Спектакъл на Камен Донев – специален подарък за публиката

 

Камен Донев е роден в Русе през 1971 г. Завършва специалност „Актьорско майсторство“ в НАТФИЗ през 1993 г. в класа на проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев.
От 1994 г. до 2009 е актьор в Театъра на Българската армия в София.
През 2000 и 2001 г. участва в българското телевизионно предаване „Улицата“ на режисьора Теди Москов.
До момента е изиграл над 40 роли в театъра и киното и е написал повече от 30 драматургични творби. Реализирал е авторски постановки и хореография. Има участия в български и международни театрални фестивали.
След като изпя превърналата се в хит през 90-те песен „Бели маратонки“, написа сборника с пиеси „Всичко дотук“, получи три актьорски награди „Максим“ и три „Икар“ -а, и се превърна в един от най-търсени съвременни драматурзи, Камен Донев направи още нещо, което малцина са дръзвали – напълни най-голямата зала в България – зала 1 на НДК и то с моноспектакъл. Организаторите на Влайкови дни 2010 направиха един специален подарък за любителите на театралното изкуство, като включиха в програмата на дните „Възгледите на един учител за народното творчество“ – един адски забавен спектакъл, смес от импровизaция, текст, музика, песни, танци и безсмислици. Темата е преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората. По-конкретно това означава, че по най-смешния начин и с най-голяма сериозност учителят преподава друсане на хоро на няколко езика, или демострира умения за танцуване с въображаема кокошка. Въобще Възгледите на един учител е въздействащ моноспектакъл от нов вид – суперсмешен, но в същото време много идеен и сериозен в тънките си послания.
Но най-бурно актьорът бе аплодиран докато показваше перфектните си танцови умения с тракийски, шопски и добруджански хора – талант безспорно наследен от баща му – хореографът Иван Донев и осемте години прекарани в танцов ансамбъл „Найден Киров“ в родния му град Русе. Актьорът изпълни с еднаква лекота както сложни народни песни от различни български фолклорни райони, така и американски хитове, което за пореден път доказа неговата универсалност.
Въпреки че е творил в чужбина, в работата си Камен Донев се чувства най-добре в България и не вижда смисъл „да весели чужди хора“. Казва, че има много работа, а „който работи е щастлив, създава нещо, чувства се потребен“. Определя се като „весел човек…, но това не означава, че съм доволен“. Според Камен иронията е най-висшето чувство на интелектуално удовлетворение.
Смята че простотията, мързелът, завистта и чалгата убиват вдъхновението в България, а мехлемът срещу тях е „влизаш в библиотеката и четеш!“

 

 

Добави коментар