Световна купа по художествена гимнастика „Дънди 2014“

На 9 и 10 август в арена „Армеец“ в София се проведе световно първенство по художествена гимнастика Dundee World Cup. На официалното откриване официални гости бяха Министърът на младежта и спорта Евгения Раданова, визепрезидентът на „Дънди Прешъс Металс“ и изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ д-р инж. Николай Христов, оперативният директор на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ Ирена Цакова, председателят на техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ Наталия Кузманова, председателят на Българска федерация по художествена гимнастика Илияна Раева, Мария Гигова – член на техническия комитет по художествена гимнастика, Нешка Робева – треньор номер 1 на България по художествена гимнастика, Людмил Коцев – дългогодишен хореограф на златните момичета.

Министър Евгения Раданова откри официално състезанието.

„За мен е изключителна чест да съм тук по повод организацията на този турнир в най-красивия според мен спорт – художествената гимнастика. Със сигурност огромният професионализъм на българската федерация, на състезателите и треньорите е повод да сме тук заедно. Пожелавам успех на всички и на добър път“, каза министър Раданова. Зрителите в „Арена Армеец“ видяха изпълнение на ансамбъл „Зорница“ и чуха песента „Моя страна, моя България“, изпълнена от малката Симона, позната на публиката от „Шоуто на Слави“. 

Ръководството на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ бе осигурило транспорт за работниците в компанията, които желаят да гледат състезанието. С тях пътуваха и 40 деца от Челопеч, които тренират художествена гимнастика в клуб „Илияна“. В него се обучават 76 деца от ОДЗ „Х. Кр. Андресен“ – Челопеч и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч. Те са разделени в две възрастови групи и водят своите тренировки в спортен комплекс „Хармония“.

Световната купа по художествена гимнастика се провежда за четвърта поредна година. В надпреварата участваха 18 ансамбъла, след като в последния момент се отказаха съставите на Франция, Израел, Канада и Швейцария.

Тимът на България, в състав Михаела Маевска, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, Ренета Камберова и Християна Тодорова, за своите съчетания получиха оценки от 17.700 точки на пет чифта бухалки и 17.550 точки за 3 топки и 2 ленти. Така те събраха сбор от 35.250 точки. Този резултат ги класира на второ място, след ансамбъла на Русия, който събра общ сбор от 35.800 точки. В съчетанието си с топки и ленти, рускините получиха 17.800 точки, а за бухалки – 18.000 точки. Ирина Винер беше наградена с приза „най-добър треньор при ансамблите“. На трето място завърши Италия, с общ резултат от 34.800 точки.

Подкрепата на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ към спорта и в частност художествената гимнастика е част от социалната политика на компанията. Детският спортен клуб по художествена гимнастика в Челопеч също е спонсориран от предприятието, което е пример за загрижеността на ръководството към активния начин на живот на младото поколение. 

Добави коментар