Първи имен ден на ЦДГ „Българче“ – с. Антон

 

 

 

Слънце, гълъби, цветя, пчелички, знаменца и балони – всичкото това пъстроцветие бе приказният декор на читалищната сцената на с. Антон, сред който се изявиха децата от детската градина. На 30 май се състоя тържество по повод кръщаването на детското заведение, което ще носи името „Българче“.
Гости на тържеството бяха кметът на общината инж.Стоян Гарчев, общински съветници, кръстникът на ЦДГ инж. Александър Александров, който също е общински съветник, директорки и учителки от детските заведения в района, бивши учителки, които са работили в антонската детска градина, сред които Маргарита Атанасова, която е била неин директор цели 30 години, много жители на Антон, родители, баби и дядовци на децата.
Празнично слово с кратко проследяване на историята на градината произнесе директорката на ЦДГ Маруся Филчева. Водещите Стоянка Кънчева и Стефка Андреев дадоха началото на спектакъла с празнични стихове. Сцената беше изпълнена с калинки, козлета, пеперудки и предимно с множество малки българчета, облечени в прекрасни национални костюмчета, с шарени чорапки. Там беше и Червената шапчица, вълкът, бабата и ловецът, цар Симеон, Райна княгиня и четниците и всички чакаха своя ред да се изявят. Някои от децата имаха повече от едно участие и след смяна на костюмите се изявиха в ново амплоа – изпълнявайки стари градски песни. Диапазонът на репертоара беше зашеметяващ – от химна на Европа „Ода на радостта“ – през „Край Босфора шум се вдига“, „Стани, стани юнак балкански“, „Хубава си, моя горо“, „Пътнико свиден“,“Овчарче мило, байново“, та чак до „Аз съм Гошо хубавеца“ и „Аз си имам две съседки“. Песента „Детство мое, реално и вълшебно!“, която изпяха всички деца, размахвайки трикольорни знаменца и бели гълъби бе една финална поанта, достойна за завършек на такъв прекрасен спектакъл. Без съмнение, усилията, които педагозите от детското заведение са полагали не само за подготовката на това тържество, но ден след ден, година след година, се увенчаха с тези блестящи резултати. Децата на Антон, дори и най-малките от първа група, показаха невероятни умения, талант и завидно сценично поведение, което се постига благодарение на една ежедневна сериозна учебно-възпитателна работа.
Изключително впечатляващо бе всичко, което учителките бяха сътворили сами с невероятно въображение, изобретателност и майсторство по отношение на цялостната украса, на реквизита и на костюмите. Цветните обръчи с цветя, слънчогледи, гълъби, пчели и какво ли още не, създадоха истинското пъстроцветие на живота, сред което избуяват детските таланти. Костюмите бяха като истински и в тях децата още по-сърцато се превъплъщаваха в своите героите. Гъбката-къщичка, каменната чешма, масичката за поканените на бяло сладко и локум – всичко бе оригинално изработено и напълно издържано. И всички тези неща без съмнение имат своя възпитателен ефект.
След спектакъла кръстникът на детската градина инж. Александров поздрави децата и техните учителки, сподели колко е развълнуван от събитието и им пожела „На добър час“.
Кметът на община Антон инж. Стоян Гарчев прочете поздравителен адрес и подари компютър, принтер, музикална уредба и икона с лика на Св.Богородица.
На многая лета!

Слово Маруся Филчева –
директор на ЦДГ „Българче“

Уважаеми гости, родители, колеги,
Добре дошли на нашият концерт, посветен на първия имен ден на детската градинаа, наближаващия Ден на детето 1 юни и изпращането на децата от ПГ за първокласници.
Много умувахме как да се нарича ДГ – имаше различни предложения, но надделя името Българче.
Днес, когато в обществото ценностите са така разместени, че вместо за култура се говори за „масова“ култура, когато консуматорите на кича ни налагат своята естетика и ред, когато се смята, че колкото повече имаш в материален смисъл – толкова си по-стойностен като човек, когато хиляди напускат Родината, за да търсят по-добре платена работа в чужбина – днес самочувствието ни на българи е подтиснато, унижено поради редица причини, които всички знаем.
Днес името българин трябва да се постараем да не звучи патриотарски и лишено от смисъл, а да ни напомня, че тук в България трябва да изградим за нас и за децата ни по-добър и по-достоен живот, какъвто заслужаваме.
Трябва да продължим да възпитаваме в децата уважение към светлите личности от нашата история и култура, към народно творчество и обичаи, към християнските добродетели, към героите ни, които да им служат за пример, защото до личностите и героите винаги е имало и има по един предател, който трябва да бъде разпознат и заклеймен, а за това се иска критерий за оценка и богата духовна култура.
Не бива да бъдем обвинени в национализъм, заради името „Българче“. Далече сме от това. Всички хора, живеещи в България от различните етноси имат българско гражданство, а това означава, че те трябва да уважават българския език, законите, религията и обичаите на българина, както и ние, българите сме толерантни и уважаваме и приемаме различността. В Детска градина „Българче“ са добре дошли всички деца с българско гражданство.
Какви ще бъдат и израснат като хора децата утре, зависи първо от семейството, после от ДГ, училището и обществото. Не бива да забравяме, че децата си изграждат модели за поведение най-напред от нашия личен пример на родители и учители.
Желая ви приятни минути с децата, които с много старание се готвиха за празника, за да ви зарадват.
На добър час, за многая лета на ДГ „Българче“!

Малко история

– ПВ в Антон започва през 1950 г., когато към ОУ се открива полудневна ДГ за 35-40 деца.
– През 1960 г. се открива временна лятна ДГ, с учителка Елена Иванова.
– През 1965-66 г. групите са две за малки деца и една ПГ, с учителки Ефимия Павлова, Мария Филипова, Таня Ненчева и Аршинкова.
– През 1968 г. – през м. януари ЦДГ се отделя от училището със своя директор – това е Маргарита Атанасова, която остава директор в група до 1998 г. когато се пенсионира.
– През лятото на 1969 г. тържествено се открива новата тогава сграда на ЦДГ, в която работим и сега. Сградата на ДГ е строена със средства от самооблагане на жителите на селото и с доброволен труд.
– От 69/70 учебна година ЦДГ работи с една яслена група и 2 градински групи. Учителки са Ефимия Павлова, Лили Стоянова Владова, Маргарита Атанасова, Таня Ненчева, Нонка Алдева /мед.сестра/, Анка Дойчева, Йонка Чотова – готвачка и Мария Божкова – леля. Домакин е Цветана Христова. По-късно домакин е Димитрина Анчева.
– През 70-те години работят и учителките Цеца Стаматова, Мария Минева, Станка Станкова.
– От 75 год. групите стават три градински и 1 яслена група. Постъпват на работа нови учителки – Донка Иванова, Румяна Гарчева, Генка Лозанова, Емилия Цонкова и учителка по музика Стоянка Лещарова Кънчева. От 78-ма година учителка по музика е Маруся Филчева до 1990 г.
През годините за децата са се грижили и многоброен помощен персонал:
Елена Ценова – готвачка и леля, Елена Лозанова, Нина Манчева – готвачка и леля, Недка Гостева, Драгана Семкова, Лиляна Бенчева – домакин, Мария Илиева, Соня Гарчева, Нонка Лазарова – нередовен детски учител, Мария Димитрова – помощник възпитател, Ненка Захариева и др.
В момента в ЦДГ се обучават и възпитават 62 деца в 3 различни групи. За тях се грижат 5 души учители, педагогически специалисти с полувисше образование – Ю. Василева, Р. Гарчева, С. Кънчева, Г. Лозанова и С. Андреева. От 1998 г. до момента директор е Маруся Филчева, с висше образование и III кл. квалификация. Домакин е Ф. Георгиева, готвач – Т. Симова, пом. възпитател – В. Николова, М. Патакова, С. Тетевенска, В. Николова, Д. Георгиева.

Добави коментар