Среща на главни редактори на местни вестници с премиера

ДИАЛОЗИ С ВЛАСТТА

Безпрецедентна среща в историята на Българската асоциация на регионалните медии /БАРМ/ се проведе в събота във Варна. Настоятелно я поискаха преди месец собствениците и главните редактори на така наречения „провинциален печат“. За първи път местните вестници получиха възможност да влязат в делови контакт с управляващите държавата в лицето на министър-председателя Сергей Станишев. Досега срещите на различни нива са били предимно пожелателни. В крайна сметка в регионите нещата не изглеждат така, както от бръснещия поглед на националните медии и това го усещат най-вече читателите. Животът на обикновените хора като че ли минава само по пътя на сензациите и нещастията им. Освен това регионалните медии имат право на достъп до финансиращите програми на ЕС, като за развитието на регионите, за конкурентноспособността, за техническото оборудване и др.
В срещата взеха участие представители на регионалните вестници „Марица“ – Пловдив, „Пазарджишка Марица“, „Черноморски фар“ – Бургас, „Искра“ – Казанлък, „Камбана“ – Пирдоп, „Старозагорски новини“, „Борба“ – В. Търново, „Сливенски новини“, „Конкурент“ – Враца, „Нов живот“ – Кържали“, „Акцент“ – Пловдив, „Добружанска трибуна“ – Добрич и др. Всички тези медии са подписали етичния кодекс на журналиста, нещо от което много жълти издания бягат.
Срещата продължи три часа, като в една непринудена и сърдечна обстановка журналистите споделиха своите проблеми и зададоха конкретни въпроси.
Във встъпителните си думи той подчерта голямото значение на регионалните медии за местните хора. Това е естествено, защото всеки го вълнува онова, което се случва в неговия град, село и община, вълнува се от състоянието на инфраструктурата, правят ли се инвестиции, на какво ниво е административното обслужване и т.н. Според него освен местни новини, в тях трябва да прозират и националните проблеми. Защото не е възможно един регион да се развива добре, извън цялостното състояние на нещата в страната.
Сергей Станишев отчете като слабост, че много от нещата, които се случват в Министерски съвет, не достигат до местните медии. Като пример той посочи, че почти няма заседание, на което обсъжданите проблеми да не касаят дадена община или област, като предоставяне на собственост, даване на концесия и др. Т.е. че информацията не достига по места, което довежда до интерпретации и всевъзможни слухове, повечето от които недостоверни. Едно от нещата, което сега правителството планира е, да има пряко отношение към регионалните медии, особено към започналата през миналата година кампания „Бъди активен“, във връзка с европейските фондове. На хората трябва да се обясни по принцип как работят фондовете, какви нормативни актове се приемат, какви са процедурите, през какво се преминава. В това отношение в страната се знае много малко и се злоупотребява заради липса на осведоменост. Не може лековерно да се казва, че първата година нищо не е усвоено от еврофондовете. Както за другите страни членки на ЕС, така и за България първата година е подготвителна. През нея се правят съгласувателните процедури по стратегическите документи. За стартирането на която и да е програма и оси в нея, трябва да се мине през одобрение на Националната стратегическа референтна рамка. Ние целим тези седем години България да постигне значителен напредък. Затова избираме в нашия случай седем оперативни програми и отделно за селските райони, за чието осъществяване с тези инструменти имаме съответните приоритети. Това е бавен технологичен процес. Прави се проект, изпраща се в ЕС в комисията, там дават становище кое е добре, кое не, кое трябва да се преработи и се връща обратно у нас. Отнема се доста време и в това отношение България се справя не зле. Ние бяхме в една от първата половина от страните на ЕС, които получиха одобрение и на рамката и на оперативните програми. Този процес приключи през ноември 2007 г. Сега навлизаме в същинския период, който е много по-труден. За изготвяне на един договор се преминава през сложна техническа процедура за изготвяне на справки, оценки, технически проекти. Проведен е разговор с министър Плугчиева, за организиране на национална кампания, в която регионалните медии ще бъдат много важен партньор, с цел тя да достигне до повече хора в страната.
След неговото изказване, представителите на местните медии, поставиха проблемите, които съпътстват практиката им на журналисти, както и проблемите на хората в регионите, които представляват. Нещата не са такива, каквито централните медии ги виждат и понякога мимоходом ги отразяват. От местните издания се вижда, че тези, които работят в тях, в повечето случаи са по-добре информирани, отколкото която и да е социологическа агенция. За регионалните медии е от съдбовно значение да получат онази помощ и съдействие, които Европа предлага. Проблемите са свързани с техническото оборудване, конкурентоспособността, данъчното облагане. Много министерства публикуват обяви в централните медии, касаещи конкретни региони и общини, но те не намират място в местните медии, което води до неинформираност на населението.
Споделена бе практиката на взаимодействие между правителствата на други държави и местните издания, от които може да се черпи опит.
Журналистите изнесоха факти, че на много места в страната, някои кметове на общини се изявяват като феодали, упражняват натиск върху местните медии, дискриминират ги, докато опонентите им са ухажвани и са превръщани в общински официози, за сметка на непокорните вестници.
Постепенно разговорът от местните проблеми се прехвърли към националните. На премиера бяха зададени много въпроси относно автомагистрала „Тракия“, за корабостроенето, водната каскада „Арда“, граничните КПП, ще има ли тунел под Шипка, за спиране финансирането на някои програми и др. Друг важен въпрос, който бе поставен пред Сергей Станишев е наличието на много несъвършенства в някои закони. Като пример бе посочен ЗМСМА, според който и на най-некадърния кмет на община му са осигурени четири сигурни безгрижни години, през които може да нанесе големи поразии на общността, а лостове за неговото отстраняване няма.
На всички въпроси министър-председателят отговори подробно, без заобикаляне, със съответните цифри и факти, като убеди присъстващите, че знае всичко, което става в държавата.
Той взе отношение и по Закона за концесиите, според който сега това е единствената форма за публично-частно партньорство, която съществува юридически. Понякога тази форма не е достатъчно ефективна, защото предлага само една от възможностите и естествено трябва да се усъвършенства. Това се предвижда в промените на закона, с който ще се създаде нова форма за гарантиране на обществения процес и ще се създаде механизъм за привличане на допълнителен частен ресурс.
Стигна се и до коментар за случая с ЦСКА. Премиерът каза, че не е негова работа да се бърка в проблемите на клуба, но е принуден да вземе отношение и да натовари съответните държавни контролни финансови институции да извършат проверка. Той изрази недоумението си, че не може футболистите на ЦСКА да се осигуряват на минималната работна заплата, а да получават възнаграждения от порядъка на 20-25 хил.евро.
Както в медиите, така и в държавните институции стои за решаване проблемът с кадрите, със специалистите. Например, идва експерт в държавната администрация, обучава се две години, пращат го на специализация. После идва частна фирма, изтегля го и му дава заплата 3-4 пъти по-голяма от тази, която е получавал. В звената, в които работят с европейските фондове заплатите са двойно по-високи и това създава напрежение в администрацията като цяло. Чрез програма „Техническа помощ“ ще се търси допълнителен ресурс за стимулиране на другите служители, с цел тези хора да бъдат запазени и да се намали текучеството.
Премиерът разказа за някои от пропуските, за които ЕС ни предупреждава, допуснати от нисък административен капацитет или от корупция на някои лица, които правят страната заложник на частните си интереси, но в никакъв случай не са отражение на политическата воля на правителството. Например, част от проблемите с фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ пред ЕК в продължение на една година са създавани от български лица, с конкретни намерения да овладеят фонда за себе си. Това е принудило премиера да поеме лично неговото контролиране. По негова инициатива е разработен и е внесен в НС Законът за конфликт на интереси.
Министър-председателят се ангажира с обещанието местните издания да получават своевременна информация от Министерския съвет, която да става достояние на гражданите.
На регионалните медии премиерът препоръча да се почувстват в европейски контекст. Доста често нямаме самочувствие и вяра в себе си, а мисленето ни е доста провинциално. Трябва отговорно и внимателно да се гледа на публикациите за България, да бъдат обективни, а не сензационни и неверни, с което на Запад се разваля имиджа на страната ни и се създава съвсем друга представа за нея.
Сергей Станишев пожела на работещите в регионалните медии да държат здраво перото, да преодоляват трудностите в професията, да бъдат близо до хората и да отразяват реално местните проблеми.

Ренета Атанасова, Тодор Чомпалов

Добави коментар