Родово тържество в Копривщица

 

В Копривщица се състоя VIII родова среща на Каблешкови. Тя беше посветена на 160 г. от рождението на Тодор Каблешков.
Възрожденското градче посрещна празнично с китка здравец многобройните, над 100, участници в срещата от цялата страна. Сред тях за пръв път пристигнаха роднини на майката на революционера Стойка Чичова.
Потомците на рода поднесоха венец и се поклониха на граба на Тодор Каблешков в двора на черквата „Успение Богородично“. Тържествената част продължи в салона на читалище „Х.Н. Палавеев“. С приветствие към рода се обърнаха председателката на Обс и директор на музеите Искра Шипева, ректорът на ВТУ „Т. Каблешков“ – София проф. д-р Петър Колев и др. Прочетен беше и поздравителен адрес от жителите на гр. Каблешково, Бургаско.
Родът Каблешкови получи възпоменателен плакет с лика на Т. Каблешков от музеите и грамоти за дарени книги от читалището.
На приветствията с благодарност отговори председателката на Сдружение „Т. Каблешков“. Тя връчи на дългогодишната екскурзоводка при къща музей „Т. Каблешков“ Катя Мрънкова грамота и подарък за народополезната й дейност относно полуляризиране името и делото на копривщенския апостол. Изнесена беше богата литературно-музикална програма.
Тържеството се пренесе в лятната градина на ресторанта, близо до читалището. Там поетът Георги Киров представи книгата „Човек без род, дърво без корени“ с автор Райна Каблешкова.
Всички родственици, участници в срещата получиха за спомен от Сдружение „Т. Каблешков“ по три книги и една дърворезбена гравюра с образа на героя от април 1876 г.

Райна Каблешкова

 

Добави коментар