Пролетни празници в Антон

Тази година община Антон посрещна своя празник с цялостна културна програма, която започна на 1 май, за да стигне своята кулминация на 6 май Гергьовден. В празничния календар бяха включени премиера на историческа книга за с. Антон, изложба-живопис на Маруся Филчева, театрална постановка, рисунка на асфалт, детска дискотека, спортни изяви, както и изяви на самодейните състави от читалище „Христо Ботев“.
На 6 май – Герговден, площадът на с. Антон бе преизпълнен с хора не само антончани, но и много гости, сред които и кметове на съседните общини и бизнесмени. Специално за празника кметът на общината инж. Стоян Гарчев бе поканил известния не само в България и носител на много награди оркестър „Канарите“, с ръководител Атанас Стоев. Техните прекрасни изпълнения бяха завладели въздуха над Антон и душите на присъстващите. Три часа и половина хората и ръчениците не спряха. Между сградата на общината и читалището вреше вкусния гергьовски курбан от 6 овце. Три от тях са дарение от Георги Ценов, Никола Каменишки и Мария Налбатшка, а другите три са осигурени от общината. Главен готвач бе баба Цонка Чотова Заедно с Иван Гарчев са започнали работата по приготвянето на курбана от 6 ч. сутринта.
Развлечения и емоции имаше и за най-малките пъстроцветно влакче, огромна надуваема пързалка, на която падаше голяма веселба. След като води едно дълго и предълго хоро, кметът на община Антон инж. Стоян Гарчев поздрави антончани.
Всеки можа да вкуси от осветения курбан. За гостите бе организиран празничен обяд.
Община Антон сложи едно стойностно начало на своите културни празници, в които бяха включени със свое участие и малки и големи. Това начинание без съмнение ще се превърне в една традиция, която ще допринася за културния облик на Антон.

 

Нека Антон да стане едно
от най-красивите кътчета в България!

• Слово на инж. Стоян Гарчев , кмет на с. Антон

Добре дошли на всички жители и гости на община Антон!
На 6 май почитаме Гергьовден – този ден се чества като празник на земята, на земеделието и на животновъдството. Образът на Св. Георги е изграден и запазен в народните песни като символ на победата над студа, зимата и злото и оповестяване на пролетта и растежа. Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, слага сезонна граница и поставя началото на новата стопанска година.
Какво е мястото на празника Гергьовден в традициите на община Антон? Тази дата е още по-специална за всички антончани, защото на този голям християнски празник отбелязваме и празника на нашата община. В началото отбелязването на този ден беше подчертано скромно, но от година на година той става все по-значим и по-тържествен за всички нас. Стана традиция на този ден в селото ни да се прави курбан за здраве в чест на светеца, който ни закриля и всички ние да се събираме на празнично веселие с песни, хора и танци.
Празникът тази година започна през първия ден на месец май. В общината бяха организирани различни мероприятия за жителите на селото, с което нашият празник стана още по-тържествен. Искам да благодаря на всички, включили се в организацията и подпомогнали организацията на предпразничните дни.
Като кмет на община Антон, най-сърдечно искам да поздравя всички вас, тъй като животът на едно селище започва с неговите жители. Има ли ги тях, има го и него. Пожелавам на всички ви Антон да продължава да се развива и да стане едно от най-красивите кътчета на България. На всички именници, които празнуват днеска, пожелавам здраве, благоденствие и лично щастие.
Честит празник!

Добави коментар