Премиера на „Зайчето Евлоги“ от Мария Овчарова

 

На 16 юни в читалище „Хр. Смирненски“ – Златица се състоя премиерата на поетичната книга за деца „Зайчето Евлоги“ от Мария Овчарова. Тя излезе от печат през декември, със спомоществователството на ротари клуб Пирдоп, и бе подарена на децата от района за Коледа.
Редом до авторката бе и художничката Мая Стойкова, илюстрирала прекрасно хубавите детски стихове.
Цанка Вангелова – член на УС на читалището откри литературната вечер, представяйки младата авторка, която освен за деца, пише поезия и за възрастни.
Ренета Атанасова – гл. редактор на в. Камбана и издател направи литературен анализ на „Зайчето Евлоги“. Тя се спря върху темите и сюжетите в книжката, които са изключително забавни, а персонажите одухотворени и много симпатични. Всяка една от малките поемки на Мария Овчарова всъщност представлява разказ за някоя случка от живота на нашите деца, изпълнен с лудории и забавни приключения. Неизменно в края на всяко едно от тях се появява и поуката, която не звучи наставнически, а така, както любящата майка би посъветвала детете си. Словото на Мария е толкова спонтанно – като че бълбука жива изварна вода. Едно от най-големите качества на нейната детска поезия е свежестта и жизнеността, която лъха от нея.
Децата от детската театрална група към читалището изпълниха стихове от „Зайчето Евлоги“, а малката Вероника Начева пя песнички.
Представителки на Интеракт клуб – Пирдоп, които преди Коледа взеха участие в популяризирането на книжката и авторката сред децата поздравиха Мария Овчарова и й поднесоха цветя. Топли думи към нея отправиха и двете й учителки от гимназията Пенка Маркова и Нона Маринова. Нейната колежка по перо и също адресираща творбите си към детската аудитория Виолета Овчарова й пожела здраве и нови творчески постижения.
В края на вечерта Мария прочете и няколко от сериозните си стихове.
Кметът на Златица Нонка Каменова подари на авторката плакет на Часовниковата кула и обеща морална и финансова подкрепа за бъдещите й проекти.

 

 

 

Добави коментар