Ротари клуб Пирдоп дари уникален атлас на библиотеките

На 13 март Ротари клуб Пирдоп организира в читалище „Напредък“ тържество, свързано с поредната дарителска акция на ротарианците. На него присъстваха Стойно Ив. Стойнов – президент на клуба, ротарианците Симо Симов, Красимира Гюлеметова, Дамян Ненов, председатели, секретари и библиотекари от читалищата в района.
В словото си президентът на клуба каза, че поводът е решението на Ротари клуб Пирдоп да дари тази година на библиотеките по един Атлас „Българските земи в европейската картографска традиция III – XIX век“. Цената е 120 лв. Миналата година Ротари клуб подари на всички училища комплект исторически карти на България. С дарението нашите библиотеки са едни от първите в България, които притежават този уникален атлас издаден на български и английски език благодарение на инициативата на фондация „Тангра“. Отделно Ротари клуб Пирдоп е закупил и изпратил пет атласа на престижни чужди библиотеки в света, за да се знае, че българите ги има още от III век.
Изказване направи и Симо Симов – асистент дистрикт гуверньор на Ротари България за 7-ма зона – Пирдоп, Панагюрище, Пазарджик и Велинград. Той сподели, че няма друга такава институция като Ротари клуб, която може да се похвали с подобни традиции и такова широко сърце да помага за популяризиране на българщината. Благодарение на клуба в Златица вече действа първият дом за защита на деца. За разлика от комерсиалните действия на БТВ, която събра 1 млн. лв. за децата от Могилино, сегашният екип на ръководството работи без много шум и само със свои средства за хората, особено за децата и сираците.
След изказванията Стойно Стойнов връчи тържествено на библиотекарите атласите. Те ги приеха с голяма радост и връчиха благодарствени грамоти. Димитър Овчаров от златишката библиотека сподели, че читалището трудно би осигурило такава сума за тази библиографска ценност. Всички пожелаха здраве и много успехи на пирдопските ротарианци, които твърдо отстояват общочовешкия лозунг на световната организация – „Подай ръка“.