Съдират ни кожата

 

 

 • Тодор Чомпалов

Тихо и полека, джобът на българина ден след ден олеква. Олиото достигна цена около 3,50 лв., нищо че България е на едно от първите места в Европа по производство на слънчоглед.
Хлябът гони лев за 600 грама, а земеделският министър ни успокоява, че имаме достатъчно пшеница. Без значение е, дали е хлебна или фуражна – ние хляб всякакъв ядем. Дизелът скочи на 2.54 лв., а бензинът – на 2.46 лв.
След познатата ни „приватизация до дупка“, се продадоха много печеливши държавни предприятия. Накрая вместо очакваните 33 млрд. лв., в държавната хазна постъпиха едва 3 млрд. лв. Можем само да гадаем къде отидоха останалите 30 млрд? В ламтежа си за тлъсти комисионни, управляващи и политици продадоха много златни кокошки. Една от тях е енергоразпределителните дружества. На чехи, австрийци и германци, които днес ни продават нашия български ток, плащаме енергия за една или две тарифи, износ през електроразпределителната мрежа, достъп до нея, добавка за заемана енергия, допълнително цена за принос и достъп до мрежите, както и добавка за високо ефективно производство на енергия, плюс ДДС. С тези цени храним, западноевропейските пенсионери, които получават десет пъти по-високи пенсии от нашите. На всичко отгоре по един циничен начин ЧЕЗ, EVN, EON искат да увеличават цената на тока от 5 до 14 %. Техният пример бе последван от топлофикацията и превозвачите. За увеличаването на българските пенсиите и минималната работна заплата не се разрешава нито да се говори, нито да се мечтае.
Експериментът със съдиране на кожата на 95% от народа продължава без спиране. До кога?!

 

 

Добави коментар