„Съдби човешки“- споменът за д-р Теодор Марков

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 29 октомври в музей „Луканова къща“ се състоя тържество, по повод 110-годишнината от рождението на д-р Теодор Марков – една светла, дълбокоуважавана и обичана личност от пирдопчцчани, на което бе представена неговата книга „Съдби човешки“. Гости на събитието бяха неговата дъщеря Людмила Маркова – издател на книгата, редакторът Надя Петрова, неговата внучка Вера Иванова, Зоя Паприкова – внучка на Стефан Паприков, кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева, Надя Мутафова – секретар на общината и много пирдопчани.
Младежите от клуб „Съхрани българското“ към СОУ „С. Савов“, с ръководител Анета Венкова разказаха за професионалния и творчески живот на многообичания лекар.
Теодор Марков Лиянов е роден на 1 ноември 1900 в село Новачене – Ботевградско. През 1927 той се мести в Пирдоп, където остава завинаги. През годините д-р Марков се превръща в емблематичен лекар не само за пирдопчани, но и за хората от други населени места, като всички, които са го познавали и са били негови пациенти са запазили смомена си за него като отличен лекар специалист. Хората на срещата с умиление разказаха за това как освен физическата болка той е имал дарбата да лекува и душевната. И не е случайно, че гражданите на Пирдоп именуват улица на негово име, в знак на голямото си уважение към него.
Райна Тотева, Росен Илиев, Симеон Симеонов и др. с вълнение споделиха своите впечатления и спомени от съприкосновението си с този голям лекар и човек.
Развълнувана Людмила Маркова разказа ярки спомени, свързани с нейния баща. Тя сподели, чрез тази книга споменът за нейния баща се възражда. В книгата са включени малка част от творбите на Теодор Марков, но те са написани интересно и са увлекателни.
Вера Кузманова предложи да бъде поставена възпоменателна плоча на къщата, в която е д-р Марков е прекарал живота, а кметът Антоанета Илиева даде уверение, че това ще бъде направено.

Ива Димитрова

 

Добави коментар