Работейки с деца се чувствам в крак с времето

В началото на учебната 2014/2015 г. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Чавдар, по програмата „Заедно в час“ бе назначен Владимир Стефанов – преподавател по английски език на ученици от I до IV клас.

Владимир е на 24 г. от Велико Търново, където завършва средното си образование в ПМГ „В. Друмев“. През 2013 г. завършва бакалавърска степен, специалност Социална педагогика, в Пловдивски университет „П. Хилендарски“. Веднага след завършването си става учител по програма „Заедно в час“.

– Г-н Стефанов, какви бяха мотивите, които ви подтикнаха да станете учител по програмата „Заедно в час“?

– Докато учех, много често работехме с деца, а след завършването ми имах желание да продължа в тази насока. Работата с деца е пътят, по който искам да вървя и вярвах, че мога да го извървя в България. Предпочетох да се включа във фондация „Заедно в час“, защото тя е организация, която дава подкрепа и мотивация на младите хора – качества, които не се срещнат често в страната ни. Фондацията разполага с огромен ресурс от информация и много професионалисти, работещи в нея. За да стана учител, трябваше да премина множество обучения, които промениха живота ми. Въпросният модел на Стивън Фар – „Преподавай като лидер“, за мен е страшно мотивиращ не само за учениците, а и за всеки един млад човек.

– Какво е да работиш сред деца?

– Работата с деца не е за всеки, но мисля, че е за мен. Тя ми помага да се чувствам в крак с времето. Децата са изключителен източник на информация, ако успееш да ги чуеш и разбереш. Трябва да имаш сърце, за да видиш и чуеш нещата, които могат да ти покажат, или кажат.

– Какви са целите, които сте си поставили като учител?

– Когато кандидатствах във фондацията и по време на обученията, целите ми бяха да бъда на място, където самата работна среда има нужда от човек като мен, да попадна в колектив, който ми предоставя поле за работа и да осъществявам нещата, които искам. В Чавдар попаднах на правилното място, работя с много добър колектив и в процеса на работа целите ми се промениха. В момента желая да предоставя качествено образование на децата, да ги науча на неща не само от класната стая, да възпитам междуличностни отношения у тях, да изградя поведение на уважение, толерантност, разбиране, чувство за взаимопомощ, умение да работят в екип.

– Как се разбирате с учителския колектив?

– Разбирам се чудесно с моите колеги и срещам подкрепата им. Таня Шопова е моя ментор в училище, която страшно много ми помогна да навляза в работата, за което искрено й благодаря. Целият колектив и родителите ми гласуваха доверие, защото за да си учител, трябва да го получиш. С колегите ми си помагаме взаимно и се надявам, че успявам да им помагам, така както те на мен.

– Какви извънкласни дейности имате с учениците?

– Водя два клуба по фотография. Единият е главно с деца от V клас и в него участват между 6 и 10 ученици. Другият клуб е по проект УСПЕХ и е с деца от I клас, в който участие взимат 8 човека. В клубовете изучаваме основите на цифровата фотография, различните жанрове във фотографията, способите за снимане при различни времеви условия, запознаваме се с подходящата техника и екипировка. Малко преди края на учебната година планираме публична изява, на която хората ще имат възможност да се запознаят с нещата, които правим.

Имаме и своя първи успех – Наталия Гуглева от V клас е един от 25-те финалисти в УНИЦЕФ Фоторепортер, което я прави в един от младите репортери на УНИЦЕФ в момента. За мен нейният успех е показателен, че вървим в правилната посока.

– Имате ли съвместни инициативи с колегите ви от фондация „Заедно в час“, които са преподаватели в района?

– Да, организираме различни събития. С моя колега от ОУ „Г. Бенковски“ – Мирково имаме идея мои ученици от Чавдар да посетят негови часове, а негови ученици да посеят мои часове. Вярвам, че тази идея ще бъде много ползотворна и за двете училища. 

С колегите от Пирдоп, Златица и Челопеч си комуникираме постоянно. Обменяме идеи. Напролет ще направим общ фестивал, в който ще бъдат включени много неща.

– Идвате от старопрестолната столица на България. Какво е мнението Ви за едно китно селце като Чавдар?

– Чавдар е едно магическо място и бях много приятно изненадан, идвайки тук. Първото място, което посетих бе м. „Св. Петка“ и неолитното селище. Направена е страхотна база, а и самият пейзаж е много красив. Едно спокойно място, на което човек може да се отдаде на своите мисли и работата си. А хората в Чавдар са много топли.

Добави коментар