СРЕЩА ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА СПЕШНАТА ПОМОЩ В РАЙОНА

На 5 септември в РЦЗ – София област се състоя среща с представители на персонала на Филиала за спешна медицинска помощ /ФСМП/ Пирдоп, по покана на ръководствата на ЦСМП – София област.
Срещата бе по повод протеста на служителите на ФСМП – Пирдоп, относно промените в числеността на персонала във Филиала.
На срещата присъстваха кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева, кметът на община Антон Стоян Гарчев, зам.кмета на община Копривщица Радка Скендерова, д-р Бенишев от Министерството на здравеопазването, който отговаря за спешната помощ; д-р Пеев – директор на РЦЗ; д-р Георгиева – зам. директор ЦСМП София област и внушителна група от фелдшери, шофьори, санитарки, предвождани от д-р Хвалабогова, ръководител на Пирдопския филиал.
Голямо беше разочарованието на медицинските работници и служители от Пирдоп, че д-р Юри Торнев – директор на РЦМП – София област не присъстваше на срещата.
Д-р Пеев определи срещата като работна и предложи представителите на пресата да напуснат залата и да получат информация след приключването на срещата. Антоанета Илиева настоя репортерите да останат не само в качеството им на журналисти, но и като граждани на тази община, за да изслушат дебатите по темата, тъй като проблемът е обществен, а не в рамките на центъра. След многократно изпратени писма, включително и до министерството всички са дошли за да се изяснят проблемите, възникнали от решенията на ръководството в София.
Д-р Георгиева откри срещата като припомни, че с писмо от Министерството на здравеопазването още от месец април числеността на персонала е намален от 377 на 350 човека. В тази връзка се налагат намаления на щатните бройки по филиали, съобразени със заетостта на тези щатни бройки и за това са съкратени незаетите такива. Във филиала в Пирдоп 6 лекарски места са незаети и понеже работата е организирана на принципа на екипи, това е основанието директорът да вземе решение за съкращаване на щатни бройки шофьори и санитарки, а с това и намаляване екипите от три на два. На трима от шофьорите е предложена работа в друг филиал. Няма съкратени, каза д-р Георгиева за тези, които отказват да работят в друг филиал това е личен избор.
В отговор на изнесените данни, кметът на община Пирдоп каза: „Ние не сме дошли тука да защитаваме 3 работни места, мене ме е грижа за 24 хил. жители на 7 общини в региона, които остават с един екип на ФСМП , освен това три пъти седмично линейките возят диализно болните, носят се кръвните проби в София и какво се случва тогава, ако на главен път се случи катастрофа. И дали линейките, изпратени от друг Спешен център, например Етрополе, ще стигнат навреме. Освен това на територията на района се намират трите най-големи предприятия на тежката промишленост в България и това е предпоставка за трудови злополуки“.
На уточнението на д-р Георгиева, че желаещи лекари да работят в Пирдоп няма и че обемът на работа се запазва и екипите в момента са 6 и те ще си останат 6, Антоанета Илиева отговори, че не е дошла да защитава брой работни места, и не коментира един съкратен шофьор, а да защити жителите в района, които фактически остават без бърза помощ.
„Болница ако няма – не е толкова страшно. Бърза помощ, ако няма – е фатално. В центъра, ако остане само един екип през деня и ако този екип е зает, реално този център не съществува, защото лицето, което има нужда от помощ няма с какво да бъде извозено.“
На въпроса на един от фелдшерите, защо след като според ръководството шофьорите са много, се налага изпращане на екипи от Елин Пелин, Етрополе и др. Центрове. И ще бъде ли съгласна д-р Георгиева, ако падне на улицата да чака екип от Елин Пелин да дойде да я транспортира, както това ги чака хората от областта. Тя отговори че това се случва навсякъде за съжаление и когато един екип е зает, се изпраща друг. И това, че ще се съкратят щатни бройки няма да промени качеството на работата.
Д-р Хвалабогова попита как да прави график за отпуски, след като й се дава разрешение от управата в София за това, а в следващия момент се съобщава, че трима от шофьорите са съкратени?
Какво ще се случи, ако утре всички шофьори са в болнични? Точно преди два месеца по незнайни причини беше спряно назначението на лекар, който искаше да работи в този филиал. Лъжа е, че в момента във филиала има 6 лекари, те са само 4. Часовете извънреден труд на лекарите расте от 47 часа на 70 часа и до края на годината ще стигне 150 часа. Когато линейката отиде да докара диализно болен от Копривщица, от Чавдар или други населени места, на практика центърът остава без шофьор. В наличност сме 1 лекар и двама фелдшери, но при повикване не можем нищо да направим, защото нямаме шофьор.
След бурни дебати от двете страни, д-р Георгиева добави, че управлението на работата трябва да бъде гъвкаво, а д-р Пеев каза, че това е въпрос на организация и тези неща трябва да се уточнят, да се дадат конкретни предложения и да се търси разрешение на проблема. Не само Центърът в Пирдоп работи с пренасочване на екипи. Центърът в София е обединителното звено, което може да пренасочва екипи и лица.
Д-р Хвалабогова: „Минимумът шофьори, който е нужен са 8. Под 8 това вече е подигравка с населението в този район“. На въпроса на д-р Бенишев дали проблемите са дискутирани с ръководството на Центъра, тя каза: „Много пъти, но организацията на работа не се е променила и затова се поставя въпроса на тази среща. И още – защо на друго място не се съкращават толкова хора, колкото при нас, без да е предвидено разстоянието между отделните селища, както и това, че районът ни е най-отдалеченият от София и обслужва 7 общини. В Пирдоп съкращенията са 40%, а не 12%. Щатното разписание е за 12 лекари, 12 фелдшери, 12 шофьори и 3 санитарки, а в момента ние сме 6 лекари, 6 шофьори, 12 фелдшери и 1 санитарка, а от 3 месеца ние сме 4 души лекари. И защо при това положение лекарите се преместват в други филиали“?
Антоанета Илиева: „Когато взимате решения, вземете под внимание няколко неща: територията, която обслужва спешният център, преминаването на главен път 1-6 и риска от евентуални катастрофи, най-близкия филиал и времето, необходимо за идването му в Пирдоп, големите предприятия в района, превозването на диализно болните. Моля от името на всички кметове на общини в района, да вземете под внимание нашето искане и да преразгледате вече взетите решения, за да могат жителите на района да имат адекватно действаща бърза помощ.“
Д-р Пеев изрази мнение, че в близко време трябва да се организира среща между двете страни и да се търси решение, защото проблемът не е само в Пирдоп. Да се оптимизират структурите и онова, което е дадено като финансов ресурс, да бъде разпределено така, че да покрие максимално потребностите на населението.
Антоанета Илиева поясни, че през месец май, след декларация от колектива на ФСМП до кмета на община Пирдоп и ОбС е изпратено писмо до областния управител на Софийска област Емил Иванов и до министъра на здравеопазването. В следващо писмо от 19.08. 08 е сезиран д-р Торнев, като директор на ЦСПС Софийска област, министъра на здравеопазването и областния управител. В края на месец август е направена среща с кметовете на общините и на 29 август отново са сезирани съответните институции, с настояване за отговор. Но отговор няма. Повече срещи при нас няма да има. Следващата среща ще бъде при министъра. „Днешната среща е поредното доказателство, че д-р Торнев умишлено се крие от проблемите, с които е наясно.“
Кметовете на общините благодариха за поканата и напуснаха срещата, а след тях и д-р Пеев и д-р Бенишев. Фелдшерите и шофьорите продължиха дебатите със зам. директора на ЦСМП д-р Георгиева, която не даде компетентни отговори на питанията, в отсъствие на д-р Торнев.
Финалът на срещата остава отворен, действията за запазване на екипите на ФСМП Пирдоп и осъществяване на адекватна и навременна спешна помощ за населението в района ще продължи.
На 10 септември на заседание на ОбС Пирдоп, проблемът на работещите в ФСМП Пирдоп влезе в дневния ред на сесията.

Христина Петрова

Добави коментар