С жест към даряващите живот

21 януари – Ден на родилната помощ

 

Пирдоп

 

На 21 януари в Ритуалната зала на община Пирдоп се състоя традиционното тържество по повод Деня на родилната помощ. Гости бяха голяма част от станалите майки през 2011, както и председателят на ОбС Райна Алдева, секретарят на общината Николина Божкова, зам.-кметът инж. Симеон Симеонов и кметът инж. Цанко Цанов.
Тържеството бе открито от кмета инж. Цанко Цанов. Той отправи приветствие към присъстващите майки, като им честити празника и ги поздрави с раждането на техните деца. Кметът инж. Цанов каза, че се надява в бъдеще в община Пирдоп да се раждат все повече деца, като с гордост отбеляза факта, че през изминалата 2011 са родени 89 деца, като 6 от тях са в Душанци. Инж. Цанов заяви, че общинското ръководство ще работи така, че да се подобряват условията за живота на младите хора, които да създават семейства и поколения в Пирдоп.
Водещите на празника Маргрета Радева и Иванка Филчева запознаха гостите с официалната традиция на честването на деня на родилната помощ в Пирдоп, като бе отбелязано, че началото е поставено още преди 10 години, при кметуването на инж. Цанов.
Специален музикален поздрав – китка български народни песни, поднесе формация „Шарени мъниста“ с ръководител Марияна Върбанова.
Инж. Цанко Цанов подари на всяка от присъстващите майки сребърно бижу – слонче, което да носи късмет на техните деца, и надписана картичка с най-добри пожелания за здраве и щастие.

 

Буново

На 21 януари и в Буново отбелязаха Деня на родилната помощ. В Ритуалната зала на кметството се събраха над 30 жени от селото, за да почетат празника. Почетен гост бе фелдшер Мария Кавалджиева. Извършено бе обредното топене на най-младите баби – Магдалена Христова и Маргарита Дамянова.
Дамите се забавляваха с музикалните поздрави, които бяха осигурени от секретаря на читалището Богдан Богданов и акордеониста Любомир Димитров. Иванка Коевска, кметски наместник на село Буново отправи своите пожелания към присъстващите за много здраве и да се раждат повече деца в това хубаво българско село.

Смолско

За поредна година пенсионерски клуб „Зора“ в Смолско, съвместно с читалище „Отец Паисий“ организираха тържество за Бабинден. Гости бяха доктор Кирил Цветков и най-младата баба в селото – Росица Маринова. Нейното внуче Димитър Маринов, е първото бебе, което се е родило и расте в Смолско от няколко години насам. Малкият юнак, роден едва в шестия месец, вече е на два месеца и се радва на добро здраве, много любов и грижи.
След като бабата Росица Маринова изми ръцете на д-р Цветков, от името на пенсионерския клуб бяха връчени подаръци на нея, на майката и на бебето. А жените бяха подготвили богата трапеза – баница, питка, торта за всички присъстващи.
Пенсионерски клуб „Зора“ пожелава на цялото семейство Маринови – на Никола, Ели, Тошко и Митко – да са здрави, домът им да бъде изпълнен с много радост и щастие, късметът да ги съпътства винаги и да имат много успехи!

 

Добави коментар