Поклон пред величавия подвиг на Васил Левски

135 години от гибелта на Апостола на свободата

Мразовитата утрин на 19 февруари не попречи на жителите на района да се поклонят пред мемориалния комплекс „Васил Левски”, изграден миналата година в района на „Гълъбец”. Такова е било и утрото на 19 февруари 1873 г., когато край София увисва на бесилката най-великият българин, идеологът и организаторът на национално-революционното движение в поробена България, Васил Левски.

Да отбележат годишнината от гибелта на Апостола на свободата, присъстваха кметът на община Мирково – Цветанка Йотина, председателят на ОбС – Павел Данкин, кметът на община Пирдоп – Антоанета Илиева с двамата зам. кметове Симеон Симеонов и Мария Шентова, кметът на село Буново – Рад Кавалджиев, служители на ОбА и общински съветници от Мирково, Пирдоп, Чавдар, Златица, представители на ръководствата на „Геотехмин” ООД и „Елаците мед” АД, ученици, жители и гости на района.

В словото си, кметът на Мирково отбеляза, че преди 135 години е спряло да тупти едно голямо човешко сърце, спрял е животът на великия българин, посветил себе си на Отечеството. Днешното поколение е в дълг към Апостола, който носеше най-ценните човешки добродетели – чувството за свобода, равенство и справедливост. Цветанка Йотина призова всеки българин да запази в сърцето си едно кътче, в което да съхрани частица от това, което носеше и ни завеща Апостола – любовта към България.

Ученици от клуб „Съхрани българското” при АТПГ – Златица и ОУ „В. Левски” – Буново изнесоха поетичен рецитал. Децата от Буново изпяха песента „Хубава си моя горо”, която се утвърждава като химн за това място и ще бъде изпълнявана всяка година на 18 юли и 19 февруари.

Венци в знак на признателност бяха поднесени от ОбА и ОбС – Мирково, кметство Буново, „Геотехмин” ООД, „Елаците мед” АД, община Пирдоп, община Чавдар, АТПГ – Златица, федерация на миньорите при КНСБ – „Елаците мед” АД, ОУ „Васил Левски” с. Буново, Регионален комитет „В. Левски”.

Добави коментар