Понора – непознатата българска красота

 

Съвсем наскоро имах много приятен повод да посетя Северозападна България и по-точно град Враца. Тъй като престоят бе доста кратък – само два дни, нямах много време да разгледам всички забележитилности на града и околностите, затова спонтанно избрах да посетя небезизвестната пещера Леденика. По пътя към нея се възхищавах на красивия планински проход Вратцата, на останките от някога използвания лифт и на природните красоти на местността. Липсата на време не ми позволи да изчакам следващата група и така и не влязох в пещерата Леденика, известна със своята красота. На следващия ден обаче, без никакви предварителни планове, приятелите на които гостувах предложиха една много интересна дестинация – Божия мост. До това невероятно място се стига много лесно – тръгвайки от Враца, в посока към гр. Оряхово, на около 2 км. преди с. Чирен има отбивка за местността и по черен път се стига до нея. 

Първоначално се виждат останките от средновековна крепост от VIII-X в., наречена „Градище“, вероятно построена за защита на пещерата. В прекрасния юлски ден, който ни посрещна с топло време, срещу крепостта се виждаха огромни полета с царевица и слънчоглед. Заобикаляйки останките се тръгва по екопътека, която през няколко живописни места отвежда до пещерата „Понора“ – едно завладяващо с красота и въздействие място. Водата, която излиза от пещерата дава началото на карстовия извор Жабокрек и образува Лиляшкия поток. Има много интересни, но за съжаление недостатъчно безопасни парапети и стълби по пътеката, направени самоинициативно от местни жители. На няколко места има изградени дървени беседки и пейки за отдих, а също така са обособени и места за безопасно палене на огън. 

На това място самата природа е изключително въздействаща. Пътеката, която следва водата, образуваща малки езерца от двете й страни е много красива, но въпреки това на места е трудно проходима, затова е добре човек да е екипиран с подходящи обувки. 

В самата пещера се влиза от няколко места и по няколко начина – има дървена стълба, по която човек директно може да се спусне вътре, има и не толкова стръмни заобиколни маршрути.

„Божия мост“ представлява естествен скален мост. Цялостно погледнато – пещерата, останките от крепостта, потока и самата природа – мястото е уникално и заслужава да бъде видяно. Би било прекрасно, ако по някакъв начин се обезопаси, да се подържа и разбира се, да бъде популяризирано, защото за моя изненада доста хора от Враца дори не знаят за съществуването му, а каква остава за останалите българи и чужденците. 

Това място, събиращо в себе си няколко исторически епохи, на фона на уникалната българска природа е една чудесна дестинация за почивка през лятото. В горещите дни се възползвайте от разходка в сянката на дърветата и не забравяйте да се екипирате удобно и да пазите природата, докато се наслаждавате на нейната красота.

Елена Попова

Добави коментар