Спортен комплекс „Хармония“ предлага възможност за спорт и релаксация

В Челопеч се намира най-модерната спортна база в района – Спортен комплекс „Хармония“. Той бе официално открит на 27 април 2011 година. Изграждането му е по проект „Укрепване на мерките за грижа на детето посредством насърчаване и развитие на извънкласни дейности в община Челопеч“, осъществен с финансовата подкрепа на Кралство Норвегия, Лихтенщайн, Исландия, чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и със съдействието на Министерството на финансите. Със собствени средства община Челопеч оборудва спортната база. Сградата, която бе изцяло ремонтирана и превърната в едно съвременно спортно бижу е служела за основно училище в селото от 1903 г. до 1984 г.

Общинската администрация в Челопеч създаде Правилник за определяне на реда и начина на ползване на Спортен комплекс „Хармония“. В него са залегнали правила, които всеки желаещ да спортува там е необходимо да спазва. Правилникът е задължителен за персонала, спортните клубове и за всички лица, ползващи комплекса. Работното време на центъра е съобразено със спецификата на условията през различните сезони. Лицата до 26 години ползват безвъзмездно услугите на комплекса. За различните спортни съоръжения и зали се предлагат еднократни и месечни цени.

Спортната база разполага с две модерно оборудвани фитнес зали, които могат да бъдат ползвани от всеки желаещ. Многофункционалният скрипец предлага 

невероятни възможности за укрепване на различните видове мускулатура. Лег пресата е класическо многоставно бутащо упражнение, което дава възможност за развиване на сила, маса и акцент в оформяне на бедрената мускулатура. Спортен комплекс „Хармония“ разполага и със зала за кинезитерапия и рехабилитация, където всеки може да получи масаж от една от двете терапевтки, работещи към дружеството. Двете съблекални, за мъжете и жените, са модерно оборудвани, като в тях има и сауна.

В комплекса има и зала за тенис на маса. Сформиран е детски отбор по тенис на маса, с треньор Луко Брайнов. Тренировки в центъра провежда и карате клуб „Будо“, с треньор Добрин Иванов. Клубът ежегодно взима участие в престижни състезания, на които каратистите се представят блестящо, печелейки множество медали. Всяка година в спортния комплекс се провежда и турнир по карате за купата на Челопеч. 

Служителите от Дънди Прешъс Металс Челопеч ежеседмично посещават центъра, за да играят баскетбол или волейбол. На тяхно разположение са и фитнес залите.

В спортната база тренират и учениците от Основната училище, от клуба по художествена гимнастика „Илияна“. Той бе официално открит на 27 март 2013 г., благодарение на партньорството на Дънди Прешъс Металс с националния отбор по художествена гимнастика и Федерацията по художествена гимнастика. Дружеството осигурява възможност този красив спорт да се развива и на територията на община Челопеч. Условията, които спортната база на център „Хармония“ предоставя на учениците и всички желаещи да спортуват, са съобразени със съвременните нужди и динамичното ежедневие на учащи и работещи. Малките танцьорки са разделени на две групи – от I до IV клас и от V до VII. В ОДЗ „Х. Кр. Андерсен“ Челопеч се подготвят и децата от детската градина. Тренировките са под ръководството на треньорите Ели Чамишка и Теди Тенева от националния отбор по художествена гимнастика. 

При приключване на всяка календарна година, в Спортен комплекс „Хармония“ се организира грандиозното спортно шоу „Спортист на годината“, по време на което спортните клубове от Челопеч показват какво са постигнали през годината. Най-зрелищни и очаквани са демонстрациите на каратистите. За втора поредна година за спортист на годината в община Челопеч бе избрана Ива Славеева Иванова, която е състезател от карате клуб „Будо“.

Огромната заслуга Челопеч да притежава модерен спортен комплекс и да развива по този начин младежките спортни дейности е на кмета на община Челопеч инж. Алекси Кесяков. Свободното време на децата и младежите е осмислено, а чрез различните възможности, които комплексът предоставя, кара децата повече да спортуват и да оставят настрана компютрите и дискотеките.

Добави коментар