Превръщаме обучението в приятно и полезно занимание

• Мария Радунчева – управител на Езиков център АBC, пред в. Камбана

– Г-жо Радунчева, разкажете по-подробно за дейността на Езиков център ABC.

– Създадох центъра през 2012 г. През 2013 г. направихме курс с ваучери по програмата „Аз мога повече“. Изключително съм щастлива, че вече имаме собствено помещение в Пирдоп, в което инвестирахме, за да ни е приятно на всички. Купихме интерактивна дъска и проектор, с който се работи изключително ефективно. Доставяме учебни материали по чужди езици – речници, граматики, художествена литература на английски и немски език. Предлагаме и курс по испански и френски, ако се съберат желаещи. Правим и преводи от и на английски, немски, френски и испански. Можем да съдействаме и за езикови ваканции в чужбина. Кандидатствахме по европейската програма Еразъм Плюс за квалификация на персонала в чужбина – образователна мобилност. Надяваме се на положителен резултат. Лично аз съм била участник в такава програма и определено си заслужава. Научават се много неща, с две думи, сверяваме си часовниците с европейските ни колеги.

– Какъв курс приключихте сега?

– На 28 май беше последното ни занимание с малките обучаващи се. Те са две групи 9-годишни, по пет дечица, учехме веднъж седмично по 60 минути. Трябва да се създаде любов към ученето, към езика, да е приятно, да е забавно и полезно в същото време. Заложихме на много игри, много състезателни моменти, учене на думички, писане. Идеята е да се чувстват спокойни и отпуснати, да вземат участие, а да не се притесняват да се включват. Не работим по определен учебник, измисляме си дейности според наш план. Заниманията се провеждат с интерактивна дъска, или на хартия. Имаме и една група третокласници, 10-годишни – там също заложихме на игровия момент, но наблегнахме повече и на писането, и четенето. Този курс започна в началото на октомври. В Златица имаме една група първокласници, която започна от 4 деца и в края на годината вече бяха 10. 

– Какво предлага Езиков център ABC за по-големите?

– За ученици ІХ, Х, ХІ и ХІІ клас например, предлагаме подготовка за изпити и кандидатстване в различни университети. За международно признати сертификати за владеене на английски език на Кеймбридж, TOEFL. Колегите, с които работя са Анастасия Рашкова, Лилия Фийтъм, Кристофър Фийтъм – с него работим с по-възрастните, по нивата B1, B2, C1. Кристофър води и курса по бизнес-английски и разговорен английски. 

На 23 юни приключва и курсът по английски за възрастни начинаещи, първо ниво. Целият курс беше 108 учебни часа, по учебници на издателство Кеймбридж. Този курс също протече много успешно. Той започна през февруари тази година, два пъти седмично по два астрономични часа след работно време. Другото, което върви много добре в момента, е немският език – в събота и неделя. Той започна в началото на януари и ще завърши в края на август. Покриват се около 300 часа, 3 нива. Групата е от 12 човека. Там помага колегата от София – Валери Бозуков. Работим с учебниците на издателство Хубер. 

– При наличието на средни училища с профилирано чуждоезиково обучение, предлаганите езикови курсове попълват ли някаква образователна ниша?

– Да, определено ние допълваме това, което се учи в училище – преговаряме, разширяваме, и в никакъв случай не си пречим. При малките ни ученици определено си личи, че учат в училище – имаме на какво да стъпим и да надграждаме. При по-големите е различно – някои надграждат, други допълват. Най-малките ни курсисти са първокласниците, а най-възрастният – на около 60 години. Всеки е добре дошъл при нас. Аз държа да помагаме на хората и да сме им полезни. Съобразяваме нашето обучение според нуждите на конкретния човек, а не да го вкараме в рамка. В края на курсовете издаваме два вида сертификати – един за присъствие и един за успех. При възрастните има текущо оценяване на различни етапи, накрая има финален тест и тогава получават своите сертификати. 

– По какъв начин протичат заниманията с групите?

– Стремим се да развиваме и четирите умения – четене, разбиране, писане, говорене. Не изоставяме едното за сметка на другото. Малките групи позволяват това да се прави доста ефективно – задаваме въпроси, отговаряме, дискутираме. Най-напред правим входящо ниво на всички курсисти. Разговаряме с тях и определяме нуждите им. 

Смятам, че и начинът на преподаване има доста голямо значение. Нашите курсисти са активни, часовете ни са ползотворни. Те разговарят помежду си, вниманието им е ангажирано. Не водим курс тип записки и лекции. Групите ни са много силни и съм доволна от техните резултати. Това е моето удовлетворение.

– Какви са плановете ви за това лято?

– Ще организираме лятно училище. Една седмица в с. Чавдар, в местността Света Петка, с организиран транспорт, без преспиване. Сутрин заниманията започват с английски, други спортни занятия, и такива, свързани с музея и неолитното селище, следва обяд, отново занимания и към 17 часа се връщаме. Инициативата ще се проведе съвместно с образователен център Милетия през август. Ще обявим датите за записване допълнително. След лятната почивка, ще открием новата учебна година след 1 октомври. 

Добави коментар