Поклон пред подвига на великия българин

171 години от рождението на Апостола

 

Преди една година, на големия завой на „Гълъбец“, където някога са се пресичали пътищата на Левски, Волов и Бенковски, на хайдути и четници, бе издигнат величественият мемориален комплекс „Васил Левски“, открит от президента Георги Първанов. Цялостното проектиране и изграждане на комплекса бе финансирано и извършено от „Геотехмин“ – ООД и „Елаците мед“ – АД.
Една година по-късно на 17 юли, на същото място бе чествана 171-годишнина от рождението на Апостола на свободата. На тържеството присъстваха много жители и гости от района. Сред тях бяха кметът на община Мирково Цветанка Йотина и председателят на ОбС Павел Данкин, изпълнителният директор на „Елаците мед“ – Ад инж. Добри Цветков, кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева, кметът на община Златица Нонка Каменова, на село Буново Рад Кавалджиев, общински съветници от Мирково, Златица и Пирдоп, началникът на РПУ – Пирдоп Стоян Димитров, общински служители и др.
Тържеството бе открито от Цветанка Йотина, която благодари на хората, дошли да отбележат годишнината от рождението на най-великия българин в нашата история.
Слово за живота и делото на организатора на Национално-освободителното движение, пръв прозрял истината, че народът сам трябва да извоюва свободата си, произнесе кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева. Тя изказа признателност към двете фирми за изграждането на комплекса, както и за допълнително изработените и монтирани барелефи на Георги Бенковски и Панайот Волов.
Рецитал и изпълнение на възрожденски песни изнесоха членовете на Регионален комитет „В. Левски“ и самодейци от Буново. С падане на колене и едноминутно мълчание бе почетена паметта на Васил Левски и на загиналите за свободата на България. Бяха поднесени венци от името на община Мирково, „Елаците мед“ – АД, „Геотехмин“ – ООД, община Пирдоп, община Златица, РК „В. Левски“, общинската организация на ГЕРБ – Пирдоп и много цветя.
Тържеството съвпадна със заснемането на част от филма за Мирково, в което облечени в хайдушки униформи членове на клуб „Традиция“ – Златица-Пирдоп, пресъздадоха атака от времето на Хайдушкото движение.

Добави коментар