ни, който не се нуждае от дълбоки промени. Но може би основното е, че разбирайки колко е важно мястото ни в Европа, да изградим независима политика на България, която да следва нашите интереси, но и да променя това, което считаме за неправилно.
– Какво Ви накара да се кандидатирате за народен представител?
– Считам, че нещата у нас са стигнали до една критична точка и че всеки един трябва да направи усилие те да се променят. Винаги съм гласувал на избори, но сега бидейки вътре в играта, виждам например колко е важно да се промени системата за избиране от пропорционална в мажоритарна. Институциите няма да се променят, ако в политиката не влязат хора с личната си отговорност и идеи. Ние например искаме пряк избор на съдии и прокурори, а не както до сега управляващата партия да ги назначава. Считаме, че тези, които са обект на правосъдието не могат да определят тези, които го създават. Да се спрат проекти като „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“, които са корупционни и облагодетелстват малка група хора. Искаме нещата у нас да станат справедливи, като например с това увеличение на тока което се предлага. Хората са принудени да купуват скъпия ток от ВЕИ и т. н. „американски централи“ от Марица изток, а евтиният ток, който произвеждаме да се изнася. И това е само защото няма свободен пазар на електрическа енергия, има на книга но де факто няма. Затова сме категорично против увеличението на тока, дори считаме, че в България има възможности той не само да не се увеличава, а да поевтинее. Искаме Здравната каса да не бъде монопол, а да има две или повече здравни каси и сами да определяме къде да отидат здравните ни вноски, така ще има конкуренция, която винаги подобрява нещата. Искаме да се прекрати пропагандата на ислямизма у нас, като теория, която е агресивна и насилническа, а ние се намираме много близко до райони, в които се случват ужасни неща. България е страна, която има най-висок процент мюсюлмани от всички в Европа, може би малко знаят този факт. Българските мюсюлмани са трудолюбиви и добри хора, но агресивните идеи на ислямизма отдавна вече не са само на територията на мюсюлманския свят, те са в Европа, САЩ, Русия и ние трябва да пазим България от такива явления.
– Кои са избирателите, от които очаквате подкрепа?
– Ние по принцип сме хора с дясно мислене и е нормално да бъдем подкрепени от съмишленици. Също така обаче разчитаме нашите идеи да бъдат приети и от по-широк кръг гласоподаватели. Всички, които не са съгласни с това, което става в България, мисля, че е нужно да потърсят промяна и различни от сегашните решения, те биха могли да бъдат нашите поддръжници. Беше много кратко времето, да запознаем обществото с това, което предлагаме, но ние сме решени да продължим с още по-голяма енергия да търсим нужните за страната ни реформи, това е само началото.
– В нашия град е добре познато името на Вашия баща Малин Бориков като дългогодишен стопански ръководител. Самият Вие сте учил тук, имате съученици, приятели. Разпознаваем ли сте и в другите общини на Софийска област и очаквате ли подкрепа и от там?
– Да, моят баща дълго време беше директор на Завода за стоманена дограма в Пирдоп и се ползваше с голямо уважение. Завършил съм в града и имам много съученици, приятели и познати, които ме познават много добре. От 1989 г. до момента, или вече 25 години от моя професионален стаж са в Областния Онкологичен Диспансер, където съм лекувал и оперирал десетки хиляди пациенти от Софийска област, които също ме познават много добре. Поради тази причина считам, че съм разпознаваем в Софийска област и се надявам да получа достатъчна подкрепа от хората в областта.
– Ако бъдете избран за народен представител, в коя област бихте се чувствали най-полезен и бихте работили най-добре?
– Ако бъда избран за народен представител, смятам че ще бъда най-полезен в сферата на здравеопазването, тъй като цялата ми професионална кариера е в тази сфера. Създал съм име на отличен специалист в своята област. В момента завършвам втора магистратура „Здравен мениджмънт“, за да бъда още по-полезен на обществото в реформите на здравната система.
– И накрая, защо призовавате хората да гласуват за Вас?
– Призовавам хората да гласуват за мене с бюлетина № 10, за да спрем разпадането на държавността, да не позволяваме да бъдем грабени от аморална олигархия и коварно задкулисие, които служат на чужди интереси, да бъдем част от Обединена Европа и да се развиваме, като независима държава. Да не позволяваме електрическият ток да бъде лукс за много домакинства в България в 21- ви век. Да осъществим дълбока реформа в здравеопазването и нов модел на здравните услуги, с цел повишаване здравния статус на нацията.
За Нова Силна и Демократична България – с бюлетина № 10!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!  

Добави коментар