Строителните работи на Кашана продължават, засега

На Кашана, текат строителните дейности по цялостния ремонт на трасето. Седмата на брой „първа копка“ на реконструкцията на прохода бе направена на 14 април т. г. в северния край на Златица.

Проходът е затворен за движение повече от 20 години, поради ужасното състояние на пътната настилка. За първи път строителните дейности започнаха от страната на Златица. Досега се започваше от Етрополе към върха.

Строителните дейности на обекта се изпълняват от Обединение „София 2010″ по договора за текущо, превантивно и зимно поддържане на републиканската пътна инфраструктура на територията на област София. В обединението участват: „ПИ ЕС АЙ“ АД, „СК-13 Пътстрой“ АД, „Балканстрой“ АД, „Станилов“ ЕООД и „Пътно поддържане Дупница“ ЕООД. Теренът се подготвя с цимент, преди да бъде асфалтиран. Изграждат се подпорни и укрепващи стени с габиони, отливат се бетонни укрепителни съоръжения, подготвя се трасе за полагане на отводнителни канавки и съоръжения, а пътят се третира с модерна технология на полагане и валиране на смеси от цимент и смляни строителни материали. Път II-37 осигурява връзката на подбалканския път І-6 София – Пирдоп – Карлово с автомагистрала „Хемус“ и е най-пряката връзка на жителите от общините в Средногорието с общините Етрополе и Ботевград, автомагистрала „Хемус“ и пътищата към Северозападна България. Първият етап на строителните дейности е от 33-ти км до 43-ти км. До рехабилитацията и реконструкцията на прохода се стигна чрез постановление № 19 от м. януари т. г. За Кашана бяха отпуснати 5 000 000 лв., като обещанието бе през следващата година да бъдат отпуснати още такава сума. 

Предвид смяната на политическата обстановка в страната, предстои да разберем дали ще бъде завършен ремонтът на пътя.

Добави коментар