Съвместнен проект на Община Мирково и Кастеджо, Италия

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Г-жо Йотина, разкажете за впечатленията си от посещението на мирковската делегация в Италия.
– Нося на жителите тук най-топли привети от Италия – една прекрасна държава с богата история и с усмихнати хора, от които лъха ведро настроение, отварящо сърцата. Пътуването ни беше от 23 до 27 юли. Групата се състоеше от 8 човека – представител на училището, на детската градина, на медицинския център, на читалището, общински съветници, от всички политически сили.
И така, на 23 юли в 18 часа с „България еър“ групат отлетя за Милано. Един прекрасен град, носещ духа на старото време ни плени още със стъпването ни там. Просто човек се връща в историята. Милано е един огромен град, с около 2 мил. жители. Старата римска империя е оставила следи във всяко едно кътче. Където и да надзърнеш, блика история. Ако ние трябва да правим селски туризъм, или поклоннически, или иднустриален, или какъвто и да е друг вид, трябва да започваме от начало, докато при тях историческият туризъм е една даденост.
В Милано посетихме катедралатата Санта Мария делле Грацие – един шедьовър на архитектурата. Като че не го е пипала човешка ръка. Много красива сграда, вдъхваща респект, вяра и удовлетворение, от това, че е сътворена от човек, както и от това, че и ние сме част от тези човешки същества. За мен бе неописуемо вълнение, мислейки си за човешкия талант и сила да постига необятните неща, да реализира необятните си възможности. Бях пленена от духа на този град. Там всяко поколение надгражда, следва някакъв стил и непрекъснато обогатява този и без това богат град. Ако Рим е градът на администрацията, то Милано е градът на световната мода, на музиката и творците. Посетихме Миланската скала, площада Дуоме. Бяхме настанени в хотел, който на времето е бил манастир. Прави впечатление, че във всяка сграда човек е претворил своето усещане за живота. На една сграда се вижда скулптура на майка с дете, на друга – мъж, който държи някаква тежест, та трета – животни. Като че хората са излели способностите си да творят. С много любов е създадено всичко и това без съмнение ги кара да го съхраняват и да го предадават на следващото поколение и именно поради това се усеща духа на времето.
– Главната цел на посещението ви бе да се срещнете с бъдещите си партньори от община Кастеджо.
– Да, на следващия ден посетихме Кастеджо и бяхме приети от кмета и екипа му. С тази община направихме съвместен европейски проект, в който са предвидени сериозни бъдещи взаимоотношения между община Мирково и Кастеджо. Поминъкът в града и околностите е свързан преди всичко с лозарството и производство на различни видове вина. Знаем, че Ломбардия, в която се намират те е прочута с хубавите си вина. Освен това имат много добре развита месна промишленост и производство на различни видове колбаси.
Бяхме посрещнати лично от кмета на Кастеджо д-р Лоренцо Каллегари, съветникът по финансите Мишел Россети, съветникът по култура Лоренцо Вичо и съветничката по туризъм д-р Рената Кроти. Запознаха ни с историята на града и представиха общината. Това което бе отбелязано, че в Кастеджо до сега винаги е имало дясно-центриско управление, а и в момента ксметът е от партията на Силвио Берлоскони. Интересното е, че при тях кметовете нямат право повече от два поредни мандата да са на този пост. След като мине следващият мандат, може пак да се кандидатира.
В своето експозе представих нашата община и с какво се характеризира тя – голямото минно-обогатително предприятие „Елаците Мед, разказах, че в последно време сме възстановили много църкви, което ги впечатли, както и за факта, че в Мирково е създадена първата българска кооперация, което събуди интереса им и поискаха да научат повече за дейността й.
– В кои области ще се развива бъдещото ви сътрудничество?
– Във връзка с бъдещите ни взаимоотношения, посетихме един информационен център. Тъй като нашата община чака одобрение на проект именно за създаване на подобен център, за нас беше изключително полезно да видим какво представлява един работещ туристически информационен център. Той се помещав в една зала, в която всяка фирма на територията на Кастеджо е предоставила рекламно-информационни материали – дипляни, визитки, видеоклипове. Всеки посетител, който се интересува от дадената фирма и нейните производства, може да получи информация и да вземе координатите на хората, с които иска да се види. През цялото време на монитор текат презентации на различни фирми. Тяхното ноу-хау в това отношение много ще ни помогне в организиране работата на нашия център. Нашите две общини ще имат връзки презимно в туризма. Възнамеряваме да свържем хора от бизнеса, които имат интерес да търгуват с вина. Предвижда се също така и обмен на културни изяви. През есента кмета на Кастеджо, който е лекар и членува в една фондация, заедно с още трима – четирима свои колеги специалисти, единият от които е ортопед, другият – детски лекар, ще дойдат в нашия Медицински център и ще направят безплатен преглед на желаещите от общината. Това, ще бъде един добър жест от тяхна страна за бъдещето ни сътрудничество.
Визитата ни беше опознавателна, очертахме възможностите да свържем бизнеса, за да може да има по-голямо движение на хора и капитали в двете посоки, както и взаимодействие в туризма и културата.

Добави коментар