СОУ „С. Савов“ – Визита в Турция по проект „Коменски“

От 26 септември до 3 октомври трима учители и пет ученика от СОУ „С. Савов“ посетиха град Зонгулдак, Турция. Визитата е част от проект „We all live in a yellow submarine… Why don’t we paint it blue?“/„Всички живеем в жълта подводница… Защо да не я оцветим в синьо?“/, по програма „Коменски“. 

Целта на мобилността е да се обмени педагогически опит, да се запознаят участниците с традициите и културата на съответното място. Затова и темата на това посещение бе запознаване с част от религиозните празници на отделните страни. Групата се състоеше от преподавателите Донка Красимирова – водач на групата и колегите й Петър Лалов и Галя Златанова. Учениците, които имаха възможност да посетят южната ни съседка бяха от IX и X клас – Добриела Иванова, Алекс Бамбеков, Галяна Ивтиминова, Пенка Караниколова и Христо Раков. По програма „Коменски“ пирдопската гимназия е в партньорство с училища от Гърция, Полша, Италия и Турция.

Впечатления от посещението в Турция споделиха Петър Лалов и учениците. Те изразиха общото мнение, че най-ценното от мобилността е създаването на нови приятелски връзки.

 

Петър Лалов:

– В рамките на мобилността учениците имаха възможност да посетят интересни туристически обекти, както и да представят презентация. Чрез нея запознаха другите групи от Полша, Гърция и Турция как ние честваме един традиционен български празник като Коледа, тъй като темата на тази мобилност бе запознаване с религиозните празници на отделните народи, които представляваха групите. Турската група представи исляма, като тяхна основна религия, както и как те празнуват Рамазан. Полската група представи как католиците празнуват Великден. Ние, заедно с гърците, представихме Коледа, което бе основната работата на учениците. Тя включваше запознаване с обичаите и традициите при честването на този християнски празник. След представянето й всеки един преподавател от отделните групи имаше възможността да изнесе урок пред турските ученици. От нашата група преподавателката по английски език Донка Красимирова имаше за задача да изнесе урок по български език, тъй като една от целите на проекта е да се практикува английският език. Тя имаше за цел да ги запознае с българската азбука, основни изрази и фрази. Учудващо е, че много бързо научиха буквите и някои основни обръщения като „Как си?“, „Добре съм.“.

Посетихме и две много красиви места. Едното бе Амасра – окото на света. Това е залив на Черно море, който съществува от десетилетия, още от времето на древните гърци е колония. Има много археологически паметници, както и относително добре запазена крепост, която посетихме. Самото място е много красиво и мисля, че всички останаха очаровани от него. Другата дестинация бе Сафранболу, който е архитектурен резерват от вида на Мелник и Копривщица.

Програмата бе много натоварена, всички бяха заети от сутрин до късна вечер. За сметка на това тя бе много интересна и прекарахме добре. Учениците нощуваха в приемни семейства, които се грижеха за тях.

Галяна Ивтиминова:

– При тях всичко е много различно от тук. Примерно часовете в училище започват в 9 часа. Имат си осигурен транспорт до училището, като автобусът минава покрай всеки дом и взима учениците. В него има музика, която стимулира всеки ученик, което на мен ми хареса. Столовата в училището им е по-голяма от нашата, всичко е прясно приготвено и топло. Имат музикална група, която ни изнесе хубав концерт през първия ден на посрещането ни. Получихме и диск с авторски песни от нея. Всеки ден имаше различна програма и ходихме в различни градове.

Турците умеят да релаксират с песни и танци при всяка една възможност. Например, когато се връщахме от екскурзиите всички бяхме крайно уморени, но те успяха да повдигнат настроението на всеки един с песни и танци, които много лесно се възприемат от другите.

Добави коментар