Ралица Николова от ЧПГЧО Челопеч с награда на Асоциацията за приятелство „България-Куба“

В началото на 2008 год. Асоциацията за приятелство „България-Куба“ съвместно с Министерството на образованието и науката стартираха Национален конкурс на тема: „Куба-далечна и близка“. Преподавателката ни по испански език, г-жа Татяна Георгиева, винаги добре информирана за провеждащите се извънкласни инициативи, свързани с учебната подготовка по испански език, ни запозна с условията и целта на конкурса.
Въпреки че не знаех почти нищо за Куба, проектът ми се стори интересен, защото бяха предложени различни начини за участие, обхващащи голям спектър от знания и умения – от такива в областта на изобразителното изкуство до способности, свързани с компютърната грамотност.
Разглеждайки вариантите и обмисляйки различните идеи за активно включване, избрах да изготвя мултимедиен проект – презентация по една от зададените в конкурса теми. Преди да се захвана с това обаче, трябваше да се запозная с Куба и така прочетох полезна и интересна информация, свързана с историята и природата на страната, нейните традиции и др. След като приключих с тази подготвителна част, установих, че не ми допада нито една от примерните теми. Едва тогава, след разговор с г-жа Георгиева, взех решение настоящият ми проект да включва разнообразна информация за Куба от всички области на живота, за да може хора като мен, незнаещи много за тази далечна и екзотична страна, да се запознаят с най-интересните и важни факти за нея. Докато работех по изготвянето на презентацията, се натъквах на все по-завладяващи материали и така проектът ставаше все по-мащабен.
В хода на разговорите и консултациите с г-жа Георгиева, се роди и идеята, продуктът да бъде представен на двата езика – български и испански, което впоследствие се оказа едно от най-големите му предимства. По инициатива на г-жа Георгиева сама направих превода, а нейната задача бе окончателната проверка и корекция, ако това се налага такава, и представянето му пред комисията в посочените срокове.
Две седмици по-късно, по време на пролетната ваканция, получих щастливото за мен съобщение, че съм спечелила второ място в раздел „Мултимедийни презентации“, което малко ме изненада, защото вече бях забравила за участието си в този проект.
Връчването на наградите се състоя на 4-ти април, петък, в Националния дворец на децата – събитие, на което, за съжаление, не успях да присъствам, но от разказа на г-жа Георгиева разбрах, че е протекло много добре, с невероятна организация и с участието на ученици от цяла България.
От цялата ми работа по проекта остана приятното усещане, че получих достойно признание за вложените усилия и се запознах с нещо, което иначе не е сред приоритетите ми на ученик в английска гимназия.

Ралица А. Николова-XI“Б“ клас