Ротари клуб изгради първия защитен дом

Напоследък голяма актуалност в страната придоби проблемът с домовете, в които живеят деца сираци и такива лишени от родителски грижи. От сутрин до вечер по централните медии текат новини кой от кой е по-виновен за лошите условия и грижи, в които се намират тези невинни и нещастни граждани. След много пушек по bТV се разбра, че от трагедията на тези деца и юноши се печелят милиони и само с една по-малка част от тях ще бъдат построени една-две луксозни къщички, в които ще живеят няколко от тези деца.
Тези дни без много шум, Ротари клуб Пирдоп основа в Златица първия защитен дом, в който първоначално ще живеят четири юноши от дома за деца, лишени от родителски грижи „Павел Бобеков“ от гр. Панагюрище. Ротари клуб е наел под наем апартамент в бл. 24 в гр. Златица. В него са създадени нормални условия за живот – кабелна телевизия, интернет, оборудвана кухня, легла, библиотека. Не е необходимо условията да бъдат супер лукс, а тези юноши да се чувстват като нормални хора. На младите хора е осигурена работа във фирмите на ротарианците, където ще получават заплата и ще придобиват професия. Първият от тях Иван Илиев, на 18 години, работи във фирма „Аргус“, с управител Цветан Райков.
Идеята е възникнала при посещението в България на френския лекар проф. Люнел Простейн, член на Ротари клуб Тулуза. С него пирдопските ротарианци са осъществили контакт и са възприели идеята му за изграждане в България на защитен дом, подпомаган от Франция. Финансирането ще се осъществява чрез фондация „Надежда, здраве и късмет“. Верни на принципа си да правят добро, Ротари клуб Пирдоп осъществи бързо идеята със собствени средства.
На 17 март в защитения дом в Златица се състоя кратко тържество. След Иван от Панагюрище пристигна другото момче – Богомил Илиев. С него бяха зам.- кметът на община Панагюрище Иванка Живкова и Нонка Филина – главен експерт социални дейности в общината. Те бяха посрещнати от Стойно Ив. Стойнов – президент на Ротари клуб Пирдоп, ротарианците Красимира Гюлеметова, Симо Симов и др. Гостите се запознаха на място с условията, при които ще живеят и работят доскорошните възпитаници на Дома от Панагюрище и дадоха висока оценка на Ротари клуб Пирдоп, реализирал успешно френската идея. По време на тържеството Красимира Гюлеметова обяви официално две стипендии за деца от такива домове, които искат да се учат във ВУЗ.
На младите хора все още всичко им се струва, че е сън. Подадена им е здрава ръка и бъдещето им зависи само от тях. Може да нямат, или да не знаят кои са биологичните им родители, чиято „заслуга“ е била само да ги създадат, а после да ги захвърлят, но Иван и Богомил вече имат 28 родители, колкото са членовете на Ротари клуб Пирдоп.

Добави коментар