Сирница – запазена марка на Челопеч

Сирни Заговезни е празник, който е свързан с Великденския календарен цикъл. След този празник започва строгият 40 дневен Великденски пост. Нарича се още Сирни поклади или ората. Богатата обредност на този празник се допълва от Кукерските игри. За Челопеч те са един от най-значимите за селото празници, които вече са се превърнали в негов символ. Заслугата за изключително високото ниво на този традиционен фолклорен фестивал е на кмета на общината инж.Алекси Кесяков, неговия екип от общинската администрация и спомоществователствато на „Челопеч Майнинг“ ЕАД. Празникът Сирни Заговезни е притегателна атракция за многобройната публика. В Челопеч вече има кукерски клуб, който участва в различни национални фолклорни фестивали.
Събитието Сирница в Челопеч е стойностно и с това, че и на най-мъничките жители на общината участват в маскарада. Една тригодишна Райна Княгиня и един още по-малък Боримечката, направо те умиляват до сълзи. По-важното е, че зрънцата на добрата стара традиция и християнски обичай са посети в душите на децата.
На широкия площад на селото бе издигната оригинално украсена естрада, от която компетентното жури имаше възможност да наблюдава участниците. В центъра бе подготвена купата, от която вечерта щеше да пламне обредният огън.
След приветствените слова на кмета на общината инж.Алекси Кесяков и Алекс Нестор – гл.мениджър „Проекти“ в „Челопеч Майнинг“ ЕАД, думата бе дадена на Цветан Караджов – председател на Кукерски клуб – с.Челопеч, който изрази несъгласие с публикации в „Средногорски багри“. Той прикани всички, които искат да участват в клуба, да заповядат.
Под звънтенето на чановете започна дефилирането на индивидуалните участници. Всички герои от приказки се изредиха – Червената шапчица, Ян Бибиян, Хитър Петър и Настрадин Ходжа. В груповите участия аплодисменти получиха Оркестър без име, Лекарите, Ловната дружинка, героите от остров Тамбукту, циганският табор и преди всичко балерините от Лебедово езеро. Тази част от участниците бе оценявана от жури с председател Ирена Стамболиева – мениджър „Опазване на околна среда“ в „Челопеч Майнонг“ ЕАД.
След автентично представения обичай „Прошка“ и „комкане“, изпълнен от самодейци при читалище „Труд и постоянство“-Челопеч, започна въртенето на орите, защото един от основните елементи в тази празнична обредност е ритуалното палене на огъня – една от четирите природни стихии.
Журито, което бе определено да оценява кукерските костюми и маски бе председателствано от Алекс Нестор. Публиката има възможност да се наслади на истински кукерски маскарад и автентични ритуални игри и сцени. Участниците се появиха в обредни костюми, направени от животински кожи. Много важен елемент от кукерското облекло е маската, както и колана с чановете. Някои от тях тежат около 3 кг. Чановете засилват магическия заклинателен ефект на кукерите, чрез който плашат и гонят всички зли сили.
И тази година при отлична организация премина този чудесен празник Сирница, който успя да впримчи в една идея и млади и стари.
За всички участници бяха предвидени грамоти и награди.

КЛАСИРАНЕ

КЛАСАЦИЯ КАРНАВАЛНИ КОСТЮМИ

УЧАСТНИЦИ ДО 12 ГОД. ВЪЗРАСТ
Индивидуални:
І-во място „Гъсеница“- Радина Караджова
ІІ-ро място „Теле“ – Петър Христов
ІІІ-то място „Шехерезада“ – Габриела Динева
Групови:
І-во място „Боримечката, Райна княгиня и четници“
ІІ-ро място „Четирите годишни времена“
ІІІ-то място „Котки и мишки“

УЧАСТНИЦИ НАД 12 ГОД. ВЪЗРАСТ
Индивидуални:
І-во място „Кош“- Павел Павлов
ІІ-ро място „Таласъм“ – Марийка Лисичарова
ІІІ-то място „Мома Гергана“ – Надка Бочукова
Групови:
І-во място „Катун“
ІІ-ро място „Лекари“
ІІІ-то място „Турчин“

КЛАСАЦИЯ КУКЕРСКИ МАСКИ

УЧАСТНИЦИ ДО 12 ГОД. ВЪЗРАСТ
Индивидуални:
І-во място – Стефан Торолов
ІІ-ро място – Добромир Джунев
ІІІ-то място – Иван Лазаров
Групови:
І-во място „Детска кукерска група“

УЧАСТНИЦИ НАД 12 ГОД. ВЪЗРАСТ
Индивидуални:
І-во място – Нейчо Радов
ІІ-ро място – Илко Събев