Стойо Тетевенски – най-младият български писател

 

Стойо Ясенов Тетевенски е на 14 години, от с. Антон. Ученик е в подготвителен клас на ЧПГЧО – Челопеч. Наскоро излезе от печат неговата първа книга на историческа тематика „Стамболов“, на издателска къща „Труд“. Неговата млада възраст и задълбочената му работа върху мащабността на неговия герой са едно явление.
– Стойо, кой те запали към историята?
– Всичко това е свързано с много четене и от малък обикнах историята. Преподавателката ми по история Христина Генова много ми помагаше, даваше ми да чета книги, насочваше ме.
А защо точно вниманието ти бе насочена към Стамболов?
– Има много български личности, които заслужават уважение, обаче Стефан Стамболов е много важен човек и мисля, че трябва да му се отдаде дължимото. Той е една противоречива личност, не е еднозначен, но е голям държавник.
– В представянето ти по TV каза, че се възхищаваш от абсолютните монарси. Защо?
– Впечатлен съм от монарсите на Франция, на Русия, които въпреки неограничената си власт дават първите признаци на демокрация в Европа и внасят много иновативни елементи в живота. Според мен Ришельо много прилича на Стамболов. И двамата са били в противоречия и конфликти – единият с краля Луи ХІV, втория с Фердинанд. Но и двамата са управлявали с твърда ръка и са много успели държавници.
– А в съвременна България, виждаш ли успели държавници?
– Одобрявам сегашното правителство, защото мисля, че ни трябват такива енергични хора, които искат да сложат ред в държавата.
– Колко време ти бе нужно, за да напишеш тази книга?
– Написах я за два месецеца през лятната ваканция.
– Имаше ли консултант, научен ръководител?
– Не, но смятам, че съм ползвал достоверна литература.
– А редакторска намеса?
– Да, имах редактор от района и след това се намеси редакторката от издателството. Те по-скоро поправиха правописни грешки и пропуски, но не са променяли фактологията.
– А рецензии?
– Все още нямам такива. А и хората, които вече са прочели книгата не са много, но очаквам и това да се случи.
– В издателството на Труд изненадаха ли се, че се е появил толкова малък автор?
– Първо искаха да се запознаят с книгата. Редакторката беше много впечатлена от това, което е написано и след това се зае с всичко останало.
– Как тече творческият процес при тебе? Имаш ли предварител план, който следваш, или в процеса на писането ти хрумват нови неща?
– Още в началото си правя план със съответното наименования на главите. Но в последствие мога да включа още някоя, ако преценя, че е необходимо. Понякога включвам и нови герои.
– Какво е най-важното ти послание към читателската публика с тази книга?
– Първо, че днес не се срещат, или рядко се намират такива хора като Стамболов. Днешните хора не познават истинската му същност, гледат само личните му качества, а никой човек не е идеален. И аз се опитах да защитя тезата си, че независимо от някои качества на характера, щом един човек е патриот, щом се бори за родината, ние трябва да му се възхищаваме и да сме горди като българи, че сме имали такъв държавник. Освен Стамболов, в книгата съм включил и други българи, които смятам, че също имат заслуги. Трябва да познаваме историята си и важните личности в нея.
– Предимно исторически личности ли те вълнуват? За такива ли ще пишеш в бъдеще?
– Да, надявам се.
– Какви са бъдещите ти творчески планове?
– Искам да напиша продължение на тази книга, защото съм оставил героите надовършени и да продължа историята им.
– Чувстваш ли се горд, че на тази възраст вече имаш своя книга зад гърба си? Какво казват съучениците ти?
– Радват се. Купиха си книгата, защото смятат, че едно такова нещо трябва да се подкрепи. А и трябва да се събират пари за следващата книга.
– Кога ще бъде официалната премиера?
– На 5 май в с. Антон, а след това и по време на Влайковите дни в Пирдоп.
Желаем ти успех!

 

Добави коментар